Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yurt dışından ödüller, ulusal festivallerde elde edilen başarılar gösteriyor ki, yeni Türkiye sinemasında parlak bir nesil var. Bu neslin dikkat çeken isimlerinden biri de bugün ikinci uzun metrajlı filmi ‘Gözetleme Kulesi’ izleyiciyle buluşacak Pelin Esmer. Yönetmen, belgesel filmi ‘Oyun’la övgü topladıktan sonra koleksiyoner Mithat Bey’in hikayesini anlattığı ‘11’e 10 Kala’yla ilk kurmaca uzun metrajlı filmine imza attı. Aralarında Altın Koza’nın da olduğu ödüller alan ‘11’e 10 Kala’nın ardından ‘Gözetleme Kulesi’ geldi. Başrollerini Olgun Şimşek ve Nilay Erdönmez’in paylaştığı, vicdanlarıyla hesaplaşan iki yalnız karakteri konu alan bu film, dünya prömiyerini önemli festivallerden Toronto’da yaptıktan sonra Adana’da Altın Koza için yarıştı. Altın Koza’dan aralarında ‘En İyi Yönetmen’, ‘En İyi Görüntü Yönetmeni’ (Özgür Eken), ‘En İyi Kadın Oyuncu’nun da (Nilay Erdönmez) bulunduğu beş ödülle döndü. ‘Gözetleme Kulesi’ vesilesiyle yeni Türkiye sinemasının beş başarılı yönetmenini mercek altına aldık.

Haberin Devamı

Yeni Türkiye sinemasının beş ismi

Özcan Alper
Son yılların en başarılı yerli ilk filmi sorusuna ticari olmayan sinemayı takip edenlerin çoğunun vereceği yanıt belli: ‘Sonbahar’. Film, 1990’larda siyasi nedenlerle hapse giren ve F Tipi hapishane sistemine karşı yapılan ölüm orucu eylemlerine katıldığı için sağlık durumu kötüleşen ana karakteri Yusuf’u takip ediyordu. Doğu Karadeniz’deki annesinin yanına dönen Yusuf üzerinden Türkiye’de 90’ların sol öğrenci hareketi içinde bir neslinin yasını tutan film, onlarca ödül alıp, bol bol övgü topladı. ‘Sonbahar’ın ardından Özcan Alper’in ikinci uzun metrajlı çalışması, Diyarbakır’da geçen ‘Gelecek Uzun Sürer’ geldi. Politik sinemadaki çizgisinden taviz vermeyen Alper, Türkiye sinemasının en heyecan verici isimlerinden biri. Yeni projesi ‘Rüzgarın Hatıraları’ da yurt dışından aldığı destek ödülleriyle merak uyandırıyor.

Yeni Türkiye sinemasının beş ismi

İnan Temelkuran
Avrupa’dan gerçekçi göçmen manzaralı sunan ‘Made in Europe’la sinema takipçilerinin dikkatini çeken İnan Temelkuran, ikinci uzun metrajlı filmi ‘Bornova Bornova’yla lümpen diye tanımlanabilecek karakterleri başarıyla çizdi ve film Altın Portakal kazandı. Diyalog yazımındaki başarısıyla da öne çıkan yönetmen, kurmacaya bir ara verdi ve en son bir belgeselle; ‘Siirt’in Sırrı’yla izleyici karşısına çıktı. Siirtli güreşçi Evin Demirhan’ı konu alan film bu yıl, Altın Koza için yarıştıktan sonra Antalya Altın Portakal’dan ‘En İyi Belgesel Ödülü’nü aldı. Temelkuran, hem günümüz Türkiye’sine dair isabetli tahliller yapabilen, hem de bunları diyaloglar üzerinden izleyiciye geçirebilen bir yönetmen olarak dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Yeni Türkiye sinemasının beş ismi

Mahmut Fazıl Coşkun
Yönetmenin İstanbul’da geçen, bir rahibeyle bir müezzin arasındaki platonik denebilecek aşkı konu alan ilk filmi ‘Uzak İhtimal’, genç sinemacıların gözde festivallerinden Rotterdam’dan büyük ödülle döndü. Film, dokusu, güçlü anlatımı ve ritmindeki başarısıyla Coşkun’un ilk filminde bile olgun bir yönetmenlik sergilediğini kanıtlıyordu. Türkiye sineması takipçileri uzun süredir Coşkun’un başrolünde Ercan Kesal’ı izleyeceğimiz ikinci uzun metrajlı filmi ‘Yozgat Blues’u bekliyor. Filmin prömiyerini uluslararası bir festivalde yapacağına şüphe yok.

Haberin Devamı

Yeni Türkiye sinemasının beş ismi

Orhan Eskiköy, Özgür Doğan
Türkçe bilmeyen Kürt çocuklara temel eğitim vermeye çalışan, Kürtçe bilmeyen bir öğretmeni konu alan belgesel ‘İki Dil Bir Bavul’un yönetmenleri Orhan Eskiköy’la Özgür Doğan, çok önemli bir siyasi konuyu serinkanlı, dil üzerinden işleyen bu belgeselle dikkat çektiler. İkinci projeleri, geçen ay Altın Koza alan ‘Babamın Sesi’ndeyse Orhan Eskiköy’ün yanında, yönetmen koltuğunda Zeynel Doğan vardı; yapımcılığıysa Özgür Doğan üstlenmişti. Ekip bozulmadı ve ortaya yine can acıtıcı bir öyküyü, politik yönüyle birlikte ve dengeli bir şekilde veren bir film çıktı. İstanbul Film Festivali’nde yarışan film, ardından bu yıl da Altın Koza’ya uzandı.

Yeni Türkiye sinemasının beş ismi

Emin Alper
İlk filmi ‘Tepenin Ardı’, sessiz sedasız kabul edildiği Berlin Film Festivali’nden Caligari ve en iyi ilk film mansiyon ödülleriyle döndü. Alegorik bir öykü anlatan film, kendi aralarındaki sorunları dışarıdan bir düşmana; Yörüklere yönlendiren bir ailenin erkeklerini konu alıyordu. Festival maratonunun ve İstanbul Film Festivali’nde alınan Altın Lale’nin ardından geçtiğimiz sezonun yıldız ilk filmine dönüşen ‘Tepenin Ardı’, 14 Aralık’ta ticari gösterime giriyor. Filmin yapımcılığını üstlenen, geçirdiği trafik kazasının ardından mayıs ayında aramızdan ayrılan Seyfi Teoman’ın sinema dünyasında yarattığı boşluğu telafi etmekse çok zor.

BUGÜN ViZYONA GiREN 4 FiLM

HAVANA’DA 7 GÜN
7 Days in Havana Yönetmenler: Benicio del Toro, Pablo Trapero, Gaspar Noe... Oyuncular: Josh Hutcherson, Vladimir Cruz, Emir Kusturica IMDB Notu: 5.6

GÖZETLEME KULESİ
Yönetmen: Pelin Esmer Oyuncular: Olgun Şimşek, Nilay Erdönmez, Menderes Samancılar

DAĞ
Yönetmen: Alper Çağlar Oyuncular: Çağlar Ertuğrul, Ufuk Bayraktar, Fırat Doğruloğlu, Mesut Akusta

ALACAKARANLIK EFSANESİ: ŞAFAK VAKTİ BÖLÜM 2
The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2 Yönetmen: Bill Condon Oyuncular: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner IMDB Notu: 5.2