Nur Başnur

Nur Başnur

-

Tüm Yazıları

Saffet Emre Tonguç ismini duymuş olmalısınız. 25 yıllık profesyonel rehberlik kariyerini, yazdığı kitaplar ve TV programlarıyla taçlandıran Tonguç, son eseri ‘Boğaz Hakkında Her Şey’le karşımızda

25 yıllık rehberlik kariyerini çok değerli yayınlarla taçlandıran bir turizm profesyonelidir Saffet Emre Tonguç. Kolaya kaçmak yerine gidip gördüğü sayısız destinasyonu gazetelerde, sosyal medyada yazarak, TV’de program yaparak ve en meşekkatlisi de kitap haline getirerek, hem gezgin ruhların daha çok hayal kurmasını sağlar hem de bu hayallerini nasıl gerçekleştirebiliceklerine dair ipuçları sunar. Onun yazıları pek çok seyyahın özet ‘loneyl planet’i haline gelir gezilerde. Saffet yine duramadı ve ‘Boğaz Hakkında Her Şey’ adıyla yine emek emek bir kitap yazdı. Şahsen kitabı aldığımdan beri hafta sonu İstanbul gezintilerimde vazgeçilmezim oldu. Soluklandığım kahvelerde karşıma çıkan hanın, kenarında oturduğum sokağın, karşı sahilde seyrettiğim yalının, her gün önünden kayıtsızca geçiverdiğim kilisenin ya da köprünün tarihini okuyup, yaşadığım şehri yeniden anlamlandırıyorum.

Girilmedik delik bırakmadı
Son Boğaz turlarından birinde yakaladım Saffet’i ve hem turları hem kitapları sordum: “İstanbul Boğazı benim uzmanlık alanlarımdan biri ve halihazırda Boğaz turları yapıyorum. Yakın geçmişte bu turlarımda Oprah Winfrey, Madeleine Albright, Colin Powell, Kevin Spacey gibi tanınmış isimler misafirim oldu. Tüm birikimime rağmen İstanbul’un ne kadar gizemli, ne kadar sürprizlerle dolu olduğunu da biliyorum. Bu yüzden kitabı birlikte yazdığım arkadaşım, İngiliz seyahat yazarı Pat Yale’le girilmedik delik, gezilmedik sokak bırakmadık. İnsanlarla uzun sohbetler ettik. Bütün bunlara bir de Boğaz’da geçen çocukluğum ve anılarım eklenince bu kitabı yazmak kaçınılmaz oldu.”
İstanbul’u, hem İstanbulluya hem de yabancılara bu kadar güzel anlatabildiği için aklına, eline sağlık diyorum. Sizlere de hem kitaplarını hem de bahar aylarında tekrar başlayacak Boğaz gezilerini tavsiye diyorum.

BOĞAZ’IN 366 YALISINDA 2 ÖYKÜ

Haberin Devamı

‘Boğaz Hakkında Her Şey’ kitabı, Boğaz yalılarının pek çoğunun hikayesini anlatıyor. İşte iki alıntı:

Haberin Devamı

Afif Ahmed Paşa Yalısı:

Osmanlı Bankası binası ve Pera Palas Oteli’ni de yapan mimar Alexandre Vallaury tarafından XIX. yüzyıl sonunda doğu ve batı tarzlarını harmanlayan bir üslupla inşa edilmiş. Agatha Christie, ünlü ‘Orient Ekspresi’nde Cinayet’ romanını yazmak için İstanbul’u ziyaret ettiğinde bu yalıda misafir edilmiş. Neo-barok tarzında yapılan binayı Afif Ahmed Paşa’nın ailesinden Pera Palas’ın eski sahibi Misbah Muhayyeş almış. Yalı daha sonra Uzan Ailesi’nin mülkiyetine geçmiş. Şimdilerde sahibi Suzan SabancıDinçer. Müjde Ar’ın başrolde oynadığı TRT yapımı, ‘Aşk-ı Memnu’ dizisi burada çekilmişti. Yalı, Binbir Gece’ dizisinin son sezonunda da kullanıldı.

Kont Ostrorog Yalısı:

iSTANBUL’U YAZMAK iÇiN 16 BiN KM.  YOL YAPTI

Boğaz’ın en tarihi binalarından biri. İslam hukuku konusunda uzman olan Polonya doğumlu Leon Ostrorog, Osmanlı İmparatorluğu’na danışmanlık yapmış. Galata bankerlerinden Lorandolar’ın kızı Jeanne’le evlenen kontun misafirleri arasındaki ünlü isimlerden biri de Pierre Loti’ymiş. Rahmi Koç’a ait yapı, Boğaz’ın en güzel döşenmiş yalılardan biri.