Cadde ONLAR GiBi YAŞAMAK iÇiN 12 MÜKEMMEL NEDEN

ONLAR GiBi YAŞAMAK iÇiN 12 MÜKEMMEL NEDEN

15.02.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Okinawa’da kalp krizi, kanser ve beyin kanaması riski, Avrupa ülkelerine oranla yüzde 80 daha az. Obezitenin ne olduğunu bile bilmiyorlar!

ONLAR GiBi YAŞAMAK iÇiN 12  MÜKEMMEL NEDEN

Japonya’nın güneyindeki Okinawa’da yaşayanların belirgin sağlık özellikleri var: Tansiyonları ve kolesterol oranları düşük. Kanlarındaki anti-oksidan ve omega 3 diğer ülke insanlarından üç kat fazla. Bilim dünyası 40 yıldır Okinawa’lıların sağlık sırlarını araştırıyor. Fransız gazeteciler, Anne Dufour ve Laurence Wittner, ‘Okinawa Rejimi’ adlı bir kitapta, “Her açıdan onlardan ders almalı, en küçük sorun bile yaratmayan ve sağduyulu olmaya çağıran bütün tıbbi öğütlerine uymalıyız” diyor. İşte her 100 bin Okinawa’lıdan 33’ünün, 100 yaşından fazla yaşamasını sağlayan beslenme rejiminin 12 ana başlığı.


1- Kalp krizi
Fransa’da, kalp hastalıkları bugün kadın için de erkek için de birinci derecede ölüm sebebidir. Her yıl 180 bin kişiyi yakalayan bu hastalık, yüzde 32’sinin ölümüyle sonuçlanır. Okinawa’da ise, kalp kirizi oranı aşırı derecede düşüktür. Batılı ülkelerin nüfus raporlarına göre Okinawa’lı insanların yüzde 80’inin kalp hastalığına yakalanma riski yoktur. Bunun nedeni çok basittir: Okinawa’lılar, birazdan okuyacağınız ‘enfarktüs nedenleri listesi’nde rol alan hiçbir şeyi kendilerinde barındırmazlar.

Kalbi koruyanlar
Fiziksel etkinlik
İyi yağ tüketimi (zeytinyağı, balık yağı)
Meyve ve sebzeler (zengin lifli besinler)
Sarımsak ve soğan
Ceviz
Soya ve su yosunu
İyi kolesterol
Günde 2 bardak kırmızı şarap
İyi bir görünüm (daha az yağla)

2- DİYABET
2’inci Tip Diyabet, acımasızca aşırı kilolarla paralel olarak ilerliyor. Diğer yandan, glisemi, kötü olduğu durumda hormonlara bağlı kanser riskini de artırıyor. Okinawa’lılar çok nadir olarak diyabetik olurlar ve glisemi genel olarak bu toplulukta çok az olarak bulunur. Ve Okinawa’lılar bunların hiçbirini tüketmez: Şekerleme, şerbetler, meyveli yoğurt, ballı badem, badem, karamel, çok şekerli reçel, tek başına bal, çok şekerli tatlı, kaymaklı pastalar beze, kuru bisküviler, şekerli sakız, gazoz ve şekerli meyve suyu, light ürün, beyaz ekmek, bisküvi, pamuk şeker.

Haberin Devamı

Diyabetten koruyanlar
Kilo kaybı
Az Şeker
İyi yağlar
Sebzeler (meyveler, taze sebzeler ve kurular, tam tahıllar)
Balık ve deniz ürünleri
Günlük fiziksel etkinlik

3- KOLESTEROL
Kolesterol ve kalp arasında sıkı bir bağ vardır. İyi kolesterol oranını yükseltip, kötü kolesterol oranını düşürenlerin doğru yolda olmadığı artık biliniyor. Okinawa’lıların kolesterolü 152’yi de bulur, 212’ye kadar da çıkar. Ama ikisinde de iyi kolesterol oranı yüksek, kötü kolesterol oranı ise düşüktür. Kanlarında doğal anti-oksidanlar bolluk içinde yüzer. Flovonoidler ve E vitamini, kolesterol ve oksitlenme riski taşımadığı için kan damarları tıkanma tehlikesi barındırmaz.


Kolestorol düşürücüler
Soya, taze ya da kuru meyve ve sebzeler, sarımsak ve soğan, avokado, havuç, fındık, Yağlı balıklar, kabuklu ve taze deniz ürünleri, elma, çay, kırmızı şarap (günde maksimum 2 bardak) keçi ya da koyun peyniri.
Sabahları kolesterol içeren besinlerden az yemek (yumurta ve peynir, Omega 3 yönünden zengindir.)
Fiziksel etkinlik, spor.


4- METABOLİK SENDROM
Daha birkaç yıla kadar metabolik sendromun vücuda zarar veren bir hastalık olduğu tıbbi olarak ortaya çıkmamıştı. Metabolik sendrom, karın seviyesinde fazla kilolarla kendini gösterir. ‘karın obezitesi’ olarak adlandırılır. Okinawa’da metabolik sendrom bilinmez, böyle bir hastalığın var olduğundan bile haberleri yoktur. Bel çevresinin erkeklerde 90 cm, kadınlarda 86 cm’i geçmesi bu hastalığa davetiye çıkarır.


5- MENOPOZ
Menopoz, büyük bir hormonal bozukluğu beraberinde getirir. Sık rastlanılan belirtileri, aşırı hararet, yorgunluk, sinir bozuklukları, libido düşüklüğü, vajinal kuruluk, üriner akıntıdır. Okinawa’lı kadınlar, hormon tedavisi görmeden kendi ilaçlarıyla yaşar. Menopozu bir hastalık olarak düşünmezler, her şey gibi yaşamın bir parçası olarak görürler ve yaşamlarının geri kalanını çok iyi bir sağlıkla ve güçle sürdürmeyi kendilerine amaç edinirler.


Menopozu kolaylaştıranlar
100 Okinawa beslenmesi! Soya, su yosunu, iyi yağlar, flovoinid’ler. Bütün bunlar menopozu yavaşlatan bir etkiye sahiptirler.
Dans etmek, bahçe işleri yapmak, yürümek ve dövüş sporlarıya ilgilenmek (fiziksel etkinlik).


6- BEYİN FELCİ
Beyin damarları rahatsızlıklarının (AVC) kanser ile kalp ve damar hastalıkların-dan sonra ölümün nedenleri arasında üçüncü sırayı alıyor. Fransa’da her yıl 125 bin insan bu hastalığın kurbanı olmaktadır ve bunların 50 bini ölüyor. Okinawa’da beyin felci nadirdir. Oluş riski bizden yüzde 80 daha azdır. ‘Önleyici yardımcılar’ kategorisindeki liste okunduğu zaman yaşlı Okinawa’lıların bu listeye her zaman harfi harfine uyduğu açık bir şekilde görülür.


Önleyici yardımcılar
Bitkisel olarak zengin bir beslenme
(taze ve kuru meyve ve sebzeler)
Folik asit içeren besinler (B9 vitamini) homosisteini durduran tek madde; kuru sebzeler, yeşil yapraklı sebzeler, portakal, avokado, badem.
Çay
Günde 2 bardak kırmızı şarap. İsteğe bağlı.
Yağlı balıklar, bitkisel yağlar
Fiziksel etkinlik.

7- OSTEOPOROZ
Her yıl 1 milyon 600 bin kırık tespit ediliyor. Bunların yüzde 44’ü omurga kemikleri, yüzde 19’u uyluk kemiği, yüzde 19’u bilek kırılmaları ve yüzde 23’ü diğer kırıklardır. Osteoporoz yaşamı kısaltabilir. Çünkü Uluslararası Osteoporoz Kurumu Başkanı Pierre Delmas’a göre, uyluk kemiği kırığından ölümler, beyin felçleriyle kıyaslanacak düzeyde. Beklenildiği gibi Okinawa’lılar, iyi bir iskeletten yararlanırlar ve uyluk kemiği kırılması riski yüzde 50 daha azdır. Fakat Okinawa’da süt ürünleri yenmez ya da çok az yenir. Orada, sebze bakımından zengin bir beslenme içeren, kemikleri daha iyi koruyan sağlıklı bir yaşam ve sağlık bilgisi mevcuttur.

Haberin Devamı

Kemikleri güçlendirenler
Fiziksel etkinlik
Meyve ve sebzeler, özellikle kalsiyum açısından zengin olanlar (lahana, turunçgiller, kırmızı meyveler) flavonoidler (çok renkli kırmızı ya da siyah üzüm çeşitleri)
Brokoli, soğan
Güneş (ölçülü olarak) D vitamini için
Magnezyum (mineraller, bademler, tam tahıllar)

Haberin Devamı



8- KANSER
Kanser endüstriyel ülkelerde ve özellikle Fransa’da ikinci ölüm nedeni. Son 20 yılda bu durum yüzde 60 oranında arttı. Bütün organlara yayılarak bir yılda 280 bin insana ulaşan kanser vakalarının 150 bini ölümle sonuçlanıyor. Günümüzde iki milyon insan kanserle savaşıyor. Ama biz, içki ve sigara içmeye devam edip, sanki bu hastalık yokmuş gibi yaşıyoruz. Okinawa’da ise, bir kanserin gelişme riski Avrupalılara oranla çok düşüktür. Hormonlara bağlı kanserlerin yüzde 80 oranında daha az görüldüğü söylenilebilir. Okinawa yaşam biçimiyle yaşayanları kesin bir biçimde kanserden korunur. Kanserin gerçekten çok az olduğu bir dünya düşünün; tanıdığınız hiçbir insan kanserden acı çekmiyor! Kuşkusuz Okinawa’dasınız!

Haberin Devamı

Kanser önleyiciler
Az kalorili, dengeli, çeşitli sebze olarak zengin (taze ve kuru meyveler ve sebzeler, l Tam tahıllar
Fiziksel egzersiz
Çay (özellikle yeşil çay)
Soya (ve ürünleri soya ezmesi)
Su yosunu
Balık
İyi yağlar (bitkisel yağlar balık yağı
Güneş (ölçülü olarak)
Kaslı ve ince bir vücut (az yağlı)


9- BEYİN SAĞLIĞI
Alzheimer, günümüzde 800 bin Fransız’da görülen bir hastalık. Her yıl 110 bin yeni vaka onlara katılıyor. Alzheimer, bunamanın yarıdan fazla olduğu vakalarda ortaya çıkar. Yaklaşık yüzde 75’i ihtiyarlıkla ilgili bunamadır. Depresyon, kötü dolaşım, beyin seviyesi, alkol ve çeşitli ilaçlar beyinsel bozukluklara neden olur. İyi bir yaşam ve sağlık için her şeyin arkasında şehir yaşamı yatar, ihtiyarlıkla ilgili bunamaya karşı ondan korunmak gerekir, Okinawa’da yaşayanlar gibi.
Yüz yaşını devirmiş bir Okinawa’lının hayatı boyunca yüzünde bulunan hayret verici hoşluk, sevimlilik bu konuda en öğretici nokta olabilir. O yaşta bile işlerine devam ederler. Daha fazla düşünmeye gerek yok, bu iyi not, kalori olarak düşük, sebze olarak zengin bir beslenmeye dayalı olan bir sağlığa bağlıdır.


10- OBEZİTE
Dünya Sağlık Örgütü, 2003’te obeziteyi hastalıklar arasına aldı. Yalnızca Fransa’da, 14 milyon insan aşırı kilolu ve bir yılda 50 bin insanın ölüm nedeni bu hastalık. Okinawa’da insanlar, hayatları boyunca incedir. Onların beden ölçüleri 18-22 yaş aralığındadır. Ve onlar zayıf kalmak için hiçbir çaba harcamıyor. Bunu bir sorun olarak görmüyor, bir rejimin fikirlerine uymuyor, normal bir şekilde yiyor ve Batılı beslenme tavsiyelerine de uymuyorlar. Biz, 20- 50 yaş arasında 10.7 kilo daha yuvarlaklaşırız. Okinawa’lılar, kendilerini istikrarlı bir kiloda korurlar ya da bir kaç kilo kaybederler.

Zayıflatanlar
Bol su içmek
Kalori sınırlaması
Daha çok meyve ve sebze yemek
Düzenli bir şekilde, belirli saatlerde yemek
İlkeli bir şekilde kronolojik olarak beslenmeye önem verme (yağ, proteinler sabah, proteinler dengeli olarak öğlen, şeker ya da tatlılar hafif olarak akşam)
Su veya çay yeter derecede içmek (şekersiz, sütsüz)


11- BİYOLOJİK?YAŞ
Araştırmalar, yüz yaşını aşmış Okinawa’lıların neden bu kadar genç göründüğünü büyük oranda açıklıyor. Çünkü, onların sağlık bilgileri insan vücudunun ihtiyaçlarıyla bağdaşıyor. Diğer yandan Okinawa beslenmesinin yaşlanmaya karşı iki avantajı daha vardır: Onlar çok az serbest radikaller açığa çıkarır ve çok fazla anti-oksidan üretirler.


Gençlik iksiri
Kalori sınırlaması
Fiziksel egzersiz
Dengeli bir beslenme
Zihin egzersizleri, oyunlar
Arkadaşlarla dışarı çıkmak
İyi huylu olmak


12- STRES
Okinawa’da her şeyden önce rahat bir düzen vardır. Orada sağa sola telaşla koşulmaz. Bir otobüse yetişmeye uğraşmazlar, zaten beklemezler. Bir günü 24 saat olarak sınırlandırmazlar. Gençler, yaşlılarla uyum içerisindedir, onlara saygı gösterir, saygı duyar. Kadınlar, ailesel ve sosyal dokuda köklü bir rol oynar. Dostluk anlayışı çok gelişmiştir. Komşular arasında gidip gelmeler yaygındır. Kin, düşmanlık, kaygı, aşağılanma ve güvensizlik duyguları yoktur.

Stresi azaltıcı etkenler
Kendiyle meşgul olmak (banyo, sanatsal etkinlik, arkadaşlarla dışarı çıkmak)
Herkesle ilgilenmek (iyiliksever, gönüllü)
Zamanın tadını çıkarmak (öğle uykusu)
Sakin bir çevrede yaşamak
İnanmak (bir şeylere, birilerine)
Projeler üretmek
Dengeli yemek yemek (iyi yağlar, iyi proteinler, az şeker, vitaminler ve mineraller)