Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Fazla yağ aldırmayın, “Bütün yağlarım gitsin” diye hayatınızı tehlikeye atmayın

1980’lerin ortalarında yağ emme (liposuction) keşfedildi. Bu yöntemi, uygulamanın mucitleri olan İtalyan Dr. Giorgio Fischer, Fransız Dr. Pierre Fournier’den bizzat öğrendim. 2003-2005 yılları arasında Alman Liposuction Derneği başkanlığı yaptım. Defalarca doktorlara yağ emmeyi öğretici kurslar düzenledim.
Yağ emme esnasında özellikle acemi ellerde hatalar meydana geldiğini fark edip, işlem sonucu meydana gelen çukurları düzeltmek için tüm dünyada adımla anılan ‘Liposhifting/Yağ Kaydırma’ yöntemini geliştirdim.
Bundan 10 sene önce yağ emmeden memnun olmayan hastaların sayısı yüzde 15’ken günümüzde bu oran oldukça arttı. Amerikalı liposuction uzmanı Dr. Gerald Pitman, tekniği uygulatan kişilerin yüzde 25’ine düzeltme gerektiğini, yüzde 40 vakanınsa kötü sonuca rağmen yeni bir ameliyatı kabul etmeyip duruma rıza gösterdiğini belirtmiştir. Ayrıca liposuction uygulanan hastaların çoğuna ilk baştan yağ emme ile beraber karın germe ameliyatı gerektiği de Amerikan Liposuction Derneği tarafından açıklanmıştır.

GERÇEKÇİ OLUN
Aslında yağ emmek mekanik bir olaydır, yani evde elektrik süpürgesiyle tozu emmek kadar kolay görünen bir iş. Ancak tecrübesiz ve kötü malzeme kullanan bir cerrah iyi yağ ememez. Doktorunuzun tecrübesini soruşturmak en doğal hakkınızdır. Ameliyat sonrası da çok önemlidir.
Yağ emmeden birkaç gün sonra masajlara başlanır ve dokuda emilmeden kalmış yağlar bu sayede uzaklaştırılır. Şişler daha çabuk iner. Gerçekçi olun; sadece yağ emme ile 44 bedenden 38 bedene inemezsiniz!

OLUMSUZ SONUÇLAR
* Ciltte görülen düzensizlikler en çok rastlanan komplikasyondur. Hatalı yağ emme tekniği veya çok kalın borularla ve deriye yakın yapılan yağ emmelerde meydana gelir. Gereğinden fazla yağ emilmiştir ve doku harabiyeti fazladır. Ayrıca ‘left overs‘ denilen emilmesi unutulan yağ kitleleri de engebelere neden olacaktır. Günümüzde yağ emme esnasında daha az yağ emerek daha iyi sonuçlar alınabileceği bilinmektedir.
* Sadece New York’ta yağ emme sırasında meydana gelen yağ embolisine bağlı (yağ pıhtısı) beş ölüm vakası gözlenmiştir. Yağ embolisi sonucu ölümler; daha çok yağ emme ameliyatı diğer ameliyatlarla beraber uygulandığında ortaya çıkar.
Uzmanlara göre, her yağ emme işlemi esnasında eğer bir litreden fazla yağ emilecekse karın germe ameliyatı 3-4 ay sonraya bırakılmalıdır. Yağ emilirken bir defada 3.5 litreden fazla yağ emilmesi de tehlikelidir. Gerekirse 2-3 ay sonra ikinci bir seans yapılır.
* Bazı vakalarda, bilhassa sigara içenlerde ve uyuşturucu kullananlarda deride ölümler, sertleşmeler ve iltihaplar
oluşur.

Haberin Devamı

EN iYi ÇÖZÜM LIPOSHIFTING

Haberin Devamı

Yağ emme sonrası meydana gelen kötü sonuçları düzeltmek için günümüzde o bölgeden tekrar yağ emilir veya bu olukların içine yağ sıkılır. Ancak bu yöntemler, her zaman faydalı olmaz. Şimdiye kadar bu tekniklerle etkili bir düzelme olmadığından cilt altından yağ kaydırmayı (Liposhifting) geliştirdim. Bu yeni yöntemde çevre dokulardaki fazla yağlar gevşetilmekte ve kötü sonuca neden olan çukurların içine doğru deri altından itilmektedir. Bu esnada hava teması ve emme olmadığından yağlar hayatta kalır ve yeni yerlerinde yaşamaya devam ederler. Ancak çok kötü bir sonuç asla tamamen düzeltilemez ve düzeltme işlemleri esas ameliyattan daha pahalıdır.

Haberin Devamı

YAĞ EMME HATALARI

Gereğinden fazla yağ emmeye bağlı dizde ve baldırda meydana gelen oluklar... Cerrah, kalın borularla ve yüksek basınçla yağ emerek bu kötü sonuca sebep olmuş.