Orkun Bulut

Orkun Bulut

orkunbulut@gmail.com

Tüm Yazıları

Bilmiyorum belki de genetik kodlarımızdan gelen ‘göçebe’ topluluğumuzun yerleşik düzenle ilgili konfor alanı ‘başımızı sokacağımız ev’! Her ne kadar yeni dünyada sahiplik anlayışı değişiyor desekte hala bizim için bu gerçek değişmiyor. Metaverse’de de değişeceğe benzemiyor.

Geçen hafta bu köşede bir arkadaşımının yaşadığı ‘Evimi Metaverse’den almışlar’ yazım üzerine fazlaca mail ve telefon aldım. Tabii ki yeni gelişen bir sektörde herkes merak içerisinde olduğundan medyadaki haberler ya da hayatlarını her dönem ‘konuşarak’ hatta panelleyerek (!) kazananların yönlendirmeleriyle buralara yatırım hevesiyle atlıyorlar. Bu ev kalma kafası ve inşaat sevdası bizi harita üzerinden arsa satan Overland’e en fazla talep gösteren ülke yaptı diyebilirim.

Haberin Devamı

“Her Türk müteahhit doğar” sözünü doğrular nitelikte elimiz arkada Metaverse’de arsa kovalayaduralım geleceğimizdeki bu Meta evrenlerde hayat sizce nasıl olacak? Hangilerinde daha popüler olacak dersiniz? Bu sorunun net cevabını vermek mümkün olmasa da Decentraland, Sandbox ve Roblox biraz öne çıkar gibi.

Bu konuda yorum devşirenlere baktığımızda bize anlattıkları “Gözlüğü tak, Zorlu Center’da gez” mantığından çok da kopuk değil. Arsa alanların motivasyonuna baktığımızda da “Buralar çok değerlenecek”  hissinde olduklarını görmek pek güç değil. Aynı şekilde Türk NFT pazar yerlerinde de geleneksel galerilerle anlaşma çabası var. Eski dünyadaki alışkanlıkları yenisine uygularken bırakın geleceği yakalamayı, bugünü bile kaçırıyoruz. Her mesleğin içerik üretme ve deneyim yaşatmaya dönmesi üzerine kurulacak Metaverse... Gerçek hayatın oyunlaştığını düşünün! Tabii oyun deyip küçümsemeyin! NFT ve Metaverse’lerin oluşturacağı ekonominin 2025’e kadar 900 milyar dolar’a yaklaşması ön görülüyor. Büyük bir ekonomi olduğunu iddia ettiğimiz her sektörün çok daha fazlasını üretmek için burada olacak. Sadece buraya teknoloji üreten değil, oyun içinde avatarlarıyla var olan yeni iş kolları belki de hizmet sektörünü yeniden tanımlayacak. Görünen o ki, emlak ve oto galeri gibi işleri bizim Türkler yapacak gibi! Tabii Metaverse’deki ev/arsa ve otomobil kavramı değişmezse (!)

Haberin Devamı

Spor ekonomisinin yerini gaming alacak

Metaverse’le birlikte bazı meslekler var olacağı gibi bazı sektörlerde dönüşüme direnirlerse yok olmaya yüz tutacaklar. Kimse farkında değil ama bunların başında spor müsabakaları geliyor. Her ne kadar ‘spor’ desekte uzun zamandır ‘eğlence’ sektörünün en önemli kaslarından birine dönüşmüş durumda. Özellikle futbolda oyunun hızı, sürekli duraksaması sebebiye reytingler tüm dünyada düşüyor. Z kuşağı için fiziki bir oyunla dijital oyun arasında bir fark yok. Onlar için sürekli kendini yere atan futbolcuları izlemek yerine kendi parçası olduğu hatta oyun içi geliştirdiği karakterleri izlemek daha tercih edilesi... Metaverse’lerin oyun temelli olduğunu düşününce kendilerini burada doğru konumlandıramayan kulüp ya da federasyon oluşumları yaşamak için lisans veren değil ücretle buralardan lisans alacak hale gelecek!