Özge Ökten

Özge Ökten

-

Tüm Yazıları

Serin bir yaz akşamında, tarihe tanıklık etmiş eski bir hanın avlusunda, elinizi uzatsanız dokunacağınız kadar yakınınızda olan Genco Erkal’ın gözlerinde dünyanın en önemli şairlerinden birini görmek... O şairin en güzel şiirlerini, az ötedeki rıhtımdan kalkan vapurun düdüğü, onu uğurlayan martıların sesleri, gökyüzünde parlayan yıldızlar ve Tülay Günal’ın ruhunuzu okşayan sesiyle söylediği şarkılar eşliğinde dinlemek...

Nazım Hikmet’in Sürgünde, vatan hasretliği çekerek geçirdiği yıllara, o döneme uzanan büyülü bir yolculukla tanıklık etmek...

Haberin Devamı

Dostlar Tiyatrosu’nun İstanbullu sanatseverlere bir hediyesi olan Ali Paşa Hanı’ndaki gösteriler 29 Mayıs’ta yeniden başladı. 2013 yılından bu yana ilk ve sonbahar aylarında nitelikli işlerle seyircisini buluşturan Ali Paşa Hanı’ndaki açıkhava tiyatrosunda sergilenen gösteriler, özellikle tarihsel bir doku içinde gerçekleştirilmesi nedeniyle çok önemli ve ayrıcalıklı.

Aşkın ve hasretin şiirleri

Bu gösteriler kapsamında, Nazım Hikmet’in şiirlerinden Genco Erkal’ın uyarlayıp yönettiği ‘Yaşamaya Dair’ - ‘Bursa Cezaevi’nden Mektuplar da büyük bir ilgiyle izlenmeyi sürdürüyor.

Nazım Hikmet’in, Bursa Cezaevi’ndeki yaşamını ve eşi Piraye’ye olan güçlü tutkusunu anlatan ‘Yaşamaya Dair’e, piyano ve viyolonsel eşliğinde çalınan Fazıl Say, Zülfü Livaneli, Cem Karaca, Timur Selçuk gibi bestecilerin Nazım şarkıları da eşlik ediyor. Giysi tasarımını Özlem Kaya’nın, ışık tasarımını Yüksel Aymaz’ın, koreografisini Sernaz Demirel’in yaptığı ‘Yaşamaya Dair’, 12, 13 ve 14 Haziran akşamları, Dostlar Tiyatrosu’nun keyifli açıkhava sahnesi Ali Paşa Hanı’nda sizlerle olacak.

OTANTİK BİR MEKAN HARİKASI
Sirkeci’de harika bir mekan var. Geç tanıştığım ama tanışır tanışmaz, burası bugüne kadar benim, “Gözümden nasıl kaçar” diye hayıflandığım bir mekan...
Hodjapaşa Dans Tiyatrosu’ndan söz ediyorum. Tarihi Hocapaşa Hamamı’nın içinde yer alan ve çoğunlukla yabancı turistleri ağırlayan bu otantik mekan, Turist Rehberleri Birliği tarafından düzenlenen TUREB Ödülleri’nde ‘Otantiklik’ dalında ipi göğüslemiş ve ‘En İyi Otantik Yerel Etkinlik’ ödülünü kazanmış.
Ayrıca Tripadvisor’dan ‘Mükemmellik Sertifikası’nı bu yıl ikinci kez almış. Hodjapaşa Dans Tiyatrosu, fuaye ve gösteri alanı olmak üzere iki bölümden oluşuyor.
Her iki bölüm de hamamın yüksek kubbeleri altında yer alıyor. Gösteri salonu oldukça büyük. 220 kişilik kapasiteye sahip. Orkestra için bir sahne ve gösteriler için de salonun ortasında cam pist var. İzleyici koltukları bu cam pistin etrafında sıralanmış.
Dansın ritmine kulak verin
Mekanın özgün dokusuna sadık kalınarak, özenli bir mimarlık başarısıyla tiyatroya dönüşen Hodjapaşa’da geçen hafta şahane bir dans gösterisine gittim; ‘Dansın Ritmi’ne.
Birbirinden yetenekli dansçıların farklı yörelerden, başarılı bir koreografi eşliğinde sunduğu dansları büyük hayranlıkla izledim.
Göz alıcı kostümlerden, şahane ışık tasarımından, ses düzeninin mükemmelliğinden hiç söz etmiyorum çünkü ‘Dansın Ritmi’ni mutlaka izlemenizi öneriyorum. ‘Dansın Ritmi’, salı, perşembe ve pazar akşamları saat 21.00’de Hodjapaşa Dans Tiyatrosu’nda sizleri bekliyor.
Elbette, Hodjapaşa’da ‘Dansın Ritmi’nin yanı sıra daha pek çok farklı gösteri var. Bu otantik mekan, özel etkinliklere, konserlere ve sergilere de ev sahipliği yapıyor.
Ayrıntıları www.hodjapasa.com adresinde bulabilirsiniz.