Aşkımız 70’li yıllarda Londra’da dil öğrenme sırasında oluşmuş. Meksika’dan Birleşik Krallık’ın başkentine gitmiş Patricia Gonzalez... Zonguldak Kozlu’dan aynı dil okuluna gelmiş Rıza Tanyeri ile aralarında aşk doğmuş evlenmiş ve ilk Meksika gelini olarak Kozlu’ya daha sonra da İstanbul’a yerleşmişler. Bu arada Fatih, Faruk ve Nilüfer doğmuş hatta büyümeye başlamışlar.
Selma Patricia Hanım’ın yemeklerinin ünü zaman içinde artmış ve dostları bir yer açması konusunda onu destekiemişler.

Ranchero doğuyor

2005 yılında Suadiye’de Meksika yerlisi anlamına gelen ilk mekan kapılarını açtı. Meksika yemeği meraklı ve severlerinin karşısındaydı. Kökü Aztek ve Mayalara uzanan binlerce yıllık mutfak kültürünü İstanbullularla buluşturan Ranchero’yu sevenlerden gün geçtikçe “Neden Avrupa Yakası’nda yoksunuz?” sözleri çıkar olmuş. Bunun üzerine kuruluşlarından beş yıl sonra Nişantaşı’nda ikinci şubeleri açmışlar. Yıllar içinde de neredeyse taleplere yetişmek için Reasürans Çarşısı’nu kaplarlar. Sonrası çorap söküğü gibi gelir...
WaterGarden, Ankara Maidan ve hayal edilen yeni projeler sohbetimizde Fatih Bey, ser veriyor sır vermiyor.
Meksika yemek kültürü hakikaten çok zengin bir o kadar da çeşitli... Bir konferans için Mexico City’ye 1980’li yıllarda gittiğimde bunu gördüm ve yaşadım. Meksika’da gittiğim restoran misali, Ranchero’da da doğum günü kutlamak bir tradisyon. Meksika şapkalar, değişik müzikler ve şovlar ciddi bir ilgi uyandırıyor.

Aşkın yarattığı RancheroAztek ve Mayalardan

Başlangıçlarda dikkat çeken geleneksel kremalı ve peynirli Meksika fasulye çorbası veya tortilla kabuğu içerisinde pancho sos ile harmanlanmış Taco Salad güzeldi. Et veya tavuk ve çeri domates kurutulmuş sebze baharatı ve parmesan peynir ve guacamole ile sunuluyor. Aperatif olarak size tavsiyem elde yemeniz şartıyla tortilla üzerine et... İsteğinize uygun olarak ıspanak tavuk kıyma veya etli olarak yapılıyor tütsülenmiş jalapeno ve eritme peyniri ile sunulan Ranchito Tostadas...
Burgerlar çok çeşitli, genellikle Meksika sosları ile sunuluyor. Ben tacolar üzerinde duracağım. Sizin için özel ayraçlı tahtası üzerinde özel baharatlarla hazırlanan tempura hamuruna panelenip kızartılan karides, yeşillik, rancho dip sos, pico de gallo, avokado sos, eritme peynir ve jalapenno biber var.
Gelelim burritolara, isterseniz ben bunlardan dürümler diye bahsedeyim; etli, tavuklu, arzunuz olursa chipotle sos ve devamında bilimum Meksika tatları ızgara edilmiş tortilla içerisinde çeşitli lokal soslar eşliğinde sunuluyor.

Spesiyaller

Bu bölümde tavuk bonfilesinin çeşitli soslarla işleme tabi tutulması sonucu yapılan ızgara yer fıstığı püresi ile sunulan Enchilada.
Dah sonra masaya Molcajete geliyor. Karamelize soğan ve renkli biberler pişirilen bonfile et, tavuk ve yanında sosları yer alıyor. Tattığım ve çok beğendiğim volkanik taş yatağında masaya gelen hassas kesilmiş et parçaları addabbo baharatı taze dağ kekiği ve sotelenmiş soğan renkli biberler mantarlar masada demleniyor ve öksüz doyuran misali yiyorsunuz ve bitmiyor. Tercihinizi bu lezzetten yana kullanacaksanız midenizi hazırladıktan sonra siparişinizi verin...

Tatlılara gelince...

Benim buradaki tercihim aslında bir Fransız spesialinin değişik versiyonu olan Pay de Pera’dan yana... Armudun güveç içinde pia ve vanilyalı dondurma ile bu kadar leziz olacağını düşünmemiştim. Ranchero’daki tüm tatlar genellikle ağızda dağılıyor, Meksika artık bize çok yakın...