Yıl 1984... İstanbul Belediyesi’nde görevliyim. Bir gün Dünya Büyükşehir Belediye Başkanları Kongresi’nin Tokyo’da yapılan ilk toplantısı için iki Tokyo Belediyesi yetkilisi geldi ve Başkan Suzuki, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan başkanlığında bir delegasyonu Tokyo’ya davet ettiğini bildirdi. Ben de o heyetin içindeydim ve suşi ile oradaki bir davette tanıştım.
Aslında Uzak Doğu, bize yabancı bir kültür... Özellikle yerde oturmak, fiziki durumum itibarıyla benim için azap vericiydi. Bu arada oradaki birbirinden güzel kadehlerde sunulan içeceklerle de tanıştık.
İkinci defa Paris’te bir suşi lokantasına gittim. Burada Tokyo’da yediğimden daha farklı bir suşi tattım. İstanbul Nobu’da ise, son zamanlarda deneyimlediğim en güzel suşilerle karşılaştım. Hakikaten bana Tokyo’yu hatırlattı.
Son olarak, geçtiğimiz hafta Caddebostan’da yer alan Japon restoranı Yamo Sushi’ye gittim. Bugün sizlere oradan bahsedeceğim.

Caddebostan’da sempatik suşi durağı

Dinamik servis

Caddebostan Kültür Merkezi’nin karşısında yer alan mekana girdiğinizde sizi sade ve şık bir dekorasyon karşılıyor. Sıcak atmosfere genç, dinamik mutfak ve servis ekipleri eşlik ediyor. Gelelim menüye...
Başlangıçlarda tempura sos ile kızarmış karides üzerinde özel sos ile sunuluyor. Dynamite Ebi Tempura adı verilen bu lezzet, karides ve üzerindeki nacho sosuyla usulüne uygun hazırlanmıştı. Bu tabağın müdavimlerin vazgeçilmezi olduğunu öğrendim. Aynı lezzetin veganların tercih ettiği süt mısırlı versiyonu da mevcut. Ardından tatlı ekşi soslu tavuk ve sebzeli noodle servis edildi. Diri görünümüyle noodle cezbediciydi. Ardından suşiler masada adeta bir defile yaptı.

Masanın yıldızları

Menüde kıtır tenkasu (kızarmış gevrek parçaları) çeşitleriyle hazırlanmış suşiler öne çıkıyor. Bu arada unutmadan ekleyelim suşilerde de vegan seçenekler var. Her biri sekiz parça sunulan suşilerden ilk olarak Ebi Mania Roll’ü denedim. Tempura karides, salatalık, trüflü mayonez ve teriyaki soslu bu tabak, sosunun verdiği hafif acı tadıyla dikkat çekiyor. Spider Roll ise daha hafif, yumuşak ve damak tadımıza uygun.
Şimdi gelelim masanın yıldızına: Rainbow Roll...
Her biri levrek, somon ve orkinos ile sarmalanmış rengarenk roll’ler özel sunum tabağı ile geldi. Davetkâr bir görünüm ve tam puan! Bu deneyim, gözlerimi kapattığımda beni yeniden Tokyo’ya, o günlere götürdü. Ama ben İstanbul Caddebostan’da muhteşem bir menüyle karşı karşıyaydım.

Caddebostan’da sempatik suşi durağı

Geleneksele modern dokunuş

Ali Muhiddin Hacı Bekir, 1777’den beri kuşaktan kuşağa aktarılan deneyimiyle, lokum, badem ezmesi ve şekerlemenin Türkiye ve dünyadaki usta ismidir. Bu kadar köklü bir tarihi olması, ona geçmiş ve gelecek arasında bir köprü yapar. İşte bu bakış açısıyla iki asrı deviren marka, artizan tasarım çikolatalarıyla tanınan Defne Tokay ile iş birliği yaptı. Ali Muhiddin Hacı Bekir’in klasik lezzetlerinden badem ezmesi, Tokay’ın modern yorumuyla şekillendi ve bademi limonla, ezmeyi çikolatayla buluşturan özel bir koleksiyon hazırlandı.

Önümüz Ramazan Bayramı… Zor günler geride kaldı. Bu bayramı, tedbiri elden bırakmadan, sevdiklerinizle doya doya geçirmenizi dilerim. İyi bayramlar.