Reha Arar

Reha Arar

reha.arar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bugün günlerden cumartesi, İstanbul güneşli ama serin. Şehrin saat 17.30’daki trafik yoğunluğu yüzde 72. Meydanlar, yayalar için cazip olan caddeler, tıka basa insan dolu neredeyse... Belki maske yasağı bir miktar uygulanıyor. Hijyen için bir şey söyleyemeyeceğim. Fakat vahim olanı mesafe yok ki, ne kadar olduğunu söyleyeyim... Çünkü kelime anlamı olarak ‘ara’ olsa da, yolda yürüyenler neredeyse üst üste desem yeridir, sinema yahut maç çıkışı gibi. Dünyayı inceliyorum hemen hemen her ülkede birkaçı hariç aşılama bizim gibi gidiyor ama son günlerde mutasyon ve insanların sabrının taşması nedeniyle rakamlar yükseliyor. O zaman da renkler koyulaşıyor ve yasaklarda geriye dönüyoruz.

Haberin Devamı

65 yaşın durumu

Bugünkü fotoğraflara baktığımda 65 yaş üzeri kimseyi neredeyse göremedim. Sosyal medyadan okuduğuma göre, çıkıp dolaşan ama sakin yerleri tercih edenler çoğunlukta. Aylardır bu yaş grubu eve mahkum edildi, korunmaya alındı sonra da günde üç, daha sonra dört saat izin verildi çıkmalarına.
Takdir edersiniz ki ileri yaşlardaki insanlar, internet bankacılığına, online alışverişe, resmi kuruluşlardaki işlerini bilgisayarla halletmeye çok yatkın değiller. Ayrıca alışkanlık olarak kendi işlerini kendileri yapmak ve neticesini görmek isterler. Yönetenlerin bu konuyu dikkate alma zamanı inşallah gelmiştir.

Yeşillikler içinde...

Bu hafta sizlere ulu ağaçlar, çiçekler, böcekler arasındaki açılıma uygun bir kahvaltı restoranından bahsedeceğim. Kadıköy’ün en kalabalık bir o kadar da doğallığını korumuş semti Erenköy’e uzanıyoruz. Manolyalı köşkte büyüdüğüm, çocukluğumun ve erken gençliğimin geçtiği, Suadiye’nin komşusu Erenköy... Bir zamanlar köşklerin olduğu şimdiyse yerini uzun binalara bırakıp eski tadını aratan, ana caddesinin üzerinde caddeyle aynı adı taşıyan Ethem Efendi Kahvaltı, ‘Doya doya kahvaltı’ mottosuyla çalışıyor.
Bu şirin mekandan bahsetmeden önce Hezarfen Şeyh İbrahim Ethem Efendi’yi de anmak isterim. 1829-1904 yılları arasında yaşamış, marangozluktan mühürcülüğe, matbaacılıktan mimarlığa kadar pek çok alanda başarı kaydetmiş, mucit bir kişilik, ebru kabiliyetiyle de örnek teşkil etmiş ve adı bugün, Erenköy’ün en prestijli caddesinde yaşatılıyor.

Haberin Devamı

DOYA DOYA KAHVALTI
İmza lezzetler

Gelelim kahvaltıya... Şimdilik hafta içi ve cumartesi günleri 08.30-17.00 saatleri arasında sınırsız kahvaltı hizmeti veren mekana girer girmez, kendilerine özgü üniformalarıyla gözlemeci ablalar sizi karşılıyor. Ellerinin lezzetiyle açılan gözlemeler sıcak servis ediliyor. Burada daimi bir servis var. Bazlamacı-gözlemeci, reçelci, ekmekçi-simitçi sürekli hareket halinde ve masaları tazeliyor. Çay masanızda ve sınırsız... İsteğe göre muhlama ya da yumurta ve omlet de sipariş verebiliyorsunuz. Zaten serpme kahvaltı yeterli oluyor.
Masanın yıldızı karadutlu lor... Açıkçası tatlıyla aram pek yoktur fakat lor peynirinin yumuşaklığı ve karadut reçelinin ekşi-tatlı dokusu müthiş bir kombinasyon olmuş. İmza lezzetlerden... Uzayan muhlama, çıtır gözlemeler ve peynir tabağı da damak şenlendiriyor. Malzemeler taze ve ayrı tabaklarda sunuluyor.

Haberin Devamı

Karadeniz esintisi

Burada verilen kahvaltı bana biraz Karadeniz kahvaltısı havası verdi. Dikkatimi çeken, masada klasik kahvaltılıkların yanı sıra yer alan acuka, süzme yoğurt, turşu, kuru dut ve bazlamanın da olmasaydı. Muhlama da gelince, tam oldu.
Kahvaltıcı açık ve kapalı birkaç alandan oluşuyor. Dışarıda yaklaşık 20 araçlık bir otopark kapasitesi mevcut. İçerideyse her şey koronavirüs kurallarına göre yeniden şekillendirilmiş. Dekorasyon şık ve renkli, çalışanlar temiz ve titiz. Fiyatlar makul. Açık havada gönül rahatlığıyla mesafeli oturmak mümkün. 30’dan fazla çeşit reçelin bulunduğu mekanda ürünler kavanozlar halinde de satışa sunuluyor.
Randevu kabul etmedikleri için kapılarını erkenden çalmanızı öneririm. “Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem... Ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı” demiş Cemal Süreya. Günün bu en zengin ve leziz öğününü sosyal alanlarda yemek için dikkatli olmak şart. Daha mutlu olacağımız günlere, sağlıkla kalın.