Reha Arar

Reha Arar

reha.arar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz hafta sonunu ülkemizin gastronomi alanındaki başkenti Gaziantep’te geçirdim. Dostum Gökmen Sözen, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin yönetimindeki ekiple muhteşem bir yapıt ortaya koymuş. Bu yıl çıta daha da yükselmiş. Artık bu şehir turizmde tarihi ve en önemlisi bölgesel yiyecek içeceği ile tartışılıyor. Burada önemli bir noktayı belirteceğim; karakterlerini bildiğim, tanıdığım tanımadığım yabancı şefler, konuşmalarında ve yemeklerinde bölgenin baharatlarını ve birçok coğrafi işaretli ürününü kullanıyor. 

Haberin Devamı

En son bir toplantı için 3-4 yıl önce Gaziantep’e gelmiştim. O günden bugüne neredeyse fine-dining diyebileceğimiz birçok restoran açılmış ve yemek şovları Avrupai salonlardaki yerlerini almış. Dönüş uçağında ise dikkatimden kaçmayan durumlardan biri fıstıklı, kaymaklı ve cevizli baklava tepsilerinin yer aldığı kutuların bagaj bölümlerine doldurulması oldu. Herhalde en çok el bagajı bu şehirden çıkıyordur.

KADİM LEZZETLERİYLE GASTROANTEP FESTİVALİ

Ana aktiviteler

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Antep Gastronomi Festivali Gastroantep’te workshoplar, sunumlar, tanıtımlar, şef yarışmaları, yabancı ve yerli şeflerin yaptıkları, anlattıkları yemekler, el sanatları atölyeleri ve söyleşilerle dolu dört gün geçti. İlk akşam Anadolu Ateşi gösterisi festivale damga vurdu. Ticaret Odası’nın da paydaş olduğu toplantının misafirleri onuruna Erikçe Ormanı içindeki Bulla Uygulama Restoranı’nda verilen yemeğin tadı damağımızda kaldı. Ana yemek tabağı olan közlenmiş patlıcan üzerinde parmak inceliğindeki kıyma kebabı enfesti. Son gece gittiğimiz Mine Özmen’in işlettiği Hışvahan’da ise büyük bir şovla bakır sahanlarda getirilen ve el emeği isteyen bezelyeli fıstık yatağı üzerinde baklava hamuruna sarılı kuzu tandır hakikaten muhteşemdi. Dikkat ettim; Gaziantep insanları iki tip: Bir kısmında klasik yemekler ve yöresel tatlar, diğer bölümünde ise bir nebze DNA’sı ile oynanmış lezzetler var.

Bilgi deposu paneller

Dört gün boyunca neredeyse 3 milyonluk şehrin her yerinden Festival Park’a gelen yemekseverler aktivitelere eşlik edip, katkı veriyorlardı. 40’a yakın panel, yarışmalar ve söyleşilere 300’e yakın yemek dostu katıldı. Benim yönettiğim panel Gaziantep Kitaplarındaki Lezzet Sırları idi. Panelistleri ise Milliyet gazetesi yazarı Aylin Öney Tan, yemek kitapları yazarı Özden Özsabuncuoğlu, araştırmacı yazar Gonca Tokuz ve Türk mutfağı yemek kitapları yazarı Ragıp Güzelbey idi. Hem Gaziantep yemeklerinin dününü bugününü hem de dünyaya açılımını keyifli bir şekilde konuştuk.

Haberin Devamı

KADİM LEZZETLERİYLE GASTROANTEP FESTİVALİ

‘Direniş’ sergisinden notlar...

Geçtiğimiz hafta The Artisan İstanbul Hotel’de kapılarını açan ‘Direniş’ isimli sergiyi ziyaret ettim. Otelin, girişinden itibaren, koridorları, katları ve 218-222 numaralı odalarına yayılan sanat sergisi, insanın doğayla mücadelesinin güçlü bir sesi olma düşüncesiyle oluşturulmuş. Sanat Yöneticisi Meriç Aktaş Ateş ve Koleksiyon Küratörü Yasemin Vargı Emirdağ önderliğindeki sergide Kemal Tufan’ın bulut formuyla özgürlüğü simgelerken tutsaklığa da gönderme yapan kafes şeklindeki ‘Bulut Kafes’ isimli eseri ile Serdar Kaynak’ın el örgüsü tel üzerine karışık teknikle üretmenin ve bereketin önemini yansıttığı ‘Yediveren Topraklar’ isimli eserleri ilgimi çekti. 23 Ekim’e dek gün boyu misafirlerini ağırlayan sergiyi siz değerli okuyucularımın da görmesini isterim.