Reha Arar

Reha Arar

reha.arar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İstanbul’un yeme-içme ve eğlence tarihini incelediğimiz zaman içki servis eden ilk lokantaların ticari limanın Galata, Karaköy ve Eminönü’nde olması nedeniyle bu semtlerde yeşerdiğini görürüz. “Bu tip mekanlar hep Beyoğlu’nda yer alırdı” diye yanlış bir kanaat vardır ki zevk, sefa ve de eğlencenin Karaköy’de başlaması ve diğer semtlere yayılmış olması doğru bilgidir. Her ne kadar bu tipteki yerler şimdilerde şehrin her köşesine yayılıp, şekil değiştirse de Karaköy bu konuda gelişimini sürdürmektedir. Bir farkı, buralar eskiden ekalliyet mensupları tarafından işletilirdi şimdi ise Anadolu’nun birçok yerinden gelen farklı etnik kimliklerdeki vatandaşlarımız burada işletmeci olmuşlardır. Kafeler, kahvaltıcılar, ev yemekleri yapanlar, meyhaneler, çorbacılar hatta son zamanlarda gecenin bitirildiği baklavacılar ve tatlıcılar.

Haberin Devamı

Karaköyün yeni mekanı: Ajda

Yeni nesil mekanlar

Burada ana başlığı biraz değiştirerek kullandım. Aslında bu tipte fiks menü servis eden yerler gelişinizden gidişinize kadar yüksek volümlü, Türkçe, eller havaya müzik ile müşterilerini eğlendiriyorlar. Bazılarında ise değişik müzik, ışık ve eğlence şovları ve bu atraksiyonlara yaş günü, bekarlığa veda partilerininde ana teması oluyor. Müdavimler kimler diye merak ederseniz, 20-35 yaş arası genç, beyaz yakalı arkadaş grupları diyebiliriz.

Mezelere gelince...

Bundan 200 yıl önce salatalara ve yemeklere eşlik eden zeytinyağı fabrikasıymış Ajda, şimdi eğlence ve yeme-içmeye ev sahipliği yapıyor. Siz masaya geldiğinizde birdenbire sofranız donatılıyor. Muhammara, humus, fava, Ajda usulü atom, alam (patlıcan ve yoğurtla yapılan bir Lübnan mezesi), Girit ezmesi, İzmir usulü yaprak dolma, sakız kabağı dolması ve kısır meze seçeneği olarak sunuluyor.
Ara sıcak olarak Beyrut usulü falafel, dereotu ile bezenmiş yaprak ciğer, kıtır mantı ve mevsiminde mücver iyi birer seçenek olarak sunulmuş. Ana yemeklere gelince ıspanak yatağında limon sosu ile fırınlanmış minekop balığı, çıtır cips eşliğinde mantar fileminyon, Çin usulü gratine edilmiş tavuk but fiks menüden seçilebilecekler arasında.
Son gelen tatlılar ise o günkü etkinliğin sebebine göre şekilleniyor. Aşıklara kırmızı kalp pastası, bekarlığa veda partilerinde hurmalı ve tarçınlı irmik helvası, doğum günlerinde ise şefin sürpriz ikramları oluyor.
Ali Acar ve Savaş Sekmen’in yönetiminde değişik bir tarz eğlenceyi tercih ediyorsanız Ajda doğru adres olacaktır.

Haberin Devamı

Karaköyün yeni mekanı: Ajda

FARKLI BİR DÜNYA: NAİF

Şimdi size bahsettiğim tarihi yağ fabrikasının giriş katına gelelim. Burası tam anlamıyla modern, dünya mutfağı çok başarılı ve canlı müziği olan bir mekan. Müdavimleri için gençlerin tabiriyle tam bir takılma noktası.
Gün, serpme kahvaltı ile başlıyor. Mekan sahibinin Karslı olması nedeniyle özel imalat getirilen Kars kaşar peyniri çok tercih ediliyor.
Hareketli zamanlar akşam saatiyle beraber başlıyor ve gece boyu devam ediyor. Başlangıçlarda Fransız soğan çorbası ve Thai usulü karides öne çıkıyor. Mekanın müdavimlerine baktığımız zaman seçimlerinin Naif Kaburga Burger yönünde olduğunu görüyorum. Menüde İtalyan tatları da unutulmamış. Beş peynirli ravioli benim tercihim oldu. Calzone pizzaları da ev yapımı ve tam bir Karadeniz pidesi havasında servis ediliyor. Ana yemeklerde minekop ilk sırada yerini alıyor. Yanında havuç ve brokoli püresi özel limonlu sıcak yağlı sos ile masaya ulaşıyor.
Tatlılara gelince San Sebastian veya Brownie arasında zevkinize göre bir seçim yapabilirsiniz.
Bütün bunların yanında Naif’i ziyaret etmek için çok önemli bir sebep var ki o da müzikler. Yıllar önce Kıbrıs’da tanıdığım, sesini üslubunu çok beğendiğim okullu sanatçaı Irmak Ecem de bu adreste. Onun sahne aldığı günler mekan daha da tercih sebebi haline geliyor. Hasılı değişik iki dünya Ajda ve Naif...