Reha Arar

Reha Arar

reha.arar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sahili olmayan şehrin insanına balığı sevdirdi. Resmi davetlerin ana yemek kültürünü değiştirdi. Izgarasını, tavasını, buğulamasını bilirdik, bizi yeni pişirme metotlarıyla tanıştırdı. Televizyondan, konferanslardan ve kitaplarından denizin nimetlerini ve faydalarını öğrendik.

Beyaz doktor gömleğiyle mutfağa girdi, hasılı deniz ürünlerinde yeni bir çığır açtı. Süreyya Üzmez’in yazdığı ‘Süreyya’nın Oltasına Takılanlar’ isimli kitabında, onun bilmediğimiz o kadar çok yönünü ve dostluklarını öğrendik ki...

Haberin Devamı

Özellikle üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin en kıymetli hazinelerinden olan balık soylarının tükenmesini önlemek için yaptığı çalışmalar, balık pişirme kültürüne getirdiği yenilikler, meze balık eşleşmesine ait yaptığı değişimler hep konu oldu, çeşitli televizyon programlarında zevkle izlendi ve sayesinde genç aşçılar yeni bilgiler öğrendi.

‘LEZZETİN ROTASI’

Hep balığın peşinde...

Genellikle balık restoranlarında rastladığımız alışılagelmiş mezeler Trilye’de yoktur, varsa bile mutlaka şekil değiştirmiştir. Sonuç olarak Süreyya, balığın peşindedir. Balık kaçsa da o kovalar. Ankara’da kordiplomatiğin hayran olduğu bir kişiliktir, ne zaman gitseniz birçok masada başkentte yaşayan yabancılara rastlarsınız.

“Balığın doktoru, aşçıbaşısı kimdir?” diye sorsanız, alacağınız cevap “Süreyya Üzmez”dir. Bu arada eşi Mahmure Hanım, tüm projelerinin ana direğidir, şimdi oğulları Koray babasının en önemli yardımcısı durumunda. Bu yılın sonuna doğru İstanbul Bebek’deki Trilye hizmete girecek, hem de çok değişik bir tarzda... Eminim ki, Boğaz gastronomisi çok önemli bir oyuncu kazanacak. Harp okulu mezunu, Genelkurmay’ın üst subayı Süreyya Üzmez, şimdi de yeni bir kitapla karşımızda... Son eseri ‘Lezzetin Rotası’nda, birkaç yıldır beraber aynı sütunları paylaştığımız Milliyet Gazetesi Cadde ekindeki yazılarını ve dünya çapındaki birçok lezzet durağını bizlere anlatıyor. Benden de bu kitaba bir son söz yazmamı istedi, son derece mutlu oldum ve gurur duydum. Kitabın, yolun ve bahtın hep açık, rotan denizler olsun...

Haberin Devamı

‘LEZZETİN ROTASI’