Reha Arar

Reha Arar

reha.arar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Değerli okuyucularım, sizlere bu köşeden üretken kadınlarımızla ilgili başarı haberleri vermek inanın büyük mutluluk! Çalışkan ve azimli Türk kadını örneklerinden birini bugün sizlere sunacağım. İstanbul’un yaşadığım Beşiktaş ilçesinin Dikilitaş Mahallesi’nde butik bir fırın olan Mayadan Tatlar’dan bahsedeceğim.

MAYADAN TATLAR

Hikayesi…

1979 doğumlu Özge Tatlıdil Keleş, Marmara Üniversitesi İşletme bölümü mezunu... 14 yıllık bankacılık kariyerinin ardından kurumsal hayata ara veren Özge Hanım, “Bir gün bir arkadaşımın ekşi mayasını benimle paylaşması ve beraber ekmek yapmamızla ekmek hayatıma girdi. Aslında ailemde tarım, toprak hep vardı. Ekmek yapmanın hissi, hayattaki köklenme duygusuna denk düşüyormuş gibi hissettim” diyor.

Haberin Devamı

Ekmek yapımının kendisine yavaşlamayı, sabretmeyi ve sonunda beklemenin kıymetini hatırlattığını belirten Özge Hanım, profesyonel eğitimin ardından un konusuna yoğunlaşıyor. Buğday Derneği ile iletişime geçerek, karakılçık buğday tohumuna ulaşan Özge Hanım geçtiğimiz yıl itibarıyla Trakya’da atalık karakılçık ve sarı buğday üretimini de kardeşi ile yapıyor ve ekmeklerini de o un ile üretiyor. Pandemi döneminde evde yapılan ekmeğe talebin artmasıyla da Dikilitaş’ta fırınını açıyor.

Başarının sırrı

Maydan Tatlar’ın isminin hikayesi de enteresan. Burada kurabiye ve kekler dışında ürünlerin hepsi ekşi mayalı. Özge Hanım marka ismi üzerine düşünürken, o kadim geleneğe de saygı göstermiş.

Şimdi gelelim ürünlere…. Burada ekşi mayalı çeşitli ekmekler (cevizli, kuru domatesli, zeytinli), Siyez, karakılçık, çavdar, tost ve hamburger ekmeği ve simidin yanı sıra; sipariş üzerine karabuğday unundan glütensiz ekmek, pretzel, brioche, ciabatta, çikolatalı babka, stollen ve Berliner ile granola, biscotti. Hepsi leziz ve sağlıklı… Bu noktada ben de kendisine içerisinde hellim ve zeytin olan, esmer unla yapılan hafif yağlı yapıdaki Kıbrıs ekmeğini üretmesini önerdim. Önerimi memnuniyetle kabul eden Özge Hanım, İstanbulluları Kıbrıs ekmeğine kavuşturdu.

Son olarak ekmek yapmayı neden bu kadar sevdiğini soruyorum Özge Hanım’a, “Ekmek yapmayı, beynimin o odaklanmış halini, yetiştirdiğimiz buğdayların büyüyüp olgunlaştığını görmeyi, o unlarla ekmek yapmayı, o döngünün bir parçası olmayı, bu konularda okuyup araştırmayı, özetle hayatın doğru bir noktasında olduğumu hissettirdiği için…” cevabını alıyorum. İşte başarının mayası da tam olarak bu!

Haberin Devamı

Ülkemizde bir ilk!

Pandeminin etkisini yitirmesi ve yazın gelmesiyle pop-up diye tanımlanan 1-2 günlük gastronomik etkinlikler de çoğaldı. Bunlardan bir tanesi geçtiğimiz günlerde Akaretler’in dinamik ruhlu oteli W Istanbul bünyesinde bulunan gizli bahçe Secret Garden’da yapıldı.

MAYADAN TATLAR

Türkiye’de ilk defa Şef Konuk Programı, Müge Büyüktalaş ve Müge Tüzer tarafından kurulan gastronomi projesi Tanrı Misafiri ile gerçekleştirildi. Amsterdam’dan gelen konuk şefler Bill Allison ve Chiaran Naughter’ın misafirlere gastronomik deneyimler sunduğu Chefs’ Residency (Şef Konuk programı) projesinin ilk yemeğine özel içecekler eşlik etti.

Nijerya ve Nordik mutfaklarının lezzet ve pişirme tekniklerini karıştırarak yemekler yapan ikili, çok özel eşleşmeli bir menü tasarladı. Eğlenceli geçen gecede heyecan veren tabaklar ve bardakların ardından