Reha Arar

Reha Arar

reha.arar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kuzey Kıbrıs’ın hizmet kalitesi ve misafir memnuniyeti en yüksek otellerinden biri, açıldığı günden bu yana Merit Royal’dir. Şu anda bu tesiste büyük bir heyecan var. Merit Royal’e Premium’dan sonra bir kardeş daha geliyor. O da Merit Royal Imperial Otel.
Tüm yönetim ekibi konuklarına hizmet edebilmek için çok ciddi bir kalite yarışında. Bunun en belirgin örneği ise yiyecek-içecek departmanında görülüyor. Royal Grup Executive Chef’i Hüseyin Hummadi yönetimindeki dev mutfak kadrosu, her gün yeni bir spesiyali misafirlerin beğenisine sunuyor ve yorumlara göre yeni tatlar yaratıyor.
Hüseyin Şef, 1984 Kilis doğumlu ve 20 yılı aşkın süredir fiilen mutfakta. Merit Grubu’na 2015 yılında katılıp beş yıl Merit Park’ın mutfağını yönetmesinin ardından şimdilerde tüm bilgi birikimi ve tecrübelerini Royal’de sergiliyor.

Haberin Devamı

Merit Royal büyümeye devam ediyor
Yeni bir kompleks

Kompleks bir yandan büyümeye devam ederken restoranlarında yeni bir konsepte geçildiğini öğreniyorum. ‘Chef’s Selection Corner’ olarak adlandırdıkları bu yeni tarzda fine dining ve moleküler mutfaktan eşsiz sunumlar hazırlanıyor.
Bu gelişimde çok farklı bir tabak tasarımına sahip Diego Assado ile karşılandım. Korlanmış tandır ateşinde altı saat süreyle pişirilen dana kaburga, baklava hamuru ile işlenmiş çıtır risotto, Asya tarzı parizyen sebzeler ve ılık sos eşliğinde servis ediliyor.
Bahçe Koordinatörü Alpay Arslan yönetimindeki ekip, mutfak için özel üretimler yapıyor. Özellikle açık büfe restoranında kullanılmak üzere mevsimine uygun gerçek ata tohumlarından sebzeler, tabak dekorlarında kullanılan mikro yeşillikler yetiştiriliyor. Avokado ve lavanta bahçeleri ise yeni ürünler olarak göz dolduruyor. Sebzeler en taze haliyle misafire ulaşıyor.

Mutfakta kendi yetiştirdikleri sebzeleri kullanmaları ile benden bir artı puan daha alıyorlar.

Moleküler mutfak tatlıları

Tatlılara geçmeden önce moleküler mutfak ve moleküler gastronomi kavramlarına bir bakalım istiyorum. Moleküler gastronomi; bir bilim dalı olarak yemekler pişirilirken oluşan fiziksel ve kimyasal reaksiyonları ele alıyor. Moleküler mutfakta ise şef bu reaksiyonlara dikkat ederek ve laboratuvar araçlarını kullanarak yemek yapıyor.
Moleküler mutfak denilince akla gelen ilk isim Şef Ferran Adria’nın dünyaca ünlü El Bulli Restoranı’dır. Burası, yılın altı ayı hizmet verip kalan süreci yaratıcı yemek tarifleri için araştırma ve geliştirmeye ayırıyordu. 1987’de açılan restoran, 24 yılın sonunda farklı bir kimliğe büründü. Günümüzde El Bulli Yemek Akademisi olarak karşımızda.
Moleküler mutfakta yemeklerdeki sunum şekilleri dikkat çekicidir. Bu yeni mutfak ile birlikte köpük şeklinde cacık, spagetti şeklinde meyve suları, jöle şeklinde içecek gibi pek çok yenilikle tanıştık. Kuzey Kıbrıs’ta da bunun örneklerinin sunulduğu Merit Royal’deki Broceliande’u özellikle vurgulamadan geçemeyeceğim. Adını Fransa’daki Broceliande Ormanı’ndan alan bu tatlı, Belçika çikolatası ile yapılmış bir mousse ve arasında frambuazlı krema kullanılmış. Lezzetiyle de sunumuyla da enfes bir tadımdı.
Sonbahara “Merhaba” dediğimiz günlerdeki Kıbrıs ziyaretime tatlı bir dokunuş ile son veriyorum. 30 yıl önce ilk kez Swiss Otel’de tanıştığım ve birlikte çalışmaktan onur duyduğum, turizm sektörünün deneyimli ve başarılı ismi Merit Royal Otelleri Genel Müdürü Aybars Kutluba’nın misafirperverliği her zamanki gibi çok zarifti. Royal Imperial, özellikle a la carte restoranları, toplantı salonları ve SPA merkeziyle fark yaratmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Merit Royal büyümeye devam ediyor

Haberin Devamı

Kıbrıs’a özgü farklı bir tat: Pirohu

Kuzey Kıbrıs’a ait mutfak, geçmişten bu yana Anadolu’nun devamı olarak görünse de etkileşim içerisinde kaldığı diğer kültürlerin de etkisi ile kendine özgü bir Akdeniz mutfağı kültürü oluşturmuştur. Akdeniz ve Türk mutfağının bir sentezini yansıtan Kıbrıs mutfağının kendine has yöresel yemekleri ve çok çeşitli mezeleri bulunmaktadır. Ülkenin sıcak iklimi, iklime uygun yetişen ürünlerden zeytin ve limonun bol olması sebebi ile yemeklerde de zeytinyağı ve limon kullanımı ağırlıklıdır. Ot çeşitleri ise pek çok yemeğe ilham kaynağı olmuştur. Bugün sizlerle Türk mutfağındaki mantının Kuzey Kıbrıs’taki versiyonunu paylaşmak istiyorum. Bizim kullandığımız kıymalı iç harcı yerine Kıbrıs’a özgü nor peyniri ve kuru nane ile doldurulan mantılar haşlandıktan sonra üzerine serpilen hellim rendesi ile servis ediliyor. Lezzetli bir hamurişi alternatifi Pirohu.

AŞI OLMAYI İHMAL ETMEYELİM.