Reha Arar

Reha Arar

reha.arar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ege’nin ilk beş yıldızlı oteli olup, Türkiye’nin ise ilk beş yıldızlı otelleri arasında yer alan Büyük Efes Oteli’nin mirasını taşıyan ve MV Holding’in mal sahibi olduğu Swissôtel Büyük Efes; Ege’de sanatın, etkinliklerin, özel tadımların, festivallerin merkezi olmaya devam ediyor.
Otel, değerli bir sanat koleksiyonuna sahip Murat Vargı’nın kızı MV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Banu Vargı’nın Büyük Efes Sanat oluşumu sayesinde değerli sanat eserlerini, otelin dört bir yanında sergiliyor.

Büyüleyen heykeller

Haberin Devamı

Otel girişinde Kolombiyalı sanatçı Botero’nun 2.5 metrelik ‘Atlı Adam’ heykeli bizi karşılıyor. Bu eser, İzmir’de ortak mekanda sergilenen bu ebatta ilk Botero heykeli.
Heykeltıraş Rabarama’nın ‘Giyotin’ ve ‘Turner’ ile ödüllü sanatçı Antoney Gormley’in ‘TIP’ adlı eserleri ise bahçede karşımıza çıkıyor. Ellerin evrensel bir dili olduğuna inanan Lorenzo Quinn’in ‘Equilibrium’ (Denge) serisinden ‘Aşk’ temalı eseri de misafirleri büyülüyor. Ayrıca odalarda Devrim Erbil’in İzmir’i anlatan çalışmaları bulunuyor. Attila Galatalı’nın ‘Turkuvaz Güneşi’ ise tüm ihtişamıyla otelin Manolyalı Bahçesi’nde yer alıyor.
Genel Müdür Rıza Elibol, kariyerine ressam başlayıp heykeltıraş devam eden Guggi’nin ‘Bronz Heykeli’ni heyecanla bekle-diklerini belirtti. Deneyimli turizmci dostum, Banu Hanım’ın yarattığı ve sanat yöneticisi Meriç Aktaş Ateş’in yönettiği bu oluşum sayesinde, hem otelin sabit koleksiyonunun daha geniş kitlelerle buluştuğunu hem de düzenen sergilerle ülkemizin kültür sanat hayatına katkıda bulunmaktan ötürü gurur duyduklarını dile getiriyor.

Sanat ve lezzet şöleni
Sağlıklı seçenekler

Otelin son teknoloji ve üst seviyede hijyen kontrollü mutfağındaysa baş aşçı Sedat Buğday ve ekibi, imza lezzetleri beğeniye sunuyor. Operasyon direktörü Koray Sarısan ile akşam yemeğinde bu tabakları keyifli bir sohbet eşliğinde deneyimleme fırsatım oldu.
Başlangıçlarda kuskuslu deniztarağı, Ege’nin deniztarağı ve rezenesiyle kuskusun birleşiminden oluşuyor, avokadoyla hafif ve sağlıklı bir seçeneğe dönüşüyor.
Divle Obruk peynirli salata, Konya’ya ait bir lezzet... Yöresel ürünlerin modernize edilip glutensiz beslenenlere sunduğu seçenekler arasında... Mağarada olgunlaştırılan Divle Obruk peyniri, İzmir Ödemiş’de yetişen alabaş turpu ve kapya köz biberli sosu eşliğinde masaya geliyor.
Ana yemeklerden dana kaburga, 24 saat boyunca 90 derecede, çok yavaş bir pişirme tekniğiyle etin protein ve lif yapısını koruyarak hazırlanıyor. İzmir Ödemiş patatesinin aroması, Urla’nın haşlanmış bezelyesi ve közlenmiş Emiralem domatesinin öz suyuyla damak şenlendiriyor. Sedat Şef’in modern dokunuşlarıyla dana yanak mantı ise Söke unundan taze Bornova baklasıyla hazırlanıyor.
Tatlılardan bal kabaklı cheesecake, kısaca, Düzce’nin lezzetli bal kabağının geleneksel pişirme tekniğiyle hazırlanıp, Philadelphia’nın imza peyniriyle harman-lanmış sunumuyla bir sanat eseri gibi görünü-yordu. Bir o kadar enfesti diyebilirim.

Haberin Devamı

Orkestra gibi...

Swissôtel Büyük Efes, tıpkı dev bir orkestra gibi yönetiliyor. Her çalışan enstrümanını çok iyi çalan bir sanatçı...
Grup başkanları arasında çok takdir ettiğim Pazarlama Direktörü Ayşe Karpat, muhteşem lezzetleri yapan, mutfağında
Ar-Ge laboratuvarı gibi bir bölüm kuran büyük şef Sedat Buğday yer alıyor. Tabii ki orkestranın şefi dünyanın belli başlı şehirlerindeki beş yıldızlı otellerde kendini kabul ettirmiş Rıza Elibol...
Son söz, iyi ki böyle bir dosta sahibim.