Sabanur Kıraç

Sabanur Kıraç

skirac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bir çocuk ne zaman sorular sormaya başlar? “Anne bu ne? Baba kuşlar nasıl uçuyor? Anne sen uçabilir misin? Baba biz niye uçamıyoruz?..” Söylesenize. Bitmek bilmeyen o sorular ne zaman başlar bir çocuğun hayatında?
Benim çocuğum yok. O yüzden bilmiyorum. Ama herkes gibi ben de bir zamanlar çocuktum, hatırlıyorum. Anneme babamın onun ilk sevgilisi olup olmadığını sorduğumu oldukça net anımsıyorum. Ona babamla neden kavga ettiklerini ya da, babamın onu hiç aldatıp aldatmadığını sorduğumu da öyle.
Annem hep yaşıma göre en uygun cevapları verirdi. Duymaya hazır olmadığım konularda üstü kapalı bir şeyler söyleyip geçiştirirdi mesela. Şanslıydı. Çünkü Google’a girip doğru söyleyip söylemediğini kontrol edemezdim. Bunun başlıca iki nedeni vardı. Birincisi (1998’te kurulduğunu düşünürsek) Google o zamanlar yoktu.
İkincisi ise olsaydı bile annemin ya da babamın Google’da kayıtlı olabilecek gibi bir hayatları yoktu. Ama Okan Bayülgen’in var. Nurgül Yeşilçay’ın, Bergüzar Korel’in, Kaya Çilingiroğlu’nun, Gül Gölge’nin ve Mustafa Sandal’ın da var. Ve tüm bu ünlülerin yaşı geldiğinde kendilerinin ve ailelerinin hikâyelerine Google’da bakabilecek/bakacak çocukları da var.
Biliyorsunuz. Evlenmeden hamile kalan, evlenirken hamile olan veya hamile olmasına rağmen evlenmeyen ünlüler şu anda kendilerine sorulan tüm soruları profesyonelce püskürtüyorlar. Hatta haklarında yazılan acımasızca eleştirileri umursamıyor, görmezden gelebiliyorlar.
Sizce çocukları da aynı umursamazlıkta olabilecek mi? Okuduklarından rahatsız olmadan çocukluklarını ya da ergenliklerini aşabilecekler mi? Peki ya o acımasız akranlarının alaylarından yara almadan kurtulabilecekler mi dersiniz?
Biliyorum. Bu soruyu sormak bana düşmez. Ama siz de biliyorsunuz kimse merak etmemi de engelleyemez. Ben merak ediyorum. O ünlüler bu sorular çocuklarından geldiğinde nasıl cevaplar verecekler?
Ve bu çocuklar bu konulardan yara almadan nasıl büyüyecek?...
- Baba, annemle hamile kaldığı için mi evlendin?
Sorusuyla karşılaşacak ünlü babalar: Okan Bayülgen, Kaya Çilingiroğlu, Ozan Doğulu, Mustafa Sandal, Bora Gencer, Cem Özer, Tan Sağtürk, Halit Ergenç
- Anne bana hamile kalmasan babamla evlenmeyecek miydiniz?
Sorusuyla karşılaşacak ünlü anneler: Nurgül Yeşilçay, Bergüzar Korel, Emina Türkcan, Pınar Tezcan
- Anne hamile kalmana rağmen neden babamla evlenmediniz?
Sorusuyla karşılaşacak ünlü anneler: Deniz Akkaya,Pelin Körmükçü, Feraye Tanyolaç (niye o kadar geç evlendiniz şeklinde sorulabilir)



Hayırlı ramazanlar!
11 ayın sultanı geldi, hoş geldi. Hepimize hayırlı olsun. Yaz aylarının sonuna denk geldiği için oruçta biraz zorlanmamız söz konusu olabilir. Ama eminim ilk günlerden sonra alışırız. Kendi adıma söyleyeyim benim alışmakta zorluk çekeceğime emin olduğum başka bir konu varsa o da her gün yemek yapmaktır.
Yıllarca anne mutfağında doyduktan sonra son birkaç aydır kendi mutfağıma geçmiş bulunmaktayım. Yine de her gün yemek yapmadığımı daha doğrusu yapamadığımı itiraf etmeliyim. Ama ramazan geldi. Şimdi istesem de istemesem de, zorlansam da zorlanmasam da her gün iftarı düşünerek mutfağa girmeliyim.
Yanlış anlamayın zor olan her gün mutfağa girmek değil, her gün ne pişireceğimi bulmak! Ama neyse ki bu sadece benim sorunum değil, tüm yemek yapan kadınların ortak sorunuymuş.
Nereden mi biliyorum? Birkaç ay önce gelen bir maili saklamıştım. (Sakla samanı gelir zamanı!) İçinde Bizim Mutfak’ın yaptığı bir araştırma yer alıyordu. O araştırmaya göre kadınların yüzde 62’si her gün ne yemek yapacağını düşünmekten yorgunmuş.
Ama bence asıl önemli olan bu araştırma değil, Bizim Mutfak’ın bu araştırmaya yönelik geliştirdiği çözüm: bizimmutfak.com.tr! Açık söyleyeyim bu site ramazanda beni her gün ne pişereceğim kabusundan kurtardı. Kurtarmasa önermezdim.
Siz de bu kabusu yaşıyorsanız mutlaka ziyaret edin. Pişman olmayacaksınız, söz veriyorum.