Cadde SADECE YÜZME BiLMEK YETMiYOR

SADECE YÜZME BiLMEK YETMiYOR

31.07.2013 - 19:49 | Son Güncellenme:

Sanılanın aksine sadece yüzme bilmeyenler boğulmuyor, suyun doğal yapısı, akıntı, rüzgar gibi dış etkenlerin yanı sıra kişinin bilmediği kalp, tansiyon, sara gibi sağlık problemleri de can kaybına neden olabiliyor

SADECE YÜZME BiLMEK YETMiYOR

Havaların ısınmasıyla birlikte boğulma haberleri gündemimize yerleşiyor. Genel kanı, boğulan kişilerin yüzme bilmediği yönünde. Bunun tamamen bir şehir efsanesi olduğunu vurgulayan Gökhan Tuna, boğulmaların farklı nedenleri olduğunu vurguluyor. ILS ((International Life Saving) ve TSSF’da (Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu) cankurtaran kursları düzenleyen Tuna, merak edilen soruları yanıtladı:

Haberin Devamı

Boğulma vakalarının tek nedeni iyi yüzme bilmemek mi?
İyi yüzme bilmemek tabii ki birinci neden. Ancak bir de genellikle Karadeniz bölgesinde oluşan rip akıntıları bunun bir başka sebebi de olabilir mi? Yanıt gayet açık ve net: Kesinlikle... Rip akıntıları, kıyıdan denize doğru olan akıntılardır. Kapıldığında kişinin akıntıya karşı değil etrafından çıkış yolları arayarak yüzmek gerekir.

Peki neden insanlar boğuluyor?
Halkın gerekli bilince ulaşmamış olması nedenlerin başında geliyor. Açıklamak gerekirse boğulma vakalarında birçok neden vardır.
1. En önemli nedenlerin başında, insanların yüzmeyi iyi bildiğini sandığı için doğal koşullara yenilmesi. Örneğin akıntıyla suyun aniden değişmesi, tabanda açılan çukurlarla suyun derinleşmesi, kişilerin yüzme tekniğinden yoksun olması nedeniyle birçok kişi için “Ölüme yüzüyor” tabirini kullanıyoruz.
2. Bir de alkollü denize girilmesi nedeniyle yaşanan vakalar var. Alkollüyken denize girmek çok tehlikelidir. Çünkü kişi, kendine olan aşırı güvenle sınırlarını kestiremez, fazla açılır ve yorgun düşer. Alkollüyken, gırtlak refleksinin zayıflamış olması soluk borusuna bir şey kaçmasını engelleyen refleksin etkisini kaybetmiş olması da, boğulma riskini, alkol almayan kişilere göre 10 - 15 kat artırır.
3. Kişinin bilmediği hastalıklarının olması... Tansiyon, şeker, kalp gibi hastalıkların etkileri, denizde de ölümcül olabiliyor.

Haberin Devamı

Ülkemizde cankurtaranlık mesleği yeterli mi?
Boğulmaların artmasındaki diğer bir büyük sebep, cankurtaran istasyonu veya tesisi diyebileceğimiz yerlerin TSSF/ILS yönetmeliğinde belirtilen şartlara uymaması...
Örneğin bölgenin bayraklanmış olması, sedyesi, kulesi, kemerleri, botu gibi gerekliliklerinin yerine getirilmemesi, cankurtaranların mesleğini hakkıyla icra edememesine neden oluyor. Ayrıca, kaç saat çalıştırıldığı, bölgede kaç cankurtaran olduğu ve gerçekten mesleğin tüm vasıflarını taşıyıp taşımadığı da çok önemli kriterler...

RİP AKINTIYA KARŞI YÜZMEYİN

Rip akıntıları nedir? Nasıl üstesinden gelinir?
Kıyıdan denize doğru olan akıntıdır. Kıyıya ulaşan suların tekrar denize dönmesi nedeniyle meydana gelir. İster milli yüzücü, ister olimpiyat şampiyonu olun, rip akıntıyla savaşamazsınız. Akıntıya karşı değil, kıyıya paralel yüzmek, sakin olmak, panik yapmamak temel kurtulma yöntemleriiz olmalı.
Eğer yorgunsanız, kendinizi akıntıya bırakıp dinlenmeli, daha sonra kıyıya yüzmelisiniz. Kıyıdan yardım istemelisiniz. Hatta cankurtaranların olmadığı yerlerde ve suya girişin yasaklandığı bölgelerde kesinlikle suya girmemelisiniz.