Cadde SANA DÜN BiR TEPEDEN BAKTIM AZİZ İSTANBUL!

SANA DÜN BiR TEPEDEN BAKTIM AZİZ İSTANBUL!

28.12.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Türk fotoğraf sanatının usta isimlerinden Halim Kulaksız, sanatta 50’nci yılını kutluyor. Bu vesileyle de bizi, İstanbul’da ‘panaromik’ bir yolculuğa çıkarıyor

SANA DÜN BiR TEPEDEN BAKTIM AZİZ İSTANBUL

Türk fotoğrafının usta isimlerinden Halim Kulaksız sanatta 50’nci yılını İstanbul fotoğraflarından oluşan sergisiyle kutluyor. 10 yıldır üzerinde çalıştığı proje kapsamında bir araya getirdiği fotoğraflar ‘Siluetler Şehri İstanbul’ başlığı altında 4 Ocak’tan itibaren Taksim Cumhuriyet Sergi Salonu’nda izlenebilecek.
Halim Kulaksız, bu projesinden 95 İstanbul fotoğrafını daha önce de bir kitap altında yayımlamıştı.
Bu çalışmasıyla hem İstanbul’un güzelliklerini ortaya çıkarmayı, hem de onu geleceğe taşımayı amaçlayan Kulaksız’ın sergisinde 60 fotoğraf yer alıyor. Sanatçı bu çalışmasındaki fotoğrafları özel bir teknikle, panoramik olarak çekti. 6-20 kare arasında parça parça fotoğraflardan oluşan görüntüler, photoshop programıyla tek tek birleştirildi. Haliyle bazen bir fotoğraf günler süren çalışmalar sonunda ortaya çıktı. Sanatçının sergideki fotoğraflarının her birinin üç metre büyüklüğünde olduğunu da belirtelim.
Kulaksız, günlük yaşamda göremediğimiz şehir görüntülerini yakaladığı fotoğraflarında, İstanbul’u tüm güzelliği ve gerçekliğiyle yansıtıyor. Hem sergide hem de kitapta İstanbul’un en güzel siluetlerini görebiliyoruz.

Halim Kulaksız kimdir?
1944 yılında Gümüşhane’de doğan Halim Kulaksız, 14 yaşında kutu makine alarak lisesinin fotoğraf kulübünde siyah-beyaz çalışmalarına başladı. 19 yaşındayken İFSAK’a katılan sanatçı, Türkiye’nin ilk renkli fotoğraf sergisini ‘Görüntüler’ başlığı altında Ankara’da açtı. 1995’te ilk dijital fotoğraf makinesini Türkiye’ye getirdi. FUJIFILM Press Awards dahil olmak üzere birçok ulusal ve uluslararası fotoğraf yarışmasında jüri üyeliği yaptı ve fotoğrafları birçok ülkede karma sergilerde gösterildi. 1996 yılından beri Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak ders veriyor.