Cadde Sarışın ilham perisine kemanıyla ses verdi

Sarışın ilham perisine kemanıyla ses verdi

16.06.2013 - 19:38 | Son Güncellenme:

Alman sinemasının yıldızı Evelyn Holt, Hitler iktidarında gözden düşünce şarkıcılığa başladı. Konser için geldiği İstanbul’da, unutulmaz bir şarkıya ilham verdi

Sarışın ilham perisine kemanıyla ses verdi

Haziran 1933’te İstanbul magazin basının gündeminde tek bir kişi vardı: İki konser vermek üzere şehre gelen Alman oyuncu ve şarkıcı Evelyn Holt. Her hareketi haber olan Holt’un bir gece eğlencesi gözden kaçmıştı. Bu buluşmadan popülerliği hâlâ eksilmeyen ve “Sevdim bir genç kadını, ansam onun adını” sözleriyle başlayan ‘Özleyiş’ tangosu doğmuştur.
1908’de Berlin’de dünyaya gelen Evelyn, genç yaşta oyunculuğa başladı. Kısa sürede Alman sinemasının yıldızı oldu. Ancak yükselen yahudi aleyhtarlığı ve Mart 1933 seçimlerini Adolf Hitler’in kazanmasıyla Holt’un oyunculuk kariyeri de sona geldi. Çünkü asıl soyadı ‘Skalarz’, fazla yahudi ismi gibiydi! Neyse ki şan dersleri almıştı. Böylece şarkıcı olarak kariyerini sürdürmeyi başardı.

Haberin Devamı

Türkçe tango söylediHolt’un İstanbul ziyareti tam da bu döneme denk geldi. Sofya ve Varna’da konser verdikten sonra, 22 Haziran’da İstanbul’daydı. Gazetecilere “Halk tarafından bilinen Türkçe şarkıları söylemek istediğini” belirtti. Sonradan Devlet Tiyatroları Taksim Sahnesi olarak kullanılan Türk Sineması’ndaki ilk konserinde, kendisiyle yaşıt Necip Celal Andel’in bestelediği ‘Mazi Kalbimde Bir Yaradır’ tangosunu söyledi. Necip Celal, Holt’un kendi bestesini okuduğunu öğrenince onunla tanışmaya karar verdi ve Alman şarkıcıyı Beyoğlu’nda kaldığı Tokatlıyan Oteli’nde ziyaret etti. Holt’un 27 Haziran’da Kadıköy, Hale Sineması’ndaki konserinde buluşmak üzere sözleştiler. Konserden sonraki akşamsa Necip Celal’in birkaç arkadaşının da olduğu halde Suadiye Plajı’nda buluştular. Gece saat 3’e kadar Necip Celal çaldı, Evelyn Holt söyledi. Celal’in gözleri görmüyordu ancak sanatçı duyarlılığı o kadar yüksekti ki, besteleri için gözlere ihtiyaç duymuyordu. Gece boyunca kafasında bir melodi dolandı, Holt’a bunu kendisine ithaf edeceğini söyledi. Böylece sözlerini Bedri Noyan’la yazdığı ‘Özleyiş’ tangosunun bestesi doğdu.
Holt, 30 Haziran’da İstanbul’dan ayrıldı. Yaz sonunda bir aşk filmi için döneceğini söylemişti.
İstanbul’da “Aşk, sinema filmine benzer, o filmden hiç çevirmedim” diyen Holt için evlilik filminin makaraları 1936’da dönmeye başladı ve yahudi yayıncı Felix Guggenheim’la evlendi. Çift 1938’de İsviçre ve İngiltere’ye, 1940’ta da ABD’ye gitti.
Guggenheim, savaşın ardından 1976’daki ölümüne kadar menajerlik yaptı. Holt’sa evlendikten sonra sahnelere veda etmişti. Eşini kaybettikten sonra da 2001’de ölene dek neredeyse sadece tek çocukları Alfred Kim Guggenheim’la görüştü.
1933 yazında İstanbul’da çekilecek aşk filmi mi? Bir daha hiç gündeme gelmedi.