Cadde SEDEF HASTALIĞINA YAKINDAN BAKIŞ - CiLDiNiZi NEMSiZ BIRAKMAYIN

SEDEF HASTALIĞINA YAKINDAN BAKIŞ - CiLDiNiZi NEMSiZ BIRAKMAYIN

25.04.2013 - 20:59 | Son Güncellenme:

Cilt kuruluğu sedefi azdırıyor. Bu nedenle hastalar, çok sıcak suyla yıkanmamalı ve cildi kurutmayan sabunlar tercih etmeli

SEDEF HASTALIĞINA YAKINDAN BAKIŞ - CiLDiNiZi NEMSiZ BIRAKMAYIN

Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nden dermatoloji uzmanı Dr. Gökhan Okan, sedefli hastaların cilt bakımıyla ilgili bilgi verdi: “Harici tedavi şemasında öncelikle deri yapısının bütünlüğü hedef alınmalı. Hastada cilt kuruluğu varsa tedavide önce bu ortadan kaldırılmalı. Cilt kuruluğu, hastalığı azdırır. Kişi, banyoyu kaynar suyla yapmaktan kaçınmalı. Cildi kurutmayan sabunları tercih etmeli. Cilt yapısına uygun shea ve ozon yağı, hyarülonik asit, üre, omega 3-6-9 gibi temel yağ asitleri içeren nemlendiriciler kullanılmalı.

Haberin Devamı

Kepeklere karşı salisilik asit
Yüzeyde bulunan kepekleri ortadan kaldırmak amacıyla deriyi inceltici ilaçlar kullanılır. Tedavi edilecek alanın büyüklüğüne göre yüzde 2-10 arasında salisilik asit içeren preparatlar tercih edilir. Deriyi incelten bu ilaçlar, tedavi edici ilaçların etkisini artırır.

Saçtaki sedefe medikal şampuan
Saçlı deride bulunan sedef lezyonları medikal şampuanlarla kontrol altına alınmaya çalışılır. Bu şampuanlar içinde genelde etkin madde olarak katran, salisilik asit, selenyum sülfit, çinko, piritrion yer alır.

Soğuk havayı seviyor
İklim ve mevsimsel değişiklikler, sedef üzerinde etkili. Yaz mevsiminde genellikle sedef lezyonlarında azalma görülürken, kış mevsimi ve soğuk havalarda artma saptanır.

Haberin Devamı

Kabukları koparmayın ve kaşımayın
Sedef hastalığı olan kişilerin ciltlerinde bulunan bakteriyel flora, sedef hastalığı olmayanlarla aynı özellikte. Bu sebepten sedeflilerin enfeksiyona yakalanma riskleri sedef olmayanlardan fazla değil. Ancak sedefli kişilerin kabukları koparmaları ya da kaşımaları, deriyi açık hale getirir. Bu şekilde çevrede bulunan mikroplar, kolayca deriye geçebilir.”

“TANIDA KLiNiK GÖRÜNÜM YETERLi”

Tanıda etkili olan tipik bir laboratuvar bulgu yok, klinik görünüm yeterli. Şüpheli vakalarda tanıyı doğrulamak amacıyla patolojik inceleme yapılır. Dermatoloji uzmanları, klinik muayeneyle kolayca tanı koyabilir. Bazı şüpheli vakalarda deri biyopsisi tanıyı kolaylaş-tırır.

“KESiN TEDAViSi YOK”

Sedef hastalığının kesin tedavisi ne yazık ki yok. Kullanılan ilaçlar hastalığı kontrol altına alır ama nüks-etmesini engellemez. Hastalara sorunun tedavi edilebileceği fakat tekrarlayabileceği bilgisi verilmeli. Hastalığın tedavisi hastanın yaşı, yerleşim alanı ve geçmişte kullanılan tedavi yöntemlerine göre değişiklik gösterir. Hafif vakalarda harici tedaviler uygulanmakla birlikte daha şiddetli vakalarda fototerapi ve sistemik tedavi yöntemlerine başvurulur.

YARIN: TÜRE GÖRE TEDAVi