Sefa Karahasan

Sefa Karahasan

sefakarahasan@gmail.com

Tüm Yazıları

Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD), ülkede yaptığı çalışmalarla dikkat çeken güçlü bir STK haline geldi. Kadınların değil, tüm insanlığın sorunlarının çözümünde ve çalışmalarının gelişmesinde TİKAD’ın imzasını görüyoruz. Yönetiminde, kadınların sesinin her alanda gür şekilde çıkması için mücadele eden bir anlayış var. TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut da, bu süreçte önemli bir mesai harcıyor. Güçlü kadınların ülkeler için olmazsa olmaz olduğuna inanan biriyim. TİKAD da, her alanda söz sahibi olacak kadınların yetişmesini sağlayan projeler üretiyor. Nilüfer Hanım da, “Söz sahibi olan kadınların dünya barışını ve adaletli gelir dağılımını sağlayacağına inanıyoruz. Bu inançla projeler geliştiriyor ve ayrımcılık gözetmeden ihtiyaç duyan herkese el uzatıyoruz. Ülkemizde ve uluslararası arenada birçok projeyi bu bağlamda hayata geçirdik” diye yaptıklarını anlatıyor. Kadınların ‘gür sesi’ olan TİKAD Başkanı Bulut’la güzel bir sohbetimiz oldu.

Haberin Devamı

‘Pes etmemeliyiz’

“Her şeyden önce Türkiye’deki güçlü kadın profilini ortaya çıkardık” diye konuşan Bulut, “Kadınlar kendilerine inandı ve güvendi. TİKAD’la çok şeyler başaracaklarını gördüler. Üyelerimizin yönettiği sermayenin büyüklüğüne baktığımda, ekonomiye yön veren, yatırımlar yapan, istihdam yaratan iş kadınları olarak çok başarılı çalışmalara imza attığımızı düşünüyorum” diyor. Bulut, dünyayı erkeklerin yönettiğini ifade ediyor ve kadınların da kendilerine açılan alanlarda varlık göstermeye çalıştığını vurguluyor. İş kadını, şunları söylüyor: “Tecrübelerimden yola çıkarak diyebilirim ki, gerçekten istiyorsak rekabet koşullarının ağır olduğu bu alanda erkekler kadar mücadeleyi, pes etmemeyi ve çalışmayı öğrenmeliyiz. Erkeklerle eşitlik isterken, eşit şartlarda çalışmayı öğrenmeliyiz. Tabii ki hakkımızı alarak, eşit işe eşit ücret şeklinde. Ev işini de birlikte paylaşarak, çocuk bakımı gibi konularda birbirimize yardımcı olmalıyız.”

Bir annenin sözleri

‘Kadınlar olmazsa olmaz...’

‘Çocuk da Yaparım, Kariyer de’ şarkısı popülerdir. Aynı zamanda anne olan Nilüfer Hanım da bu noktada çok önemli sözler kullanıyor ve şöyle devam ediyor: “Anne olduktan sonra daha çok çalışmam gerektiğine inandım. Bu çalışma yalnızca kendi çocuklarımın geleceği için değil, tüm dünya çocukları için. Barış dolu miniklerin eşit şartlarda yaşadığı, birinin bile aç yatmadığı, mutlu olduğu bir dünya için çalışmam gerektiğine inandım. Bu inançla çalışıyorum. Kadınlara şunu söyleyebilirim, bireysel hedefler için değil, toplumsal hedefler için çalışmalıyız. Bunu erkeklere de söylemek lazım. Toplumu hep birlikte geliştirdiğimizde daha güzel bir dünyayı inşa edeceğiz.”

Haberin Devamı

Kadınların liderliği

Kadınlar ön plana çıktıkça dünyadaki algı da değişiyor. Bunu yaşadığımız coğrafyada hissedebiliyoruz. Kadınların başarıları, dünya kamuoyunda çok olumlu mesajlarla geri dönüyor. Bulut da bunu iyi bilen bir isim. Nilüfer Hanım, “Hepimizin yakından izlediği gibi dünya farklı ve zor bir süreçten geçiyor” diye devam ediyor ve şunları belirtiyor: “Bu zor günlerden geçerken daha akılcı ve duygusal zekayı kullanabilen liderlere ihtiyaç var. Belki olaya cinsiyetçi yaklaşmamak gerekir ama tarihe de baktığımızda ekonomik ve siyasi anlamda dengelerin bozulduğu dönemlerde uzlaşmacı ve ılımlı iletişim kurabileceğine inanılan kadınlar ön planda yer almıştır. Nitekim ülkemizde gerek iş dünyasında, gerekse siyasette kadın liderlerin öne çıktığı dönemlere şahit olduk. Mesela TÜSİAD başkanlığını peş peşe üç kadının yapması bizler için de önemli bir gelişmedir. Kadınların lider statüsünde rol almalarının dış politikada da Türkiye’nin imajı açısından büyük önem taşıdığına inanıyorum.” Bulut, son olarak da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın da, TİKAD’ın insan odaklı projelerine destek verdiğini vurguladı.