Sefa Karahasan

Sefa Karahasan

sefakarahasan@gmail.com

Tüm Yazıları

Ada’da bir ara ‘duran’ ama son dönemde artan bir tartışmadır gidiyor: “Türk ünlülere neden vatandaşlık veriliyor?” Tartışmanın nedeni ise Ajda Pekkan. Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün, “Ajda Hanım gibi isimler KKTC vatandaşı olmalı” yönündeki düşüncesi muhalif bir grup tarafından tepki çekti, çekiyor. Bu tartışmaların olduğu bir dönemde Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ile buluştum. Sayın Denktaş, sözü evirip çevirmedi ve “Burada yatırım yapacak olan biri varsa, bu imkan verilmeli” dedi. Sonrasında konuyu Bodrum’a bağladı. Bodrum’un nasıl bir marka olduğunu anlattı.

Haberin Devamı

Zeki Müren örneği

KIBRIS NEDEN BODRUM OLMASIN

“Bodrum’u Bodrum yapan Zeki Müren’dir” diyen Denktaş, “Kendisi ‘Ben Bodrumluyum artık’ diyerek Bodrum’un müthiş reklamını yapmıştır. Dolayısıyla bölgede patlama yaşandı. Bu, Kuzey Kıbrıs için de geçerlidir” dedi. Haksız da değil. Kuzey Kıbrıs’ın, ülkeyi tanıtacak isimlere ihtiyacı var. Turizmiyle, yaşamıyla dünyaya karşı markalaşması gerekiyor. Bakan Bey’in, “Dikkat etmemiz gereken yaşam standartımızın değiştirilmesine yönelik adımlardır. Bunlara karşı çıkmamız gerekir” sözünü de not edelim. Belki de en büyük kaygı bu. Ama bunu aşmak zor değil.

ADA’YA ‘ARTEMİS’ İMZASI

KIBRIS NEDEN BODRUM OLMASIN

Kuzey Kıbrıs’ın turizm bölgesinde bulunan Kaya Artemis Otel’deydim. Kaya Holding Kuzey Kıbrıs Bölge Direktörü Nihat Berkan ve otel genel müdürü Mehmet Aydın ile sohbet ettik. Nihat Bey’i uzun yıllardır tanırım. Çalışkan ve hedefleri büyük bir isim. Tolstoy’un, “Bir insan, bulunduğu mevkiiyle değil, hedeflediği mevkiiyle ölçülmelidir” sözü tam da Nihat Bey’i anlatıyor. Kaya Otelleri’nin Kıbrıs’ta markalaşmasında büyük çaba harcadı. Kıbrıs ve Kıbrıslı Türkler’i iyi tanıyor. Bafra Bölgesi Kaya Artemis ile canlandı. Bu bölgede yaklaşık 15’e yakın otel projesi var. Ancak hâlâ bir sonuç elde edilememiş durumda.

60 milyonluk girdi

Kaya Grubu da buradaki eksikliği her alanda dolduruyor. Ancak bölgenin şantiye görüntüsünden çıkarılması gerekiyor. Bu, turizme zarar veriyor. Nihat Bey,Patates, kavun karpuz, zeytinyağı, kısacası ihtiyaç duyduğunuz birçok şeyi bölge halkından temin ediyoruz” diyor. Özelde Bafra, genelde Mağusa kazanıyor. Kaya Grubu’nın 2016’da Ada’ya sağladığı girdi yaklaşık 60 milyon TL. Kuzey Kıbrıs’ın kalkınması için önemli bir rakam. Burada otel sayısı artsa, rakam milyarlara çıkabilir. Mehmet Bey de, “Bölgeye yatırımları için Kaya Grubu’nu takdir etmek gerekir” diyor. Otel olarak, bölge halkına ve üretimine önem verdiklerini söylüyor.

Haberin Devamı

Avrupalı turist akını

Artemis, Avrupa’da da bilinir hale gelen bir otel. Ada’ya ilk İtalyan turisti getiren grup, Kaya. Kalite ve hizmet sonucunda otelin şu andaki yüzde 55 doluluk oranını Avrupalı turistler oluşturuyor. Grubun Girne’ye lüks bir otel yapma projesi var.

Ada’daki siyasi çekişmeler projenin ilerlemesinde sorun olmuş durumda. Girne’de bölge halkı yatırım istiyor. Umarım, en kısa zamanda siyasi çekişmeler yerini mantıklı hareket etmeye bırakır. Yoksa, ülke yerinde saymaya devam edecek!