Sefa Karahasan

Sefa Karahasan

sefakarahasan@gmail.com

Tüm Yazıları

Asil Nadir, Kıbrıslı Türkler için önemli bir işadamı. Kıbrıslı Türkler Asil Nadir’in sanayici olduğu dönemlerde maddi olarak büyük kazançlar elde etti. Rumlar kendisini hiç sevmedi. Türkleri zenginleştiriyor, Rumlara ‘muhtaçlıktan’ uzaklaştırıyordu. ABD, İngiltere de sevmedi. Çünkü ‘biat’ etmiyordu. O nedenle şu anda İngiltere’de hapis yatıyor. Nadir, hapis cezasının son bir yılını Türkiye’de çekmek istemişti. Bu nedenle İngiliz vatandaşlığını bile iade etti. Ancak İngiliz yargıçlar bu konuda olumlu bir cevap vermedi. Hükümet de olumlu adım atmadı. Nadir’in cezaevinden çıkması için yaklaşık bir yılı kaldı. İngiliz parlamenter Simon Hughes de, Change’te Asil Nadir’in Türkiye’ye iadesi konusunda imza kampanyası başlattı. Şu ana kadar 300 kişi kampanyaya imza koydu ve “Asil Nadir serbest kalmalı. Nadir’i bize verin“ dedi. Kampanyanın sunumunda şu ifadelere yer verildi; “Sayın Asil Nadir 4 yıl önce suçsuzluğuna inanarak yargılanmak ve aklanmak için kendi isteğiyle İngiltere’ye gitmişti. Yargı sonrasında 5 yıl hapse mahkum edildi ki bunu hak ettiğine biz Kıbrıs Türkleri inanmıyoruz. Asil Nadir İngiliz vatandaşlığını iade etmiş ve Türkiye vatandaşı olarak geriye kalan 1 yıllık mahkumiyetini Türkiye’de çekmesi için müracaat etmişti. Asil Nadir Kıbrıs Türkü için çok önemli bir değerdir.“

Haberin Devamı

‘NADİR’İMİZİ  GERİ VERİN
ABD’nin isteğine hayır

Asil Nadir hapis cezası almadan önce Ayşe Arman’a konuşmuş ve neden şirketinin battığını ve zor durumda kaldığını anlatmıştı. Burada ABD’lilerin kendisine ‘oyun’ yaptığına dikkat çekmişti. Rahmetli Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’tan ‘kurtulmak’ isteyen ABD, o dönem halk tarafından çok sevilen Asil Bey’e ‘Denktaş’ın yerine geç’ teklifi yapmıştı. Nadir ABD’lilerin kendine teklifini Ayşe Arman’a şöyle açıklamıştı; “Halk seni seviyor. Rauf Bey anlaşma istemiyor. Onu ekarte edeceğiz. Seni getireceğiz. Bu adayı birleştireceğiz’ dediler. Direkt ziyarete geldiler. Bu işi çözmekle mükellef Ledsky diye bir Amerikan büyükelçisi vardı. Beni tüccar zannetti, ciddi bir teklif yaptı.“

Haberin Devamı

Asil Nadir, Denktaş’ı satmadı.

Satılık bir Kıbrıslı Türk olmadığını ABD’nin yüzüne vurdu.

Satılmadı, batırıldı

Sonuç ortaya çıktı.

Nadir, İngiltere’de zenginlik sırasında ilk 3’lerdeyken birden bire vergi kaçıran, zimmete para geçiren işadamı durumuna düşürüldü.

Batırıldı. Nadir de Kıbrıs’a ‘kaçmak’ zorunda kaldı. Yıllarca burada ‘adil yargılanacağı’ dönemi bekledi. Tam adil yargılanacağım dediği anda Londra’nın yolunu tuttu. Ancak geniş çevrenin dillendirdiği bir gerçekle, ‘oyuna’ getirildi. Tutuklandı.

Şu anda hapisliğinin son günlerinde. Geçtiğimiz gün Büyükelçilik Cumhuriyet resepsiyonunda karşılaştığım Bilge Hanım’a (Asil Bey’in kardeşi) durumunu sordum.

Bilge Hanım, “İnşallah en kısa zamanda aramızda olacak“ dedi. Bir dönem Türkiye cemiyet hayatının da vazgeçilmez isimlerinden biri olan Nadir’in Kıbrıs’a dönüşü eskisi gibi olmasa da etkili olacaktır!

POKER USTALARI MERİT’TE

Merit Crystal Cove Otel ve Casino’da Poker turnuvaları yapılıyor. Ciddi bir katılımcı var. Ortadoğu’dan Türkiye’den dünyanın her yerinden poker tutkunları otele akın etmiş durumda. Milyonlar havada uçuşuyor. The Oscars’15 adında düzenlenen turnuva için özel hazırlıklar yapıldı. Kongre salonunda Hollywood Bulvarı’ndaki Kodak Tiyatrosu’nu çağrıştıran bir ortam hazırlandı. 29 Ekim’de başlayan turnuva 9 Kasım’a kadar sürecek.

Haberin Devamı

‘NADİR’İMİZİ  GERİ VERİN