Sefa Karahasan

Sefa Karahasan

sefakarahasan@gmail.com

Tüm Yazıları

Başbakan Binali Yıldırım’ın KKTC ziyareti siyasi görüntüsünün dışında sosyal

‘YILDIRIM‘ FIRSATI
güzelliklerle de doluydu. Başbakan Yıldırım, ‘resmi’ ziyaretlerin dışında halkın arasına girdi. Tarihi Arasta Çarşısı’nda yaptığı gezinti görülmeye değerdi. Çarşıyı boydan boya yürüyen Yıldırım’a, KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün de eşlik etti. İki başbakanın yüzlerindeki gülümseme önemliydi. Sayın Yıldırım, halkın arasına karışınca espriler de havada uçtu. Başbakan Yıldırım alışveriş yaptı, halkla sohbet etti, şakalaştı. Yaşlısı genci hiç ayırt etmeden onlarla ilgilendi. Bir ara meyve aldı. Aldığı tüm meyveleri tek tek vatandaşlara dağıttı. Kahve içmek için de, Kıbrıs Türk kültürünü yansıtan bir mekana oturdu. Başbakan’a bölgedeki halkın ilgisi yoğun oldu. Yanına gelen çocuklarla yakından ilgilendi. Sayın Başbakan, kahveler bittikten sonra, “Hadi kalkalım artık” dedi. Ve ardından heyeti güldüren, “Aman hesabı ödeyelim. Ondan sonra kahveleri içtiler hesap ödenmedi denmesin” sözü geldi. Bu sırada KKTC Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu seslendi, “Sayın Başbakanım siz misafirimizsiniz, hesapları biz hallederiz.”

Haberin Devamı

Mega projelerde imzası var

Başbakan Yıldırım Ada’dan ayrıldıktan sonra bıraktığı etkiyi de yakından öğrendim. Konuştuğum siyaset ve iş dünyasından isimlerin üzerinde ‘anlaşmış’ gibi kurduğu şu cümle dikkat çekici: “Mega projelerde imzası olan Yıldırım’ın başbakan olması, Kıbrıslı Türkler için de bir şanstır...”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, bunu anlatırken şu ayrıntıya da dikkat çekiyor, “Sayın Yıldırım, Kıbrıslı Türkler’in sorunlarını da yakından bilen isim.” Kuzey Kıbrıs’ta, yeni bir döneme ‘Yıldırım’ ile girilecek. KKTC hükümetinin önünde bu süreci kazançlı değerlendirmek için iyi bir fırsat var.

NOT İLE ÇEKİLEN ‘GEÇMİŞ’ FİLMİ

Kültür Bakanlığı tarafından da desteklenen ‘Geçmiş’ filminin yönetmeni Çağdaş Çağrı ile konuştum. Kamera arkası görüntüleri ilk kez yayınlanmıştı. Filmde ‘geçmiş’ini arayan bir kahramandan bahsediliyor.

Türkiye prömiyerini ‘Altın Koza Film Festivali’nde gerçekleştirmesi beklenen ‘Geçmiş’, ekim veya kasım başında vizyona girecek. “Eskiye dair mesleki argümanları incelemek hoşuma gider” diye konuşan Çağrı Bey, ‘Geçmiş’i nasıl çekmeye karar verdiğini şöyle anlatıyor: “Bir gün elime tesadüf eseri bir not geçti. Şöyle yazıyordu; ‘Sevgili güzel bayan, 1959 yılının size sağlık ve iyi bir eş getirmesini temenni ediyorum. Sizi hiç unutamayan vapur arkadaşınız Chris’ yazıyordu. Bu kısa ve ince notun gizemi, sahip olduğumun iç dünyaya daha sıkı sarılmam gerektiğini hissettirdi. Bu da bir sinemacı için öncelikle cümlelerin altı çizilmemiş sade bir senaryo ve aynı doğrultuda çekilmesi gereken bir film anlamına geliyordu.”

Haberin Devamı

İzlenmede yönetmen kriteri

‘YILDIRIM‘ FIRSATI

Filme ilginin iyi olacağını düşünen Çağdaş Çağrı, “Bir yönetmen çekmiş olduğu bir filme kendi özünü ve ruhunu aksettirebilmişse ortaya mutlak suretle izlenmesi gereken bir iş çıkmıştır. Bundan sonrası izleyenlerin takdiri” diye konuştu. Yönetmen Çağrı, kendisine yakın bulduğu ve filmlerini izlemekten keyif aldığı isimleri de şöyle açıkladı: “Türkiye’den Yılmaz Güney ve Ömer Kavur; dünya sinemasından ise Visconti, Michael Haneke, Majid Majidi ve Jean - Luc Godard başlıcaları.”

Haberin Devamı

Çekimleri İstanbul, Bolu, Midyat ve Nusaybin’de yapılan filmin başrollerini usta aktör Bülent Emin Yarar, Gözde Kansu, Volga Sorgu, Yeliz Akkaya ve Lila Gürmen paylaşıyor.