Cadde Şehrin en ‘avangard’ sahnesi

Şehrin en ‘avangard’ sahnesi

23.05.2012 - 18:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da deneysel müzik deyince akla gelen ilk adres olan Borusan Müzik Evi, bu sezon 80 konserde, 6 binin üzerinde seyirci ağırladı.

Şehrin en ‘avangard’ sahnesi

Müzikle profesyonel olarak ilgilenen herkesin evi gibi hissettiği Borusan’ın müzik direktörü Yağız Zaimoğlu’na, işin sırrını sorduk; “Biz genç ve alternatif müziklerin dinleyicilerine ulaşmaya çalışıyoruz” yanıtını aldık.

Haberin Devamı

Borusan Müzik Evi, İstanbul’daki hangi boşluğu dolduruyor?Türkiye’de deneysel müzik konserlerine ev sahipliği yapan tek mekanız. O anlamda bir boşluğu dolduruyoruz.

Önce ‘Nova Muzak’ serisinden başlayalım. Bu konser serisi, İstanbulluları kimlerle tanıştırdı? Yenilikçi, hayatımıza fon olmayı reddeden, dinleyiciden çaba bekleyen müzikleri ve sanatçıları İstanbullularla buluşturuyor; şehrin kültür hayatına yeni bir soluk katmayı amaçlıyor. Meksikalı elektronika üstadı Murcof, müzik dehası Alva Noto, Finlandiya’nın en ünlü müzisyenlerinden Vladislav Delay, hayalet piyanosuyla Hauschka ve çılgın üçlü Kammerflimmer Kollektief konserleri İstanbulluları, müziğin yepyeni yüzüyle tanıştırdı.

Neydi bu ‘yeni yüz’? ‘Nova’, ‘yeni’ anlamına geliyor. ‘Muzak’ ise, ‘fonda kalan müzik’ demek. Arkadaki müzik...

Haberin Devamı


Peki ya‘Borusan New’ serisi? Bu seride, özellikle kuzey ülkelerinden gelen gruplara odaklandık. En temel özelliği, çalınan eserlerin yüzde 90’ının bestecilerinin hayatta olması. Dolayısıyla en çağdaş ve en yeni müzik türünü dinliyoruz. Bazı konserler, akademik diyebileceğim kadar zorlayıcı oldu. Bazılarıysa daha rahat dinlenebiliyordu.

Bu seride kimleri ağırladınız? Adapter&Hezarfen Ensemble, Pace Percussions, Esbjerg Ensemble, Figura Ensemble, Kai Schumacher&Toros Can sahne aldı.

Bu konserlerin hedef kitlesi müzikle ilgilenen profesyoneller mi yalnızca?Konservatuarlarla, özellikle Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’yle (MİAM) yakın ilişki içindeyiz. Bu kurumun öğrencileri ve hocaları da burada konser veriyor. Bir MİAM serimiz var örneğin. Tüm konservatuarlarla diyalog içindeyiz. Müzik öğrencilerine indirimli veya ücretsiz giriş imkanı sağlıyoruz. Bugüne kadar 10-12 Türk bestecinin dünya prömiyeri, Borusan Müzik Evi’nde yapıldı. Bu azımsanmayacak bir rakam.

“Kültür enstitüsü değil; performans mekanıyız”

Yeni projeler neler?
Bu serilere gelecek sene devam edeceğiz. MİYAM işbirliğini de sürdüreceğiz. Profesyonellerin profesyonellerle buluştuğu bir yer, pek fazla yok. O anlamda inisiyatif almamız gerekiyor. Atölye çalışmalarına ağırlık vereceğiz. Türkiye’de müzikle profesyonel olarak ilgilenen besteci, öğretim görevlisi, müzikolog; hepsi Borusan Müzik Evi’ne geliyor ve konser dinlemekten keyif alıyor. Bu bizim için çok önemli.

Haberin Devamı

Borusan Müzik Evi’nin Borusan Kültür Sanat Vakfı içindeki yeri nedir?Borusan Kültür Sanat, İstanbul’un iki yakasında her ay düzenli konserler veriyor. Ayrıca Borusan Yaylı Çalgılar Dörtlüsü’nü de klasik severlerle buluşturuyor. Borusan Kültür Sanat binasının ilk iki katında, müzik kütüphanesi ve çocuklarda klasik müzik sevgisi uyandırmak amacıyla 2002’de kurulan Borusan Çocuk Korosu var. Borusan Müzik Evi’yse, bir performans mekanı. BİFO’nun oturmuş bir dinleyici kitlesi var ve yaş ortalaması bizden yüksek. Biz burada biraz daha genç ve alternatif müziklerin dinleyicilerine ulaşmaya çalışıyoruz. Burası klasik, caz, dünya müziği, atölye çalışmaları ve çağdaş sanat sergilerine ev sahipliği yapıyor.


Peki, İstanbul müzik yaşamındaki yeri nedir sizce? Kendine has bir konumu var. Biz Fransız Kültür Merkezi gibi bir kültür enstitüsü değiliz, Babylon gibi bir gece kulübü de değiliz. Biz bir performans mekanıyız. Ama İstiklal Caddesi’nde olmamız, yanımızda pek çok gece kulübü ve konser mekanlarının olması büyük avantaj. Bu bölgeden besleniyoruz. Enerjisi itici güç oluyor. Asmalımescit’te farklı bir ses olmaya çalışıyoruz.

Haberin Devamı

Şehrin en ‘avangard’ sahnesi

JOHN CAGE YILI 2012-2013 sezonuna kasım ayında başlayacak Borusan Müzik Evi, ABD’li müzik filozofu ve besteci John Milton Cage Jr.’ın doğumunun 100’ncü senesini kutlayacak, farklı ülkelerden etkileyici projelere yer verecek. Müzikte ‘belirlenmemişlik’ öğesini vurguladığı yapıtlarına ağırlık veren Cage, piyanonun tellerini birbirine bağlayıp, aralarına; lastik, tokmak, tahta gibi değişik cisimler yerleştirerek, geleneksel tınıdan farklı sesler yakaladı. 29 Ağustos
1952’de üç akımı bir tek nota çalmadan canlandıran 4’33” (4 dakika 33 saniye) adlı bestesiyle ‘sessizliğin’, müziğin bir öğesi olduğu mesajını vermek istediğini söyledi.

Haberin Devamı

YAZIN SERGi VAR

Borusan Müzik Evi yaz mevsimini, sıra dışı bir sergiyle karşılıyor. Geçen sene açtığı ilk kişisel sergisiyle kendisini müzisyen/DJ kimliğiyle tanıyanlara sürpriz yapan Mercan Dede ve Kanadalı sanatçı dostu Carlito Dalceggio, ‘Revolution Revelation’ adlı sergileriyle herkesi içsel bir değişime ve dönüşüme davet ediyor. Sergi, bugünden itibaren 21 Temmuz’a kadar gezilebilecek.

Adres: İstiklal Cad. Orhan Adli Apaydın Sok. No: 1 Beyoğlu Tel: 0 212 336 32 71