Cadde Serhat Karan: Arabesk dinleyip kendini saklayan büyük bir kitle vardı

Serhat Karan: Arabesk dinleyip kendini saklayan büyük bir kitle vardı

01.05.2021 - 11:49 | Son Güncellenme:

Geçtiğimiz yıl yayımlanan 'Bir Sebebi Var' şarkısıyla dikkat çeken 'İkilem' grubunun solisti Serhat Karan, bir hafta önce babalık sevinci yaşadı. Karan; yeni hayatından, yeni projelerinden, son video klip çekiminden, pandemi döneminden ve arabeske bakış açısından bahsetti.

Serhat Karan: Arabesk dinleyip kendini saklayan büyük bir kitle vardı

Serhat Karan ve Uğur Ateş’in bir araya gelmesiyle kurulan İkilem'in ilk şarkıları altı ay önce yayımlandı. Youtube'da 64 milyon izlendi. Serhat Karan, Milliyet Instagram hesabından canlı yayınlanan 'Melis Baştuğ ile Haftanın Konuğu' programına katıldı.

Haberin Devamı

Serhat nasılsın?
'Pandemi dışında her şey güzel gidiyor' diyebilirim.

Babalık rolü zaman içinde ve kültürler arasında değişiklik gösterse de baba olmak bir erkeğin hayatındaki en temel ve önemli rol olmaktadır. Baba olmak seni nasıl hissettirdi?
Çok yeni, 8-9 gün oldu. Sözcüklere dökülemeyecek kadar güzel ve değişik bir his. Dokuz aydır bir heyecan var ve dokuzuncu ayda en üst noktaya çıkıyor. Sonunda kavuşuyorsun. Başka bir şeyle kıyaslanamayacak güzellikte bir his, çok mutluyuz.

'Bir Sebebi Var' şarkınız Youtube'da 65 milyon izlendi. Spotify'da Türkiye ve dünya global listesinde de en çok dinlenilen şarkı olarak dikkat çekti. Spotify'da şarkı 20 milyon dinlenme rakamına ulaştı. Milyonların beğenisini kazandınız. Başarınızın sırrı?
Başta çıktığımız yol çok inandığımız bir yoldu. Bunun bir şekilde o şarkıda değil, bu şarkıda ya da bir önceki şarkıda olacağını zaten aşağı yukarı hesaplıyorduk. Daha doğrusu içimizde böyle bir hissiyat vardı, yaptığımız işe çok güveniyoruz ve çok inanıyoruz. Hakikaten çok üstüne düşünüyoruz, tartıyoruz, bozuyoruz ve tekrar yapıyoruz. Yaklaşık iki seneyi böyle geçirdik. 'Bir Sebebi Var' bunlardan bir tanesi. Pandemi dönemine denk gelen bir şarkı, bizim için çok başka oldu tahminimizden çok başka yerlere ulaştı.

Haberin Devamı

Şimdi 'Kaybolurum Gülüşünde' single'ını sevenlerinizle buluşturdunuz.
Aynı şekilde bu şarkıda da çok yaşanmışlıklar var. Çocukluğumuza inerek oradaki eski fotoğrafları, çocukluğumuzda yaşadığımız güzel, temiz dönemleri ve yaşadığımız çocukluk aşkları da dahil özlemi anlatıyor. 'Kaybolurum Gülüşünde'de yaşanılan gülüşmelerden bahsediliyor.

Yeri doldurulamamış bir aşkı ya da yarım kalmış bir hikâyeyi zihnimizde tekrar tekrar yaşar, geçip giden yıllara üzülürüz. Neden?
Çok insani bir duygu. Kederli ama o kederi biraz esprili bir yolla anlatan bir dilimiz var. Ben o hüznü seviyorum çünkü depresif hale nasıl yaklaştığınla çok alakası var. Tabii ki insan kendini başka noktalara kapatırsa bir hastalık veya sıkıntı ortaya çıkar, ama bunu hayatın içinde bir durum gibi görmek gerekiyor. Hüzün; kızgınlık, aşk, sevgi ve mutluluk gibi çok doğal bir duygu. Benim için hüzün, hayatın çok içinde ve her an yaşadığımız bir durum. Şarkılarımıza da yansımaktadır. Çok kaotik dönemlerden geçiyoruz hüzün duygusu da bunun bir parçası.

Haberin Devamı

Videolarınızı izliyorum da Uğur’la gezmeyi çok seviyorsunuz.
Bizim gibi adamlar için bir şarkıya klip çekmek çok zor. Performans videosu olarak ya çalıyoruz ya da yürüyoruz. Bizim tavrımızda ve tarzımızda, arkamızda çok güzel mankenler olmaz, bize gelmez. Son video çekimi çok spontane gelişti. 'Biraz çıkalım, yürüyelim' dedik. Eş, dost, arkadaşlarımızı da çağırdık, sağ olsunlar bize eşlik ettiler. Bizim için hem bir buluşma oldu, hem de kayıt altına alındı.

2000’li yıllarda Türkçe Rock'a altın çağını yaşatan ve herkese rock müziği sevdiren birçok grup vardı. O dönemlere nasıl bakardın? Yaptığınız şarkılar o dönemde yayımlansaydı bu kadar büyük bir ilgi görür müydü?
Biz konservatuar mezunuyuz ve Türk Müziği okuduk. Uğur da konservatuardan sınıf arkadaşım. Sound’un içinde sürekli bir Anadolu’dan ve Türk müziğinden sesler olması biraz aslında oraya dayanıyor. O yıllarda da böyle olurdu. Uğurla birlikte çok sevdiğimiz rock grupları var. Replikas’a bayılıyorduk, çok severdik, kendimize çok yakın bulurduk. Gerçekten süper zamanlardı.

Haberin Devamı

Anadolu ve Türk Müziği motiflerini şarkılarınızda kullanmayı seviyorsunuz. Son dönemde arabesk kültürün popülerleşmesinde en büyük etken ne oldu? 'Müslüm' filminin katkısı olmuş mudur?
Ben açık konuşacağım, birincisi insanlar kendisiyle barıştı. 'Müslüm' filminin büyük katkısı olmuştur ama filmden sonra da aslında insanlar kendisiyle barıştı. Evde uyumadan önce kulaklığı takıp arabesk dinleyen bir kitle vardı ve bunu asla dile getirmeyen bir kitleydi. Aynaya bakma şansı buldular. 'Ya kardeşim ben Müslüm Gürses dinliyorum var mı?' demeleri çok uzun süre aldı. Kendini saklayan çok büyük bir kitle vardı.

En yeni planlar?
Benim ilk planım şarkı söylemek ve konser vermek. Bir single daha gelecek.

Haberin Devamı

Tahammül sınırlarını bu aralar en çok ne zorluyor?
Maskeyi indirip gezenler.