Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Garanti Bankası’nın iştiraklerinden Garanti Portföy, Türkiye’nin ilk ‘lükse dayalı’ fonunu çıkardı. Fon, 15 lüks tüketim markasına yatırım yapan global bir endeksi satın alıyor. Bunlar arasında Dior, Hermes, Louis Vuitton, Daimler, BMW gibi markalar var

Lüks, hep para harcayacak ya da ‘ötekiyle’ araya mesafe koyacak değil ya! Bazen hisse olup borsaya girdiği, yatırıma dönüşüp cüzdana yaradığı da oluyor. Nasıl mı? Ülkemize Hermes, Chanel, Prada gibi lüks markalardan sonra şimdi de bunların fonu geldi. Garanti Bankası’nın iştiraklerinden Garanti Portföy Türkiye’nin ilk ‘lükse dayalı’ fonunu çıkardı.
Bu fon, dünya markalarının çeşitli ülke borsalarında işlem gören hisselerinden oluşan endekse (RBS Global Lüks Markalar Endeksi) yatırım yapıyor. Bu endeks biraz Dior, biraz Hermes biraz da Louis Vuitton gibi markaların borsada işlem gören hisselerini alıp bunlardan bir ‘yatırım sepeti’ hazırlıyor. Sonra Garanti, bu endeksi yatırımcılarına satıyor. Bankanın koruması altında olan ‘katılma belgesi’ adlı bir belge karşılığında. Yani siz gidip Garanti Bankası’nın şemsiyesi altındaki bu fonu almakla lüks markalara yatırım yapmış oluyorsunuz.
Kriz yılı 2009’un geride kalması ve lüks sektörünün toparlanmasına paralel olarak dünyada bu fonların getirilerinde bir artış gözleniyor. Garanti, çıkardığı fona ‘Ana para korumalı lüks fonu’ adını vermiş.
Koruma, fonun yatırım yaptığı hisseler düşse dahi bankanın yatırdığınız ana parayı size geri ödemesi anlamına geliyor. Yani altı aylık bir yatırım yaptıysanız altı ay sonrasında yatırdığınız ana para ‘garanti’ cebinizde.
Bu fonun yatırım yaptığı hisseler değer kazanırsa ana paranıza ilave olarak siz de payınıza düşen getiriyi alıyorsunuz. Fonun yatırım yaptığı hisselerin değeri düşerse zararı size yansıtmıyorlar, yatırdığınız ana parayı ise geri alıyorsunuz.

Haberin Devamı

Lüks yüzde 30 kazandırdı
Türkiye’nin şimdilik tek lüks yatırım aracı olan bu fon, eylül ayında piyasaya çıktı. O günden bu yana elde ettiği dönemsel getiri ise yüzde 7.61 olmuş. Yıllık bazda hesaplandığında fon yüzde 30 net kazanç sağlamış oluyor. Borsanın yüzde 25, mevduatın yüzde 9, doların yüzde 3, altının ise yüzde 34 kazanç sağladığı, euro’nunsa yüzde 4 zarar ettirdiği, bir ortamda bu getiri hiç de fena değil. Fon, ayda iki kere getiriyi hesaplıyor. Bu nedenle her ayın 2’sinde ve 16’sında isterseniz paranızı getirisiyle alıp çıkabiliyorsunuz. Fonun vadesi önümüzdeki kasım ayında doluyor.
Fonun katılma belgeleri ekim ayında satılmış, satışa çıkar çıkmaz da yok satmış. Yani şu anda gidip alamıyorsunuz. Ancak talep üzerine Garanti Portföy yeni bir lüks fonu çıkarmayı planlıyormuş.

Haberin Devamı

Erkekler hediye alıyor!
Fonu daha iyi anlamak için, Türkiye’de bu işin öncüsü olan Garanti Portföy’ün Genel Müdürü Gür Çağdaş’ın kapısını çaldım. Kendisinden aldığım bilgilere göre, 23 Eylül’de çıkan fon 15 lüks tüketim markasına yatırım yapan ‘RBS Global Lüks Markalar Endeksi’ni satın alıyormuş.
Çağdaş’a bu fonları daha çok kimin aldığını sordum. Bir istatistik tutmamışlar. Ama işin içinde para olduğundan olsa gerek ağırlık erkeklerdeymiş. “Belki de hediye olarak aldılar” diyen Gür Çağdaş, herhangi bir risk taşımayan, karmaşık olmayan bu yatırım aracını kadınlara da tavsiye ediyor. Zaten lüksten anlayan İstanbul elitleri ve profesyonel kadınlar fonla çok ilgiliymiş. Gür Çağdaş, “Cumhuriyet altını gibi düşünsünler” diyor. Bu arada lüks markaların hisselerini tek tek gidip borsalardan almak da mümkün. Çağdaş’ın söylediğine göre, Hermes geçen yıl yüzde 69, Louis Vuitton ise yüzde 58 kazandırmış. Bu getiriler ekonomilerin toparlandığını ve tüketicilerin satın alma iştahının sürdüğünü gösteriyor.

Fonun yatırım yaptığı markalar
Dior, Hermes, Porsche, Louis Vuitton,Richemont, Luxottica, Shiseido, Estee Lauder, Swatch, Polo, Daimler,Nordstrom, Coach, PPR, BMW

CEM YILMAZ’IN ‘HALKA ARZI’ NE ZAMAN?
İstanbul Borsası 25’inci yaşını kutladı. Ama ne kutlama! Borsa personeli, ilk kutlamada Cem Yılmaz’la stres attı. Yemek basına kapalıydı ama öğrendiğim kadarıyla Cem Yılmaz kırmış geçirmiş. Borsacılar, magazin basınının, “Ne zaman evleniyorsunuz?” sorusunu kendi jargonlarına uydurup, “Cem Bey sizi ne zaman halka arz edeceğiz?” diye sormuşlar. Cem Yılmaz, cevap verememiş, gülmüş.
Candan Erçetin’in sahne aldığı, benim de davetli olduğum ikinci kutlamada ise borsacılar resmen coştu. Borsanın Başkanı Hüseyin Erkan, Candan Erçetin’e teşekkür çiçeğini verirken eski borsa başkanlarından Milliyet yazarı Yaman Törüner, Borsa’nın Başkan Yardımcısı Canan Güven Okan ve Türkish Yatırım’ın Genel Müdürü Berra Kılıç piste hâlâ dans ediyordu.