Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Beşincisi düzenlenen Alaçatı Ot Festivali’ne her yıl geliyorum. Otlardan yemek yapan amatör aşçılar, benim de içinde olduğum jürinin önünde yarışıyor. Bu yıl ilk üçe giren yarışmacıların hepsi de kadındı

Bu yılki ilgi geçen yılı katlamıştı, çok kalabalıktı. Yüreğini Alaçatı’ya veren, çalışkan ve gerçek bir halk adamı olan Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç’ın, Çeşme belediye başkanlığını kazanmasının yarattığı sinerji hissediliyordu. Diplomat eşi, hayatını sosyal sorumluluk projelerine adayan Tülin Onaner’in uykusuz gecelerinin festivale yansıması gözleniyordu. Ömer Önal da tertip komitesinin canla başla çalışan neferiydi.

SİCİMOĞLU KONSERİ
Ot Festivali fikrini ilk kez Ayhan Sicimoğlu gündeme getirdi. Tülin Hanım’la sohbet ederken, “Kültürler nasıl kayboluyor? Girit’te niçin insanlar 110-115 yaşına kadar yaşayabiliyor? Topraklarımızdaki yabanlardan niye yararlanmıyoruz, ne yapmalıyız?” gibi düşüncelerin, tartışmaların sonunda Alaçatı Ot Festivali’nin temelleri atılmış oldu.
Her yıl jüri başkanı
olan Sicimoğlu, bu yıl müthiş bir konser verdi. Orkestrası ve Kübalı sanatçı Suami Ramirez’in müzikleri, meydanı dolduranları adeta
büyüledi.

YEMEK YARIŞMASI
Pazar günü doğadan toplanan otlar ayrı bir kategoride yarıştı. Otlardan yemek yapan amatör aşçılar, jüri huzurunda hünerlerini sergiledi.
Her yıl katıldığım jüride bu yıl da kendi alanlarında uzman isimler vardı.
İstanbul’daki ünlü Hünkar Lokantası’nın sahibi Feridun Ügümü, Kaz Dağları’ndaki Zeytinbağı Oteli’nin sahibi Erhan Şeker, yemek yazarı Gökçen Adar, Sheraton Çeşme’nin mutfak şefi Rahmi Yılmaz, 1954’ten beri Alaçatı’nın ilk lokantası Martı’nın sahibi Osman Hakkı Akbaykal ve ünlü İtalyan gurme Lutgi Deciani titizlikle yarışmacıları değerlendirdi.
Birinciliği karabaş otu macunu ile Emine Özgün kazandı. Oldukça lezzetli ve yaratıcı bir yemekti. İkinciliği İsabet Barutçuoğlu enginar tatlısı ile, üçüncülüğü Yonca Kaleli şevketi bostanlı sübyeyle aldı.
11 yıldır Alaçatı’da yaşayan Wendy Kerk’in peynir ve otlu muffinleri, sunumu ve yaratıcılığıyla dikkat çekti.
Ambiyans, sunum ne kadar iyi olursa olsun “Tek yol lezzet” sözü bir kez daha kanıtlandı.

ALAÇATI MEKANLARI
Cuma akşamı gala yemeği, hayalleri süsleyen İmren Han Oteli’nde yapıldı. Muhteşem bahçesi, evlerinde konuk ağırlıyormuş gibi konukseverlik gösteren otelin sahipleri Hasan Kaşif ve Kayhan Ölmezer’in, nezaketi, yüzlerine vuran meslek sevgisi, konuklar uyuyuncaya kadar gösterdikleri içten yakınlık hepimizi büyüledi.
Alavya Oteli’nin altındaki Mitu Restoran, nefes aldırıyor Alaçatı’ya. Şef Murat Çakıroğlu çok yetenekli. Zeytinyağlılar ve etler oldukça başarılı. Dana yanağı ve bonfile ızgara damgasını vuran ana yemekler.
Beğendik Abi’deki enginar dolması, oğlak tandır, zeytinyağlı yaprak ve lahana sarması, enginarlı mercimek çorbası mutlaka tadılmalı.
Rumeli Dondurmacısı’na ve Köşe Kahve’ye uğramadan Alaçatı turu tamamlanmış sayılmaz.
Balık yemek için cumartesi akşamını “Klasikler hiçbir zaman ölmez” dedirten Çeşme’deki Körfez Restoran’da yosun kokusuyla Ege’nin nadide ürünlerini deneyerek geçirdik. Sahibi Mehmet Kabadayı ve eşi her zaman işlerinin başında, güven telkin ediyorlar.

Haberin Devamı

ŞEVKETi BOSTANLI LEVREK

Haberin Devamı

Malzemeler: n 1 kg. şevketi bostan n 1 adet levrek n 3 kahve fincanı zeytinyağı n 1 adet limonun suyu n 1-2 diş sarımsak n 2 yemek kaşığı tereyağı
n 1 çay bardağı un n 1 tatlı kaşığı tuz

Haberin Devamı

Yapılışı: Levrek balığını fileto çıkarın ve filetoları yaklaşık 4 parmak kalınlığında kesip tuzlayın. Şevketi bostanları yıkayın ve tencerede kaynayan tuzlu bol suda yumuşayıncaya kadar haşlayıp çukur bir kaba alın. Üzerine 2 kahve fincanı zeytinyağı, tuz ve limon suyu gezdirin. Geniş bir tavayı orta ateşte kızdırın, tereyağını ve kalan zeytinyağını ısıtın. Unladığınız fileto levrek parçalarını altüst ederek kızartın. Fazla yağlarını aldıktan sonra şevketi bostanları üzerine dizin. Afiyet olsun.