Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz hafta bugün, sabah erken saatte can dostumla yürüyüş yaparken, eski Başbakanlık Konutu’nun (şimdiki TBMM Konutu) önünden geçtiğim sırada, ısrarla telefonum çalıyordu. Golf ve yelken sporuna düşkün Emekli General Kadir Çizmeci’ydi arayan. Hayra alamet olmayacağını bilerek açtım. “Süreyya’cığım senin Ayhan Ağabey’i çok sevdiğini bildiğim için aradım. Maalesef dün gündüz altı saat golf oynamış fakat gece vefat etmiş” dedi. Bir bankın üzerine yığıldığımı ve can dostum Tontik’in üzüntüme tepki verdiği gözlerime bakışını ömrümün sonuna kadar unutamam.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıl mayıs ayında Milliyet Ankara’daki köşemde ‘Başkentin Özel Değerleri’ başlığıyla anlatmıştım Ayhan Bey’i. Türkiye’ye çok kıymetli hizmetlerde bulunan Ankara sevdalısı Bozkurt’un, Ankaralılar Vakfı Başkanlığı döneminden, Kayak Federasyonu Başkanlığı görevine kadar, çalıştığı ortamlarda hoş sohbetine, insanları etkileyen yapısına hep gıptayla baktım.

ANKARA BALIKSEVERİNİ KAYBETTİ

Kurt Holding Yönetim Kurulu Başkanı olan Ayhan Ağabey, elektrik mühendisiydi. Araştırmacı bir ruha sahipti. Bir süre Norveç’te yaşadıktan sonra Türkiye’ye döndüğünde inşaat, elektronik, otomotiv, tıp, turizm, sigortacılık ve endüstriyel mühendislik alanlarında, dış ticaret konularında faaliyet gösteren başarılı Kurt Holding’in temellerini oluşturdu yıllar içinde.

Deniz aşığı

Denizle iç içe yaşamayı seven Ayhan Ağabey, yakın zamanda Norveç’te keyifle balık tutuyordu. Deniz ürünleri ve balık konusunda engin bilgilere sahipti ve Trilye’ye her geldiğinde kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel balık mezeleri üzerine sohbetlerde bulunurdu. Damak zevki müthişti. Başkentin dokusunu oluşturan taşlardan biriydi Bozkurt. Heyecanı hiç dinmeyen, girişimcilik ruhu tükenmeyen çok özel bir insandı. Üretmek, istihdam yaratmak, onurlu bir geçmişe sahip olmak ve Türkiye’nin güzel geleceğinde önemli bir rol oynamak Ayhan Bey’in yaşam felsefesinin vazgeçilmez ögeleriydi.

Doğaya müthiş derecede saygılıydı. Yaptığı her işte ön planda tutardı doğaya saygıyı. Öldüğü gün oksijen deposu, doğa harikası memleketi Çamlıdere’ye defnedildi. Ölümünde de kopamadı doğadan. Boş zannettiğim temmuz ayının Ankara’sında cenaze törenine gelen insan seli her şeyi anlatıyordu: İyi bir oyunun son söze ihtiyacı yok.

Haberin Devamı

Vakitsiz ayrıldın aramızdan Ayhan Ağabey. Bırakıp gittin bizi, bıraktığın güzelliklerle yaşayacağız. Seni unutacağız sanma. Zaman her şeyi affeder belki ama unutulmayı asla…

SİYEZLİ AHTAPOT SALATASI

Malzemeler:

1 adet haşlanmış ahtapot bacağı

Yarım bağ taze nane

Yarım bağ dereotu

Yarım bağ maydanoz

1 adet nektarin

Yarım su bardağı siyez bulguru

Çeyrek bağ semizotu

1 adet limon

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yeterince tuz

Yapılışı: Siyez bulgurunu, sıcak suyla tencerede 20 dakika pişirin. Tüm yeşillikleri doğrayın. Büyük bir kabın içinde tüm malzemeleri karıştırın. Yağ, limon ve tuz ekleyip servis edin. Afiyet olsun.

ANKARA BALIKSEVERİNİ KAYBETTİ