Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Geçen hafta Ankara çok hareketliydi. Dünyada parayı yönetenler B20 toplantısı için Ankara’ya geldi. Üç gün süren toplantılar boyunca Ankara’da tüm restoranlarda canlılık görüldü.

Dünya Bankası ve IMF Heyetlerinin Ankara’ya her uğradıklarında mevsim balıklarından yediklerine 14 yıldır tanık oluyorum. Carlos Pinerua oltayla yakalanmış deniz çipurası ve lüferin tadını dünyanın hiçbir ülkesinde bulamadığını, Odd Per Brekk’se İskenderun’un kum lahosunun ve Karadeniz levreğinin eşsiz lezzette olduğunu nereye giderse gitsin anlatıyormuş.

Haberin Devamı

Deniz ürünlerimizin lezzet farklılığını yabancılar hemen algılıyor. Damak alışkanlığı da öyle bir şey ki güzele alışırsa bir daha hep aynısını istiyor ve alışkanlık yaratıyor.

Mario Draghi tam balıkçı

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi tam bir balık düşkünü. Ona İngilizce balık yemekleri kitabımı hediye ettiğimde çok sevindi. “Ben de iyi yemek pişiricisiyim” dedi.

Sempatik İtalyan Draghi sardalye balığını çok sevdiğini söyledi, mevsim balığı olan palamutu tercih etti. İskenderun jumbo karidesini ızgarada pişirilmiş olarak, ahtapotun da isli olanını tercih eden Mario, leblebi tatlısını çok sevdi. Minik bir orduyla korunan Draghi’yi mutlu bir şekilde gönderdikten sonra ‘para’nın bu dünyada ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladım!

İngilizler klasikçi

Daha önce eski Başbakan yardımcısı Ali Babacan’ın konuğu olarak gelen İngiltere eski Dışişleri Bakanı David Miliband da lakerda, avokadolu karides ve deniz levreği gibi deniz ürünlerini tercih etmişti. Bu kez sıkı bir rejim yapan İngiltere Maliye Bakanı George Osborne perhizi bırakıp kendini ödüllendirdi. Tatlı ekşi karides, isli ahtapot, lakerda, taş barbun ve deniz levreği gibi ürünleri tercih etti. Bir ara fotoğraf çektirmek için ayağa kalktığında, çok kilo verdiğini göstermek için pantolonun belinin bolluğuna dikkatimi çekti.

Almanya ve Rusya

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina öğle yemeğinde avokadolu karides, kalamar tava, ahtapot ızgara ve lahos tercih etti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un daha önce oturduğu masada oturdular. Alman Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann, kalamar tava ve tuzda balıktan yana kullandı tercihini. Seremoniyle kırılan, alevler arasından çıkan balığın servisini ilgiyle izledi.

Haberin Devamı

Dünyadaki parayı yönetenlerin üç gün boyunca balık tercih etmeleri bana söz bırakmıyor. İyi bir oyunun son söze ihtiyacı olmadığı gibi...

TEREYAĞDA SARDALYE

Malzemeler:
1 kg. sardalye balığı
1 su bardağı süt
1 su bardağı un
4 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Yapılışı: Sardalyeleri temizleyin ve tuzlayıp una bulayın. Tereyağını tavada kızdırın. Balıkları tek tek süte batırdıktan sonra çıkarıp tavaya bırakın. İki tarafını 3’er dakika pişirin.