Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Uzun yıllardır Münih’ten Frankfurt’a, Milano’dan Şikago’ya kadar pek çok fuara katılma fırsatım oldu. Bunların içinde züccaciye, mutfak ekipmanları,
yiyecek-içecek gibi kategoriler olsa da en küçüğünü ancak dört günde bitirebiliyordum. Maalesef Türkiye’deki fuarları 3-4 saatte gezebiliyorum.

AYRAN iLE BAKLAVA

Metro, mutfağımızı sahipleniyor

Metro Grossmarket bu işlere bütçe ayırıp yararlı işler yapıyor. Yıllardır
çıkardıkları dergide Anadolu’da kazı yaparmışçasına Nilhan Aras, Abbasiler’den, Selçuklular’a kadar yemek kültürünü inceliyor.

Haberin Devamı

Gastronometro’da Abbasi mutfağının 12 ve 13’üncü yüzyıllarda tatlı, tuzlu
ve ekşinin bir arada kullanıldığı yemekler, iki hafta önce gerçekleşen Sirha İstanbul’da tattırıldı.

Diyarbakır kayganası

Yumurtayı un ile koyulaşana kadar çırptıktan sonra pişiriyor, sertleşmeye başlayınca üzüm ya da dut pekmeziyle tatlandırıyorsunuz. Değişik bir tat.

Güneydoğu’nun meyveli kebapları, kayısı, erik, bal, sirke ve bademle yapılan saray yemekleri; Karadeniz’de yaylalarda soğuk yoğurdu az su ile çırpıp yapılan ayran
ve baklava birlikteliği ilginçti.

Filizlerle soslar

Son yıllarda revaçta olan yenilebilir çiçekler ve filizler, soslarla birlikte yaşantımıza girmeye başladı. Henüz damaklarda genel kabul gördüğü söylenir mi? Ama vejetaryen istiridyesi ağzınızda umamiyi patlatıyor.

Sanki deniz kokusuyla ağzınıza canlı bir istiridye atmışsınız hissi veriyor.

Anadolu lezzetleri envanterinin büyüyor olması sevindirici. Türkiye’nin eşsiz lezzetlerinin kayıt altına alınması gelecek nesillere bırakılacak en büyük miras.

Sürdürdüğü çalışmalarla ülkemizin yerel değerlerine sahip çıkan Metro,
çok hayırlı bir iş yapıyor.

Sirha İstanbul etkinlikleri de kültür mirasımız için oldukça yararlı.

KALAMARLI ROKA SALATASI

Malzemeler:
4 3 adet kalamar 4 Yarım demet roka
4 8 adet kiraz domates
4 Yarım demet ince doğranmış maydanoz 4 2 adet ince kıyılmış ceviz içi 4 2 yemek kaşığı nar ekşisi 4 3 yemek kaşığı zeytinyağı 4 2 yemek kaşığı nar tanesi 4 2 diş ezilmiş sarımsak 4 2 yemek kaşığı ezilmiş domates suyu 4 Tuz

Haberin Devamı

AYRAN iLE BAKLAVA

Yapılışı: Kalamarları halka halka doğrayın. Roka demetini el yordamıyla parçalayın. Kiraz domatesleri ikiye bölün. Maydanozların yarısını, nar ekşisini, 1 diş sarımsağı ve ceviz içini iyice karıştırın. Kaynar suda kalamarları 5 dakika haşlayın. Geniş bir kasede rokayı, kalamarları ve domatesleri karıştırın. Üzerine önce nar ekşisi karışımı dökün. Zeytinyağı, domates suyu ve sarımsağı da iyice harmanlayın. Artan maydanozlarla ve nar taneleriyle süsleyin. Afiyet olsun.