Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Türkiye’nin en büyük ikinci adası Bozcaada, son yılların en gözde adası... Ancak yoğun ilgiden yorulmuş. Artık S.O.S veriyor. Nüfus 3 bin 52, turizmin yoğun döneminde 19 bin oluyor.
Çalışkan bir Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz ve ona her zaman destek olan eşi Dr. Burcu Yılmaz, adanın sorunlarını bir süredir dile getiriyor. Bozcaada’nın temel sorunlarına neşter vurmak için kolları sıvamışlar. Kendisine destek olan Kaymakam Bahar Kaya Çelik ve Vali İlhami Aktaş var.
Başkan Hakan Can Yılmaz’ın Avusturya’daki Hallstat Belediye Başkanı Scheutz gibi çıkıp “Turist gelmesin, istemiyorum” deme lüksü yok. Yaz aylarındaki turistler Bozcaada ekonomisi için yeterli olmuyor. Bağ alanları azalmış, kalabalıklar çevre kirliliği yapıyor, yöresel ürünler geri planda kalıyor, tarım ve hayvansal ürünlerin işlenme ve pazarlanması sorunları var. Dert bir değil; elvan elvan...
Adada 30 yıldır yaşayan ünlü gazeteci, televizyon programcısı ve yazar Haluk Şahin, “İlk geldiğimde eşekler, tavşanlar, atlar yanı başımızdaydı, şimdi süratle doğayı kaybediyoruz” diye serzenişte bulunuyor.

Haberin Devamı

Bozcaada Capri yolunda

Ne yapmalı?

Pandemi döneminde Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz, Turizm Danışma Kurulu kurmuş. Başında da ünlü yetenekli bir akademisyen olan Prof. Dr. Muharrem Tuna var.
Turizm Bakanlığı’nın efsane ismi TÜROFED Genel Koordinatörü Necip Boz, Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, Prof. Dr. Nuray Türker ve Övgü Demiral gibi gönüllülerle birlikte sorunları yerinde tartışmak ve incelemek için gittiğimiz Bozcaada’da temiz deniz, bol oksijenle hasret giderdik. Tuzburnu Feneri, Ayazma anılarımla dolu...

Bozcaada Capri yolunda
Alaçatı gibi olmasın

Ayhan Sicimoğlu ile Alaçatı’da ilk Ot Festivali’nde jürilik ve medyada ses getiren haberler yapmıştık. Şimdiki Alaçatı’nın durumuna bakınca suç mu işledik acaba demekten kendimi alıkoyamıyorum. Ama Bozcaada rantçılara karşı ortak tedbirler alma konusunda kararlı.

Yeni konaklama ve yiyecek içecek işletmeleri açılmasına izin verilmemesi, imarla ilgili sıkı tedbirlerin alınması gibi konularda kararlılık devam eder, tarım ve bağcılığın nadide üzümlerinden katma değeri yüksek ürünler yapılırsa, gastronomide yepyeni ürünlere yönelme faaliyetlerinde ağırlık verilirse yıl boyunca güneş kum ve deniz üçgeninin dışına çıkabilir Bozcaada. Türkiye’de dolaştığım sahil kentlerinde apartman olmayan tek yer burası. Bozcaada iyi yolda...

Haberin Devamı

PANCARLI PEYNİRLİ KARİDES

- 1 adet küçük boy haşlanmış pancar
- 3 adet karides
- 4 dilim rulo keçi peyniri
- 1 çay kaşığı sarımsak sos
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı balzamik sirke
- 1 çay kaşığı istiridye sos
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- Yeterince tuz

Yapılışı: Zeytinyağı, limon suyu, sarımsak sos, pul biber, balzamik ve istiridye sosu derin bir kabın içinde tuz ilave edip çırpın. Sosun içinde keçi peyniri, ince rulo halinde dilimlenmiş karides ve pancarları birkaç dakika bekletin. Fırın tepsisine sırasıyla pancar, peynir ve karides dilimlerini dizin. Önceden 180 dereceye ayarlanmış fırında 8-10 dakika pişirin. Afiyet olsun.