Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Trilye’nin ‘Başkentin başkenti’ olarak anılması yerli ve yabancı çok önemli konukları ağırlamasından kaynaklanıyor. Hem köşe yazarı hem de restoran sahibi olmam nedeniyle çok sık davetlere zamanımın el verdiği ölçüde gidebiliyorum. İşte bu davetlerden birisinde Danimarka Büyükelçiliği rezidansında Büyükelçi Danny Annan’ın konuğu oldum ve duygu yüklü bir gece yaşadım. Kendimi evimde hissetiğim gecede Annan’ın konukseverliği, samimiyeti inanılmazdı. Hele yanımda oturan ve mükemmel Türkçe konuşan Fransa Büyükelçisi Herve Magro ve karşımda Kore Büyükelçisi Won Ik Lee olunca gecenin nasıl geçtiğini anlamadım.

Haberin Devamı

DANİMARKA’NIN ÖRNEK ATAĞI

Annan’ın sürprizi

Gecenin asıl teması sürdürülebilirlik, gıda israfı ve Danimarka örneğiydi. Hepimizin geleceğini ilgilendiren konu ile ilgili konuşma yapan Büyükelçi Annan, Danimarka’da istikbal vadeden yetenekli şef Buğra Özdemir’i iki üç günlüğüne Ankara’ya getirtmiş. Michelinli şeflerle birlikte çalışan genç şef salatalık suyu ile palamut salamurayı, altı çeşit mantarı 10 saat pişirerek hazırladığı mantar bulyonu ile langustu çok güzel uyumlaştırmış. Kereviz cipsi ise bir harikaydı. Göze hitap eden yemekler lezzetliydi. Porsiyonlar gıda israfını önlemeye yönelik ve sürdürülebilirlik üzerine mesaj veren cinstendi. Danimarkalı çiftçilerin çevreye minimum etki vererek maksimum rekolte elde etmelerini sağlayan hassas tarım teknolojilerini kullandığını belirtti Büyükelçi Annan. Küresel gıda tedariğinin, iklim değişikliği ve çevresel tahribatın yol açtığı kuraklık, sel, yükselen sıcaklık değerleri, biyoçeşitlilik kaybı ve silahlı çatışma sebebiyle gittikçe kırılganlaştığını ve gıdanın tarladan sofraya kadar takip ettiği yolu belirsiz kıldığını söyleyen Annan, 2050 yılında dünya nüfusunun 9.6 milyar olacağını vurguladı.

DANİMARKA’NIN ÖRNEK ATAĞI

Öncü kampanya

Danimarka’da gıda israfının azaltılmasına yönelik kampanya başarılı sonuç vermiş. 2006 yılından beri gıda israfının yüzde 25 azalmasını sağlamış. 1990 yılından 2021 yılının sonuna kadar sera gazı emisyonunu yüzde 16 azaltan Danimarka üretim hacmini yüzde 35 arttırmış. Danimarka Çevre ve Gıda Bakanlığı verilerine göre nüfusu 5.8 milyon olan ülkenin gıda sistemi 15 milyon kişiyi besleyecek kadar gıda üretmekte. Danimarka’nın hedefleri çok büyük. 2050 yılına kadar karbon nötr olmasını planlıyorlar. Gıda sektöründe yeni değişim hamleleri yapan Danimarka gerçekten bu konuda öncü oluyor. Zaten iyi bir oyunun son söze ihtiyacı yok.

Haberin Devamı

Teşekkürler Mr. Annan, tüm ülkelerin aynı yolda ilerlemesi için dikkat çektiğiniz ve önemli bilgileri paylaştığınız için...

ISPANAK KÖKÜ SALATASI

DANİMARKA’NIN ÖRNEK ATAĞI

Malzemeler:
* 1 kg. taze ıspanak kökü
* 4 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
* 6 yemek kaşığı zeytinyağı
* 2 yemek kaşığı nar ekşisi
* 2 diş sarımsak
* 2 çay kaşığı hardal
* 2 yemek kaşığı sirke
* 1 adet limonun suyu
* 1 tutam taze fesleğen
* 1 çay kaşığı kekik
* Yeterince karabiber ve tuz

Yapılışı:

Zeytinyağını geniş bir kaseye alıp tuz ve karabiber serpin. Dövülmüş sarımsak, hardal, sirke, limon suyu, nar ekşisi, fesleğen ve kekiği ekledikten sonra iyice çırpın. Kaynar suda iki dakika haşladığınız ıspanak köklerinin üzerine sosu dökün. Kaşar peyniri serpiştirip servis edin. Afiyet olsun.