Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

İki ay önce Madrid’e biletimi aldığım günlerde, Katalonya krizi ve olaylar baş göstermişti. Ama gidiş kararımı etkilemedi. Son yıllarda canlılığı sürekli artan ve yaşayan şehirlerin başında geliyor Madrid. Bizdeki görünümün aksine kebapçı bolluğu yerine deniz ürünleri restoranları çok yaygın. Deniz ürünlü tapaslar, kalamarlı sandviçler…

O’Pazo farklı

Dışarıda yemek yeme alışkanlıklarının yoğun olduğu ülkelere hep gıptayla bakıyorum. Bazıları evlerindeki mutfakları bile kapatmış. O’Pazo’da öğle yemeği için rezervasyon yaptırmıştım. Patronun güler yüzle karşılamasıyla masama oturdum ve kendisiyle sohbete başladık. Heyecanı hiç tükenmemiş.

Haberin Devamı

İlk müşteri olunca biraz tereddüt yaşadım ama yarım saat sonra restoran doldu. Yıllar önce Londra’da dünyanın en iyi restoranı seçilen Fat Duck’a gittiğimde de aynı şoku yaşamıştım. Dört duvar arası bir yer, duvarlarda tablo bile yoktu. Ama lezzet hakimdi. Estetik tatmin lezzet ile birleşince, başarı kaçınılmaz oluyor. ‘Denizden babam çıksa yerim’ tabiri burası için geçerli. Kuver olarak masaya gelen deniz salyangozları, çocukluğumda süs olarak topladığım günlere götürdü beni. Kaynar suda
30 saniye haşlanıp sıcak olarak masaya getirilen salyangozlar çok lezzetliydi. Deniz kulağı, kerevit ne ararsanız var. Getaria’daki Elkano mu yoksa Madrid’deki O’Pazo mu ikilemine düştüm. Bu seyahatimde O’Pazo biraz ağır bastı. Bütün olarak sunulan olta kalamarı, Galiçya ahtapotu ve karides, hem taze hem olağanüstü lezzetteydi.
Karidesli pilav, ızgara mercan nirvanaya yolculuk yaptırdı adeta.

DENİZ ÜRÜNLERİ DİYARI MADRiD

Bitmeyen kuyruklar

1860 yılından beri faaliyet gösteren Casa Labra’da bir saat kuyrukta bekleyip patatesli, peynirli kroket ve morina pane denemek, peçetelerin yerlere atıldığını görüp, ayakta bir köşeye sıkışıp yemek yemek bir defalık deneyim için çekilir!

Bir başka yemek kuyruğu ise rezervasyonsuz gidilen Casa Mingo’da vardı. Ayaklarım şişti, dışarıda tam 70 dakika bekledim. Çünkü köy tavuğunun tadını özlemiştim. Ana yemek öncesi sunulan sucuk ve soğanlı omlet de buraya insanları çekmeye yeterli.

Haberin Devamı

Dört saatte bitmeyecek bir başka kuyruk gözüme çarptı. Yaklaşan yılbaşı öncesi loteria bileti almak için İspanya’nın Nimet Abla’sı sayılan Dona Monalita isimli uğurlu (!) büfenin önünde bitmeyen bir kuyruk vardı. Umut dünyası ne milliyet ne de ülke tanıyor!

SÜTLÜ BALIK ÇORBASI

DENİZ ÜRÜNLERİ DİYARI MADRiD

Malzemeler:

1 adet çipura balığı

2 adet defne yaprağı

1 adet kuru soğan

1 adet patates

1 su bardağı süt

2 su bardağı su

1 yemek kaşığı tereyağı

8 adet tane karabiber

Yarım demet maydanoz

Yeterince tuz

Yapılışı: Soğan ve patatesin kabuğunu soyup, soğanı ince, patatesi küp doğrayın. Derin bir tencerede balığı soğan, defne yaprakları, tane karabiber ve suyla birlikte kısık ateşte 8-10 dakika haşlayın. Suyu süzüp balığı iri parçalara bölün. Tencerede tereyağını eritip patatesleri üç dakika soteleyin, balık suyu, süt ilave edip patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin. Balık eti ve tuz ekleyip üç dakika pişirin. Kıyılmış maydanoz serpiştirin. Afiyet olsun.