Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

DUYGULANDIRAN BAŞARILAR
FOX’ta her pazar yayınlanan ‘Benden Söylemesi’ adlı programda, balık üzerine yaptığım çekimler dolayısıyla, bu yıl fırsat buldukça Anadolu’yu geziyorum. Seyahatlerimin sonunda biraz daha moralle dönüyorum. Anadolu’nun her bir köşesinde doğal üretime dönüş olduğunu görüyorum.
Karaman’ın Ermenek ilçesi, Çatalbadem köyünde üç arkadaş Mustafa Tarım, Tuğba Aydoğan ve İsmail Arı’nın keçi sütünden sağlıklı gıda maddelerini üretmek için yola çıktıklarını duydum. Henüz Karaman’daki çiftliğini görme fırsatım olmadı ama dondurmasıyla tanışalı bir yıl oldu. Restoranımda özellikle yabancıların hayran kaldığı keçi sütü dondurmasını ilk tattığımda, dilim gülümsedi. Çocukluk yıllarında babamla süt, şeker ve saleple cılız ellerimle dakikalarca buzlu fıçının içinde çevirerek yapardık. Kokusu ve tadı aynı... Çok özlüyordum bu dondurmayı. İnanın çok sevindim.
Toroslar’ın büyüsü...
‘Anne sütüne en yakın süt’ olarak bilinen keçi sütü, vücutta yağ birikimin depolanmasını önleme, kasların daha aktif çalışmasını ve antioksidan özelliğiyle zararlı maddenin vücuttan uzaklaşmasını sağlama gibi özellikleri olan, vitamin açısından çok zengin bir besin.
Tuğba Hanım’ın Avrupa Birliği ve devlet katkısıyla yaptığı bu proje, titiz çalışmanın sonucu başarıya ulaşmış. Çin Halk Cumhuriyeti’ne ihracat hazırlığına başlayan Kechy Gurme süt ürünlerinin tercih edilmesi, Toroslar’da egzoz dumanından uzak, hiçbir çevre kirliliğinden etkilenmeyen bölgede hayvanların doğal ortamda dolaşmaları ve aromatik bitkileri yemelerinden kaynaklanıyor. Ürünlerde koruyucu, tatlandırıcı gibi maddeler yok. Türkiye’nin özüne dönme ve Anadolu’yu şaha kaldırma girişimlerinden bir tanesi bu proje... Kechy Gurme’nin yolu açık olsun.

Aşçılıktan genel müdürlüğe
DUYGULANDIRAN BAŞARILAR
1996 yılında İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Yalçın Manav’la Mutfak Profesyonelleri Derneği’ni kurduk ve kısa sürede hummalı bir çalışmaya başladık. Malta ve İngiltere’de Dünya Aşçılık Şampiyonası’na takım hazırlayıp, götürdük.
Aşçı Milli Takımı’nda göze çarpan çalışkan ve yetenekli şeflerden Uğur Talayhan’la yıllar sonra İncili Gastronomi Rehberi’nin ödül törenine katılmak üzere gittiğim Swiss Otel’in kapısında karşılaştım. İstanbul’da yeme-içme operasyonlarının bir numaralı ismi Birol Yalçın’la konukları karşılayan Talayhan, kendisini genel müdür olarak tanıtınca çok duygulandım.
Ankara’daki Swiss de ona bağlıymış. İncili Gastronomi Rehberi’nin bu yılki titiz ve başarılı çalışmalarına da, Uğur Talayhan’ın mesleğinde zirve yapmasına da çok mutlu oldum.

DUYGULANDIRAN BAŞARILAR

Yapılışı: Kalamarları halka halka, ahtapotları küp küp, sebzeleri jülyen doğrayın. Tavada zeytinyağını ısıtıp, sebzeleri 3 dakika soteleyin. Ardından kalamar ve ahtapotları ekleyip, 3 dakika daha çevirin. Sosları da ilave edip, 1 dakika daha pişirin. Afiyet olsun.