Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Kış mevsiminin sonlarına gelindiğinde, çoğumuz kilo verme telaşına kapılırız. Bunun nedeni, deniz mevsiminin yaklaşması ve fazlalıklarımızdan kurtulma isteğidir. Ayağımızı tuzlu suya soktuğumuz andan itibaren de mutlu anlarımız başlar.

Vücudumuzun bütün kaslarını çalıştıran yegane spor yüzme, sağlığımıza olumlu etki yaratır. Deniz suyundaki mineraller sağlık için çok faydalıdır. Dalış ve dalgıçlık, rüzgar sörfü, güneşlenmek, mavi tur ve oltayla balık avlama, denizde mutluluğumuzu artıran faaliyetlerdir.

Haberin Devamı

Önemli protein kaynağı

İnsanlığın toplam protein ihtiyacının beşte biri, su ürünlerinden karşılanır. Dünya çapında sadece balıkçılıkla ilgili sektörlerden geçimini sağlayan
500 milyondan fazla insan var.

GELECEĞİMİZ  MAVİ UYGARLIKTA

Küresel iklim değişikliği ve nüfus artışı sorunları, denizlerin önemini daha da artırıyor. Çünkü gelecekte yeryüzünde tarım ürünleri üretiminde yetersizlikler yaşanmaya başlayacak ve dünya nüfusu beslenme açısından da denizlere bağımlı hale gelecek.

Denizin dibi hazine

Denizcilik gücüne, özellikle 20’nci yüzyılın ikinci yarısından sonra ‘deniz dibi madenciliği’ sektörü katıldı. Deniz diplerinin altındaki hidro karbon kaynaklarını ve diğer madenlerin su üstüne çıkarılmasını sağlayan sektörde, sadece
ABD firmalarının yaptığı yatırımların toplam değeri 1 trilyon dolar civarında. Petrolün yüzde 30’u, doğalgazın da yüzde 50’si denizlerden çıkarılıyor.

Deniz çevreciliği önemli

Gelecek kuşaklar için mavi uygarlığın ne kadar önemli olduğunu bilmek ve denizi korumak gerekir. Çünkü okyanuslar ve denizler süratle kirleniyor. Dünyada her yıl 450 milyar metreküp arıtılmamış endüstri atığı, tarımsal atık ve katı çöp denize bırakılıyor. Her saatte yüzde 50’si plastik olan 675 ton çöp atılıyor. Bir plastik şişenin denizde çözünebilmesiyse 200 yıl alıyor.

Lütfen, gelecekte bineceğimiz dalı şimdiden kesmeyelim!

Karidesli arancini

Malzemeler:

- 4 su bardağı risotto pirinci
- 1 su bardağı un
- 2 su bardağı panko
- 100 gr. mozarella peyniri
- 1 küçük boy soğan
- 8 adet karides
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tutam safran
- 1 litre tavuk suyu
- Tuz

Haberin Devamı

Yapılışı: Tavada tereyağını ısıtıp küp doğradığınız soğanları pişirin. Üzerine pirinci ilave edip birkaç dakika çevirin. Tavuk suyunu 3-4 kez aralıklarla pirincin üzerine dökün. Üçüncü suda safran ve tuz ekleyin. Suyunu çektirip soğumaya bırakın. Risotto pirincini top haline getirin, içine bir adet karides ve bir parça peynir yerleştirip kapatın. Sırasıyla un, yumurta ve pankoya bulayın. Kızgın yağda 4 dakika kızartın. Afiyet olsun.