Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Altı yıl önce etrafımdan TÜBİTAK’tan Ar-Ge kredisi kullananları duyunca inovasyon çalışmaları için mutfağımın bir bölümünde Ar-Ge labora- tuarı kurmuştum. Sıvı nitrojende -196 derecede çilek ve limon sorbe, oksijenli limon terapi gibi bir şeyler ortaya çıkarmıştım. Genel kabul görünce hevesim arttı, güneş enerjisiyle buğulama balık pişirme gibi yeni tekniklerden de olumlu sonuç aldım. Bu arada Teknokent’teki bir profesör dostum yenilikçi birisi olduğumu yakından gözlediği için TÜBİTAK’tan kredi alınabileceğini söyledi, ben de müracaat ettim.

Haberin Devamı

Şaşırtan bilgisizlik
TÜBİTAK tarafından görevlendirilen, üniversitede su ürünleri bölümünde hem de bölüm başkanı bir öğretim üyesi faaliyetlerimizi yerinde görmek için gelmişti. Heyecanım had safhadaydı, kravatlı bir ciddiyetle karşıladım değerli hocayı ama sırt çantasıyla spor kıyafetli birisiyle karşılaştım.
Geniş yelpazeli bir menü hazırladım, tabağında jumbo karidesi görünce, “Bu ıstakoz nereden geliyor?” dedi.
Ara sıcaklarda papalina ikram ettim çıtır çıtır. Hemen yorum yaptı: “Bu balıkları neden küçük yakalıyorlar?” Halbuki papalinanın (aterina soyundan) en fazla büyüdüğü boy bu kadardı. Bu konu beni ziyadesiyle üzmüştü.

Karidesten yara bandı
Geçenlerde Antalya TED Koleji’nden 10. sınıf öğrencisi Mehmet Can Dursun ve 11. sınıf öğrencisi İrfan Efe Boztepe, Genius Olimpiyatları’ndaki yarışmada yarattıkları projeyle dünya birincisi oldular.
Hatta New York Oswego Üniversitesi başarılı öğrencilere 10 bin dolar burs vererek onları eğitim almaları için New York’a davet etti. Şeker hastalarının iyileşmeyen yaraları için geliştirilmiş, yengeç ve karides kabuklarından yapılan özel bir yara bandı tasarlanmıştı.
TÜBİTAK’ın Konya’daki sergiye bile davet etmediği proje, 54 ülkeden gelen 2 bin 450 proje içinden birinci seçildi. Proje danışmanı kimya öğretmeni Gülay Demirci de çok şaşırmış. Ben hiç şaşırmadım doğrusu. Bilim yerine film yaptığımız ilk kez görülen bir şey değil!

Güzellik iksiri
Karidesi ‘yenilebilir kozmetik’ olarak tanımladım yıllar önce. Avrupa’da cilt güzelliğini artıran kozmetikte karides kabuğu çok kullanılır. Karidesin kabuklarını asla atmayın. Suyunu sos olarak kullanın.
Kabuklarını fırında kavurduktan sonra mikserde toz haline getirin ve galeta unu gibi karidesi bulayıp pişirin.
Izgarada da kuyruğuna varıncaya kadar her tarafını pişirip, tüketin. O gerçekten mucize bir protein kaynağıdır.

Haberin Devamı

KAĞITTA PALAMUT

- 1 adet palamut balığı
- 4 adet arpacık soğan
- 1 adet domates
- 2 diş sarımsak
- 2 adet yeşil sivri biber
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı krema
- 4 adet defne yaprağı
- 6 adet tane karabiber
- Yarım metre yağlı kağıt
- Yeterince tuz

Yapılışı: Palamut balığını temizleyip fileto çıkarın ve yağlı kağıda yerleştirin. Üzerine halka doğradığınız soğanları, domates dilimlerini, biberleri ve ezilmiş sarımsağı koyun. Zeytinyağı, tane karabiber, defne yaprakları, krema ve tuz ekleyip yağlı kağıdı kapatın. Önceden 180 dereceye ayarlanmış fırında 20 dakika pişirin. Afiyet olsun.