Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Özellikle yabancı konuklarım balıklarla ilgili genel konularda görüşlerimi sorduklarında en çok hangi balığı sevdiğimi de öğrenmek istiyor. Anında yanıtlıyorum: Dünyanın en iyi balığı, lüferdir. Öğünlerinde en çok levrek tüketen, okyanusların tatsız tutsuz balıklarına alışanlar için lüfer ne anlam ifade eder? Kömür ızgarasında bütün olarak pişen Boğaz lüferine ilk çatalı atınca, tüm yargılar çöpe gidiyor.

Soğuk sularda yağlanmış bir lüfere hiçbir damak olumsuz tepki vermez. Bana sorarsanız birkaç dakika ağzıma bir şey sürmem. O tadı dakikalarca hissetmek bana mutluluk verir.

Haberin Devamı

MUTLULUK VEREN BALIKLAR...

Sardalye efsanesi

Rahmetli anneannemden, ilkokula başlamadan öğrendiğim peynir tenekesinde tuzlu sardalye yapımına neden bu kadar önem verildiğini şimdi daha iyi anlıyorum. O zamanlar sardalye balığı boldu. Tıpkı bu yıl gibi... Sezon boyunca tüketmek için tuzlayarak saklamak iyi bir yöntemdi. Sardalyenin hiç temizlenmeden, deniz suyundan çıkar çıkmaz, mangalın üzerinde pişirilmişini severim. Bir sallarsanız, etli kısımları kalır. Lüfer kadar olmasa da şimşekler çaktırır damaklarımda.

Tuzlu sardalye, geçen yıl İspanya seyahatimde pek çok restoranda zeytinyağının içinde kuver olarak veriliyordu. Çünkü omega 3 yağ asitlerinin en çok olduğu balıklardan biri ve çok yararlı. Püf noktası: Konserve kutusundan çıkardığınız sardalyeyi, soğuk çeşme suyunda 1.5 saat bekletin. Tuzu tamamen gitsin, zeytinyağı dökün üzerine, çok seveceksiniz.

MUTLULUK VEREN BALIKLAR...

Güzel uskumru

Üzerindeki balık sırtı deseni renkleri ve küçük gözleriyle size adeta gülümseyen uskumru damağınızı da gülümsetir. Tabii bütün olarak ızgarada suyunu kurutmadan pişirmek kaydıyla... Kurutup, çiroz yapılınca da her mevsimde sofralarınıza zenginlik katar... Sardalye gibi omega 3 deposudur. 1967 yılında sürüler halinde kıstırıp neslini tüketmeye çalıştığımız uskumru, bu yıl çaparicilerin yüzünü güldürdü. Bir kez daha bize şans verdi. Kıymetini bilelim, hunharca avlanmayalım. Sağlıklı yiyeceklerin en iyi antidepresan olduğuna dair bilimsel bulgular mevcut. Özellikle mutluluk veren bu balıkların kalp ve damar rahatsızlıklarından yüksek tansiyona kadar pek çok iyileştirici özelliği var. Dünyanın en kaliteli hayvansal proteinine sahip olan balıklarımız mutluluğun yanı sıra, insana hayat veriyor ve kaliteli yaşam sürecimize katkıda bulunuyor. İşte mutluluk veren üç yerli balığımız. Üçünü de mevsiminde sofralarınızdan eksik etmeyin. Mutluluk katsayınızın artmasına yardım etsinler.

Haberin Devamı

MUTLULUK VEREN BALIKLAR...

SARDALYE SALATASI

Malzemeler:

1 kutu konserve sardalye

4 dal maydanoz

4 dal dereotu

1 adet kırmızı soğan

1 yemek kaşığı limon suyu

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı elma sirkesi

Yeterince tuz

Yapılışı: Derin bir kabın içinde limon suyu, elma sirkesi, zeytinyağı ve tuzu iyice karıştırıp çırpın. Kırmızı soğanı ince doğrayıp, maydanoz ve dereotunu kıyın. Sardalyeyi servis tabağına alıp, üzerine sosu gezdirin. Soğan, maydanoz ve dereotunu üstüne koyup, servis yapın. Afiyet olsun.

MUTLULUK VEREN BALIKLAR...