Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Ramazan ayının başladığı ilk günlerde herkesin hasret giderdiği yiyecek, Ramazan pidesidir. İlkokul çağlarında iftar vakti öncesinde bir saat pide kuyruğunda beklediğim günleri dün gibi hatırlıyorum. Bir tane de yumurtalı büyük pideyi koltuğumun altına alıp, eve varıncaya kadar tırtıklamak inanılmaz bir zevkti. Kokusu bile insanı doyururdu. Çoğu zaman kuyruk sona erdiğinde top çoktan patlamış olurdu.

ÖZLENEN LEZZET RAMAZAN PİDESİ
Yıl boyunca olmalı

Peki Ramazan ayına özgü pide, 12 ay boyunca neden çıkmaz? Bunun büyük bir eksiklik olduğunu, TRT’de yaptığım ‘Dünyanın Türk Şefleri’ programında New York’ta tanıştığım Taşkın Fırın ortaya koyuyor. Fırının Afyonlu sahibi Kadir Taşkın’la tanıştığımda, Ramazan pidesinin dünya markası haline gelebilecek bir yiyecek olduğunu gördüm. Kadir Bey, 12 ay Ramazan pidesi yapıyor ve günde 10 bin tane üretip, eyaletlere gönderiyor. Okyanusun ötesinde bile insanlar Ramazan pidesi yemek için kutsal ayın gelmesini beklemiyor ve bu nimetten yıl boyu yararlanıyor.

Haberin Devamı

Ramazan’da balık

Padişahların iftar sofralarında balık ve deniz ürünlerine rastlanması, Ramazan’da balık yeme geleneğinin çok eskilerde var olduğunu anlatmaya yetiyor. Sonraları bu geleneğe az yer verilmiş. Zamanla sağlık sorunları artınca, balığa yönelim başlamış ama yeterli oranda değil. Sıcak bir balık çorbası, buğulama veya fırında balık, iftar sofralarında baş tacı edilmeli. Çünkü balık yumuşak dokusuyla hazmedilmesi kolay, mideyi yormayan bir yiyecek. Üstelik en kaliteli hayvansal proteini içeriyor. Bu durum sadece alışkanlıkla ilgili.

Ağır menülerden kaçınıp, balık yemeklerine Ramazan sofrasında yer vermeye başladığınız günden itibaren hiç ağırlık hissetmeyeceksiniz. Uzun bir günün sonunda hiç yormayacaktır sizi balık yemekleri. Bol balıklı, sağlıklı bir Ramazan geçirmeniz dileğiyle.

KIRLANGIÇ PİLAKİ

Malzemeler:

ÖZLENEN LEZZET RAMAZAN PİDESİ
1-1.5 kg. kırlangıç balığı

4 YK zeytinyağı

1 adet kereviz

2 adet soğan

1 adet havuç

2 adet patates

2 diş sarımsak

2 YK domates salçası

1 su bardağı su

Çeyrek demet maydanoz

1 tutam tarçın

Yeterince karabiber ve tuz

Haberin Devamı

Yapılışı: Balığı fileto çıkarıp kuşbaşı kesin. Sebzeleri jülyen doğrayın. Zeytinyağını tencerede ısıtıp sebzeleri ve ezdiğiniz sarımsağı beş dakika karıştırın. Kıydığınız maydanoz, tarçın, tuz ve karabiberi ekleyip harmanlayın. Fırın tepsisini yağlayıp sebze harcının yarısını yayın. Üzerine balık dilimlerini dizin. Kalan sebzeleri üzerine koyun, bir bardak suda erittiğiniz salçayı dökün. 180 derecede fırında 30 dakika pişirin. Afiyet olsun.