Çeyrek asırdır tanıdığım Gökmen Sözen, elinde fotoğraf makinesiyle günlerce koştururdu gastronomi etkinliklerinde. Müthiş azmi ve çalışkanlığı sadece sahibi olduğu derginin sınırlarında kalmadı. Engin tecrübesini şu sıralar ülke mutfağının dünyaca tanınmasına harcıyor ve fuarlar düzenliyor.
1-3 Temmuz tarihleri arasında Rize Belediyesi’nin davetlisi olarak Gökmen Sözen’in organize ettiği fuara katıldım.
Çay tadımı ve yapımının evrelerinin anlatıldığı ilk durak yerinde yeşil çay, oolong, beyaz ve siyah çayın yapılışı, servisi ve tadımı ile ilgili deneyim yaşadık.

Önemli antioksidan

Henüz kanıtlanmış tek antioksidanın yeşil çay olduğu söyleniyor. Birinci aşamada yeşil çaylar şok doldurma teknelerinin içine boşaltılıyor burada oksidasyon enzimleri inaktive ediliyor. Soğutma aşamasında ise yaprakların yüzeyindeki su kısmen de olsa buharlaştırılıyor.
Ramada Otel’deki Çaykur’un standında da tadım devam etti. Son zamanların gözde çayı matchanın üretimi çok ilgimizi çekti. Çay gurmesi Yasemin Yazıcı’nın elinden tattığımız yeşil çay pudrası İngiltere’dekinden daha iyiydi. Yeşil ve siyah çaydan yapılan dondurma Uzak Doğu’da yediklerimden lezzetliydi. Lezzet gerekli ancak yeterli değil. İyi pazarlamak, katma değer yaratarak satmak lazım. Londra’da bulunan ünlü çay mağazası Fortnum&Mason’da Rize çaylarını raflarda görmek artık hakkımız. O zaman üreticiler iyi para kazanacak.
Çin ve Japonya’daki çay mağazaları da bizdeki kuyumcular gibi. Çay humidorlarında satılan çayların nem oranı korunuyor. Minik bir çay poşetinin içinde bile nemlendirici var. Güzel ambalaj kaliteli ürünü kolay sattırıyor.

Rizede gastronomi günleriKar etkisi

Rize’nin çalışkan ve başarılı belediye başkanı Rahmi Metin, ürünlere katma değer yaratmak için büyük çaba sarf ediyor. Hasat zamanı sahaya iniyor.
Başka ülkelerde üretilen çaylardan farklı olarak Rize’de kışın çayın üzerinde bir süre kar kalıyor. Hem lezzete hem kaliteye büyük katkı sağlıyor.
Ekmek duayeni Şevki Bey’in İsviçre dağlarını aratmayacak güzellikte manzaraları bulunan köyündeki evinde Rize çayını dünya çapında bir marka yapmaya kararlı ve üretici gençleri görünce yorgunluğum bitiverdi.
Zengin toprakların fakir insanları olmamaya kararlılar çoğaldıkça, güzel şeyler olacak…

 

 

 

KALKAN CİĞERLİ RISOTTO TOPU

Malzemeler:
- 4 su bardağı risotto pirinci
-1 adet orta boy kalkan balığının ciğeri
-1 su bardağı un
-2 su bardağı panko
-1 adet küçük boy soğan
- 10 adet mantar
- 2 yemek kaşığı tereyağı
-1 litre yeşil çay
-2 yemek kaşığı yeşil çay yaprağı
-Yeterince tuz

Yapılışı:
Tavada tereyağını ısıtıp, küp doğradığınız soğanları ve mantarları pişirin. Pirinci ilave edip birkaç dakika çevirin. Yeşil çayı 3-4 kez aralıklarla pirincin üzerine dökün. Üçüncü suda tuz ekleyin. Suyunu çektirip soğumaya bırakın. Risotto pirincini top haline getirin, içine unlayıp kızarttığınız kalkan ciğeri parçası yerleştirip kapatın. Yeşil çay yapraklarını panko ile karıştırın. Sırasıyla un, yumurta ve pankoya bulayın. Kızgın yağda 4 dakika kızartın. Afiyet olsun.