Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Hükümet kuruldu; Biz de Ankara’daki yeme-içmeyi inceledik. Yeni kabine üyeleri balığa ilgili...

Her hükümet kurulduğunda Ankara’da neler oluyor, yeme içme hayatında ne gibi değişiklikler var, merak edilir. Önceki seçim gecesinde de Ak Parti Genel Merkezi’nden balıkçıya verilen siparişlerden, kurmaylarının balıkla daha yakın olduğu görüldü. Son yıllarda Ankara’da Park Caddesi, Tepe Prime ve Çukurambar gibi yerlerde bir hayli mekan açıldı. Filistin Caddesi dinamikliğini sürekli koruyor.

DAVUTOĞLU YEMEK SEÇMEZ
Yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu, yemek konusunda pek seçici değil ama balık yemeyi de ihmal etmez. Komşum olan Davutoğlu, Dışişleri Bakanı iken sabahlara kadar çalıştığından yemeğe vakit ayıramıyordu desek yanılmayız.
Taşkent yöresinde yemek yerken çocukluğunu hatırlayıp gözleri dolan Davutoğlu, 1996 yılında Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da açtığım restoranın müdavimiydi.
Osmanlı Mutfağı konseptinde yaptığım yemeklere oldukça ilgili, İslam Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Davutoğlu’nun o zamanki tevazulu duruşu hiç değişmedi.

AB BAKANI DA BALIKSEVER
Çanakkale’de aynı mahallede sardalye ve kiremitte palamut yiyerek büyüdüğümüz yeni AB Bakanı Volkan Bozkır ailece balığa düşkün.
Yurt dışı seyahatlerinde bile zaman zaman rastgeldiğim Bozkır, genelde balık restoranlarını tercih eder. Büyükelçilik yıllarında da yabancı konuklarına, denizlerinin lezzetli ürünlerini tanıtma çabası içinde oldu.

DENİZ ÜRÜNÜ SEVENLER
Enerji Bakanı olduğunu bir balık restoranında Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile yemek yerken öğrenen Taner Yıldız da deniz ürünlerine oldukça meraklı.
Kayseri’nin milyonlarca yıl önce deniz olmasının genlerde yarattığı etki midir nedir bilinmez ama Kayserili siyasetçiler balığı çok seviyor! Ömer Çelik’in seçim bölgesi Adana olmasına karşın yeme içme kültürü çok farklı. Deniz ürünlerine çok ilgisi olan Çelik yeni kabinede görev almadan bir gün önce kendisine ikram edilen balık Adana sürprizinden çok etkilendi.

ALİ BABACAN AİLECE BALIKÇI
Hem ailesi ile yediği yemeklerde, hem de yabancı konuklara verdiği davetlerde kalamar, ahtapot karpaçyo, karides ve deniz balıklarına ağırlık veren Babacan, restoranlara her gittiğinde yakınındaki tüm masalara güler yüzüyle “Afiyet olsun” diyerek büyük bir sempati toplar.

ÇAVUŞOĞLU DENİZDEN GELİYOR
Antalya milletvekili olup balığı sevmeseydi zaten şaşardım. Tavırlarıyla yabancıların kendisine saygı duyduğu Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, seçim bölgesinin balığı, lagosu çok sever.
Bursa’dan Urfa’ya uzanıp yöreye büyük hizmetlerde bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de balık yemeklerine ilgilidir.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Merrill Lynch firmasında çalıştığı yıllardan beri Ankara’daki toplantıları balık restoranında yapardı. Bir hafta önce Londra’dan rezervasyon yaptıran Şimşek, özel günlerini de balık restoranlarında kutlar.
Meclis Başkanı Cemil Çiçek, önceki başkanlar Köksal Toptan ve Mehmet Ali Şahin de sık balık tüketen, kalkan balığını çok seven diğer siyasetçilerdir.
Kabinenin diğer üyeleri de balığa ilgililer. Yeni balık sezonuna yeni ‘balıkçı kabine’ ile başladık. Her ikisi de hayırlı olsun.

Haberin Devamı

YENi KABiNE BALIKCI CIKTI

Haberin Devamı

Mahmure Üzmez, Ahmet Davutoğlu, Avustralya Dıs¸is¸leri Bakanı Kevin Rudd, Süreyya Üzmez

Haberin Devamı

YENi KABiNE BALIKCI CIKTI

Ali Babacan, Süreyya Üzmez, Hollanda Bas¸bakan Yardımcısı Maxime Verhagen

PALAMUT KÖFTESi

Malzemeler:
* 2 adet palamut balığı * 4 adet orta boy kuru soğan * 3 dilim bayat ekmek *8 su bardağı su *2 su bardağı zeytinyağı *1 demet maydanoz *1 yemek kaşığı çam fıstığı *1 yemek kaşığı kuş üzümü * 4 adet defne yaprağı * 1 su bardağı un * Yeterince karabiber ve tuz

Yapılışı: Balıkları temizledikten sonra su, bir adet soğan ve defne yaprakları ile birlikte tencereye koyup haşlayın. Soğuduktan sonra ayıklayıp beyaz etleri bir tencereye koyun. Islatılmış ekmek içi, maydanoz, karabiber ve tuz ile yoğurun. Tavada kalan soğanları zeytinyağında kavurun ve fıstık, üzüm ekleyip çevirin.
1-2 dakika sonra ateşten alın. Karışımı yuvarlak köfteler şekline getirip içlerini parmakla delerek içine üzüm ve fıstık karışımından bir kaşık koyup kapatın. Una buladıktan sonra kızgın yağda 4 dakika pişirin. Afiyet olsun.