FAS: BiR KÜLTÜR MOZAiĞi

Renkleri, zıtlıkları, kokuları, dokuları, karlı dağları, çölleri, bedevileri, seyyar satıcıları, müzisyenleri, falcıları, akrobatları, şifalı ot satıcıları, yılan oynatıcıları, sokak bahisçileriyle Fas, tam bir masal diyarı

Afrika, Arap, Berberi ve Avrupa kültürlerinin harmanlandığı, batıdan birazcık çalmış ama doğulu kalmış insanların yaşadığı bir ülke Fas. Bir yandan bembeyaz zirvelere ev sahipliği yapan Atlas Dağları, diğer taraftan gizemiyle büyüleyen ve büyüklüğüyle insanda hiçlik duygusu yaratan Sahra Çölü’yle Fas, mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Özellikle kışın yazı yaşamak istiyorsanız.
Sabah erkenden otobüsle Marakeş’e doğru yola çıkıyoruz. Beklentimizin aksine hava kapalı ve yağmurlu. Marakeş’te çok lüks oteller var ama biz eski şehir Medina’nın dar sokaklarından birinde bulunan 350 yıllık en eski evlerinden birinde kalmayı tercih ediyoruz. Otelden ayrılıp Kapalıçarşı’dan yükselen buram buram baharat ve et kokuları arasından geçip kendimizi Cema el Fna Meydanı’na atıyoruz. Bir yanda yılan gösterileri, bir yanda büyücüler, hikaye anlatanlar, bir yanda incik boncuk tezgahları, kumaşlar, dokumalar, kilimler ve rengarenk kıyafetleriyle yerli halk. Meydanda her şey satılıyor; terlik, çanta, takma diş bile var! Her yerden kızarmış et kokuları yükseliyor. Buralarda bir şey yememenizi ama vakit ayırarak etrafı seyretmenizi tavsiye ederim. Kendinizi tam bir ortaçağ atmosferi içinde hissediyorsunuz. Bu meydan Marakeş için yapılan, “Renklerin dünyası” yakıştırmasının nedenini anlatıyor.

Haberin Devamı

Çölde hayat bambaşka
Sabah heyecanımız dorukta, Merzouga’ya varıyoruz. Tüm gün Sahra Çölü’nde olacağız, hatta gece de çölde bedevi çadırlarında kalacağız. Her birimiz bir deve üzerinde iki saate yakın yol alarak çadırların bulunduğu yere kadar gidiyoruz. Oğlum Kerem deve üzerinde bir de sirf tahtası taşıyor ve kum tepeleri üzerinde sirf yapıyor. Çadırlarda şartlar tahminimizden çok daha ilkel. Su yok, ufacık bir ateş yakılıyor, yiyecekler tek bir koca kap içinde pişiriliyor, herkes yemeği ekmek parçasını banarak birlikte yiyor. Yatma koşulları biraz daha iyi, herkese temiz çarşaf var en azından. Çölde güneşin batışı da doğuşu da unutulmaz, renkten renge giren kum tepelerinin seyrine doyum olmuyor. Sabah otobüsle Ourzazate’a doğru yola çıkıyoruz. Ourzazate’da UNESCO’nun koruması altında bulunan Aid Benhaddou bu gezinin en renkli yerlerinden. Büyük İskender ve Gladyatör filmlerinin çevrildiği yer. Sadece 10 aile yaşıyor, evler, binalar boş. Daracık sokaklar, insana gerçek olmaktan ziyade film stüdyosunu geziyor hissi veriyor. Bu hissi bozan tek şey satıcılar.

Haberin Devamı

Aklımız Fas’ta kalıyor...
Sabah Marakeş’e dönüyoruz. Fas’ın her kentinde, eski ve yeni şehir ayrımı var. Marakeş’in eski şehri Medina, büyüleyici yapılar, camiler, saraylar, dar sokaklar ve bu dar sokaklarda bulunan küçük atölyelerden oluşuyor. Yeni şehir ise, daha çok modern oteller, yüksek binalar ve lüks kafeleri barındırıyor.
Marakeş’in kalbi Cema el Fnaa Meydanı ilk durağımız oluyor. İkinci durak, the Souk (Geleneksel Çarşı), biraz karışık bir düzene sahip. Labirent gibi olan sokaklarında kaybolabilirsiniz. Diğer görülmeye değer yer, 19’uncu yüzyılda inşa edilmiş Kutubiye Cami. Fas’dan fazlasıyla etkilenmiş ve tekrar gelmeyi hayal ederek dönüyoruz.

AJANDA
Uçuşlar: Fas Kraliyet Havayolları
1'inci gün: İstanbul-Casablanka uçuşu, şehir turu, Barcelo Casablanca Otel’de konaklama.
2'inci gün: Araba ile Casablanka-Marakeş (238 km.), Riyad de Zina’da konaklama.
3'inci gün: Atlas Dağları, Kaspah Teluet gezisi, Tazarin’e varış.
4'inci gün: Merzuga’ya varış, çölde çadırlarda konaklama.
5'inci gün: Gorges tu Todra vadisi gezisi, Ourzazate’ye varış, UNESCO’nun koruması altındaki Aid Benhaddou turu.
6'inci gün: Marakeş’e dönüş, şehir turu.
7'inci gün: Casablanka-İstanbul uçuşu.

Ne yenir?
Pastilin yani şekerli ve tuzlu börek.
Ayvalı Tavuk.
Thon bichermoula yani baharat ve otla terbiyelenmiş ton balığı.
Ayvalı ve bamyalı kuzu tajin.
Kuskus.

Nerede yenir?
Chez Chegrouni Fransız-Fas mutfağı karışımı
La Trattoria İtalyan mutfağı.
Le Tobsil, Le Yecout veya Kanyama kebap ağırlıklı, mezeli Fas yemeği

Haberin Devamı

Nerede kalınır?
Ksar Char Bagh: Marakeş’in en güzel oteli, kalmasanız bile kahve içmeye uğrayın.
Caravan Serai Medina’daki eski evlerden biri, çok renkli döşenmiş.
Amanjena Fas’ın en lüks oteli.

Kate Blanchett burada vuruldu!
Sabah Atlas Dağları’na doğru yola çıkıyoruz. Kırmızı sarı toprak, sıra sıra dağlar, tepelerdeki karlar nefes kesen bir görüntü veriyor. Yolda Teluet Kalesi’ni geziyoruz. Geçtiğimiz yollar Brad Pitt’in oynadığı Babil filminin çevrildiği yerler. Filmde tüfekle dağlarda oynayan bir çocuk, turist otobüsüyle geçen Pitt’in karısı rolündeki Kate Blanchett’i vurur. Filmde aktrisini yaralı olarak uzunca süre doktor beklediği Tazarin Kasabası’nı da geziyoruz.

FAS: BiR KÜLTÜR MOZAiĞi