HiMALAYALAR’A KARŞI GÜN DOĞUŞU

Katmandu’dan iki saat yol giderek Nagarkot’a varıyoruz. Everest dahil, sayamayacağım kadar çok, her biri yedi bin metreden yüksek sıra sıra dağlar... Güneş doğuyor. Saatlerce kımıldamadan, fotoğraf çekmeye doyamadan seyrediyoruz

Seyahatin birinci etabını kuzey Hindistan’da tamamlayıp Bhadrapur Havaalanı’na indiğimizde ilk üç günkü kargaşanın bir şey olmadığını, gerçek cümbüşün burada yaşandığını anlıyoruz. Üstelik festival zamanı. Sürekli korna çalan araçlar, kamyonların üzerinde ve yollarda tıklım tıklım gezen, bağıran binlerce insan, rengarenk kıyafetler, her tarafta bir şeyler satan sokak satıcıları, ağır bir koku, neye uğradığımıza şaşırıyoruz. Katmandu Vadisi’nde üç ayrı şehir var, Katmandu, Patan ve Bakhdabur. Tümüyle UNESCO Dünya Kültür Mirası olarak koruma altında.

Haberin Devamı

Güneş doğarken Everest
Katmandu’daki ikinci günümüz yine çok yoğun. Sabah altıda havaalanına gidip küçük bir uçakla Himalayalar’ı ve Everest Tepesi’ni yakından görüyoruz. Gün doğarken önce kırmızı, sonra pembe, turuncu ve sarı renklerde Everest ve Himalaya dağ zincirini bu kadar yakından görmek muhteşem. Dönüşte sırasıyla Katmandu, Patan ve Bhaktapur şehirlerini geziyoruz. Tapınakları ve avluları ile ortaçağ mimarisini andıran eski Katmandu şehri, festival nedeniyle gözleri siyah sürme çekili insanlarla dolup taşıyor. Katmandu Durbar Square’de 14’üncü yüzyılda Malla Kralları’nın sarayı olarak kurulan ve halen Nepal Kralı’nın taç giyme töreni gibi önemli geleneksel kraliyet törenleri için kullanılan Hanuman Dhoka, Tanrıça Taleju’nun enkarnasyonu olduğu düşünülen ve gücü simgeleyen, Yaşayan Tanrıça Kumari’nin evi Kumari Ghar, Katmandu’nun en eski binası Kasthamandap, Jagannath Tapınağı’nı geziyoruz.

PashupatInath tapınağı’nda ölü yakma töreni
Otele gitmeden Nepal’deki en kutsal, Lord Shiva adına yapılmış Hindu tapınağı, Pashupatinath’ı gezmeye gidiyoruz. Pashupatinath, mimari yapısı, tapınağın ortasından geçen Baghmati Nehri‘ndeki ölü yakma törenleri, hacıları, etrafta cirit atan maymunları ile dünyada eşi benzeri olmayan bir mekan. Etraf sürekli ölü yakıldığı için kesif bir et kokusu ve duman kaplı. Ölü yakılma törenlerine gelince nehrin bir tarafında, taş statülere, üstüste yığılı odunların üzerine örtüye sarılı ölüyü koyuyorlar, aileden birileri odunları ateşliyor. Bir grup akraba da nehrin öbür yanına oturarak töreni izliyor. Ölünün külleri nehre uçuşuyor, bu arada aynı nehirde maymunlar yüzüyor, kadınlar çamaşırlarını yıkıyor, biz de nehrin diğer kenarına oturup uzun uzun seyrediyor, ölüleri için dualar ediyoruz.

Haberin Devamı

HiMALAYALAR’A KARŞI GÜN DOĞUŞUiKiNCi DURAK
İkinci durağımız, yine UNESCO Dünya Kültür Mirası’nın koruma altına aldığı Boudhanath Tapınağı. Mandala denen kutsal çemberin işlemeleri meşhur. Stupa meydanın tam ortasında, etrafında hacılar, ellerinde dua tekerlekleri veya mumlarla dönüyorlar. Meydanın etrafında restoranların yanı sıra tüm görünüme tezat internet kafeler de yer alıyor.

ÇOK ÖZEL BiR OTEL
Üçüncü durağımız Swayambhunath Tapınağı’nı gördükten sonra yorgun argın otelimiz Dwarika’ya gidiyoruz. Otel HIP (en popüler ) oteller kitabından bulunup ayarlanıyor. Gerçekten çok özel bir otel, mutlaka burada kalınmalı diyorum.

Nepal’in yaşayan Tanrıçası
HiMALAYALAR’A KARŞI GÜN DOĞUŞU
Çok şanslıyız Tanrıça Kumari, festival dolayısıyla evinin penceresinden halkı selamlıyor ve biz de kendisini görüyoruz. Kumari’nin hikayesi çok ilginç, Budist Newar veya Shakya ailelerinden gelen üç-dört yaşlarında bir kız çocuğu uzun araştırmalar ve astroloji verileri ışığında Kumari olarak seçiliyor. Burç haritasının kralınkiyle uyumlu olması, güzel gözlere, dişlere ve pürüzsüz cilde sahip olması önemli. Kızı ailesi ile birlikte Dubar Meydanı’ndaki evde kalıyor, festival ve dini ayinler haricinde dışarı çıkamıyor.Tanrıçalığı kız ergenliğe girmeden, 12-13 yaşlarında bırakması gerekiyor.?Ergenliğe girdiğinde tanrıça ise bunun kötülüklerin sinyali olduğuna inanılıyor.Kızı kötü bir kader bekliyor. Hiç evlenemiyor, çünkü onunla evlenenin başının beladan kurtulmayacağına inanılıyor. Oradan Patan’a geçiyoruz. Mahaboudha Budist Tapınağı, Budist Manastırı ve eski Patan’ın spiritüel merkezi Hiranya Verna Mahavihar görülmesi gereken yerler.

Haberin Devamı

Bir ortaçağ şehri Bhaktapur
Katmandu Vadisi’nin, ortaçağdan kalan, en güzel şehri Bhaktapur’a gidiyoruz. Yine bir Durbar Meydanı var. Tüm binalar tahta oyma, muhteşem bir görüntü, Katmandu’nun en yüksek tapınağı, Nyatapole meydanın ortasında yükseliyor. Tam 40 basamak çıkarak ancak tapınağın zeminine ulaşabiliyorsunuz.

SON SAATLER
Katmandu’da son saatlerimiz, Citwan’a gitmeden önce sabah dörtte kalkmayı göze alan dört kişi, iki saat yol giderek Nagarkot’a varıyoruz. Buradan dünyada benzeri olmayan bir güneş doğuşu seyrediyoruz. Everest dahil, sayamayacağım kadar çok, hepsi yedi bin metreden yüksek sıra sıra dağlar, aralarda bulut yığınları ve güneş doğuyor. Önce tepeler pembeleşiyor, sonra aşağılara kadar yayılıyor. Saatlerce kımıldamadan, fotoğraf çekmeye doyamadan seyrediyoruz. Dönüşte hemen havaalanına transfer olup ufak bir uçak ile Nepal’in iç kısımlarına Citwan’a, doğal parka, vahşi hayvanlara gelmenin heyecanı içimizde, ne olduğunu anlayamadan çime iniş yapıyoruz.
Haftaya pazartesi Chitwan ve
Pokhara’da buluşmak üzere.

AJANDA
1. Gün: Delhi
2. Gün: Gangtok-Sikkim
3. Gün: Gangtok Sikkim, Darjeeling
4. Gün: Nepal gümrüğüne giriş, Bhadrapur Havaalanı’na varış. Katmandu’ya uçuş (Yeti Havayolları) Pashupatinath, Boudhanath, & Swayambhunath’ı ziyaret, Dwarika’s Otel’de konaklama.
5. Gün: 06.00’da özel uçak ile Everest Dağı turu, tüm gün üç ana bölge Bhaktapur, Patan ve Katmandu turu. Dwarika’s Otel’de konaklama.

Toplam maliyet: 2 bin dolar + İstanbul-Delhi Uçuşu
(Diğer tüm local uçuşlar dahil)
Tur şirketi:
En iyi seyahat zamanı: Ekim-kasım.