Cadde TiYATRONUN EN YENiSi AK’LA KARA

TiYATRONUN EN YENiSi AK’LA KARA

30.08.2011 - 20:18 | Son Güncellenme:

Kadıköy’deki eski Broadway Sineması yenilenerek tiyatro sahnesine dönüştürüldü. Tiyatro Ak’la Kara’nın sanat dünyasına kazandırdığı bu mekan, ekim ayının ikinci haftası dört oyunun prömiyerleriyle perdelerini açacak. Kerem Kobanbay ve Savaş Özdural, izleyicileri bekleyen sürprizleri anlattı

TiYATRONUN EN YENiSi AK’LA KARA


* Ak’la Kara ekimde perdelerini açacak. Tiyatro kurma fikri eski bir hayal miydi?
Kerem Kobanbay: Savaş’la 27 yıldır arkadaşız. Mimar Sinan Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nden birlikte mezun olduk. Seslendirme, dizi oyunculuğu gibi işler yaptık ama kendi işimizi yapamadık. Ak’la Kara Seslendirme Stüdyosu’nu kurarak, dublaj yapmaya başladık. 22 yıl kadar dublaj işiyle uğraştıktan sonra, stüdyoda fazla zaman kaybettiğimizi düşünüp, gençlik hayalimizin peşine düştük. Uzun yıllar birlikte çalıştığımız oyuncuları da bir araya getirerek kendi tiyatromuzu kurduk.

* Neden Ak’la Kara? Bu isme nasıl karar verdiniz?
Savaş Özdural: Zıtlıklarımızdan kaynaklanıyor. Ying-yang meselesi. Farklı bakış açıları yakalayabilme, olayların iki tarafını görme... Kerem’le çok uzun süren dostluğumuz sonucunda artık konuşmadan anlaşıyoruz. Bir olay karşısında nasıl tepki vereceğimizi tahmin ediyoruz. Tartışarak doğru yolu buluyoruz.

* Kadıköy Akyıldız Pasajı içinde yer alan Broadway Sineması’nı tiyatro salonu haline getirdiniz...
S.Ö: Kadıköy’de yaşayanlar çok iyi bilir. Broadway Sineması dönemin iyi sinemalarından biriydi. Ama bir süre sonra atıl kaldı. Büyük salonların devreye girmesiyle biraz uzaklaştı. Daha önce tiyatro gruplarının birkaç denemesi olmuş burada. 1.5-2 senedir de kapalı duruyordu. Biz burayı bulduğumuzda iki salonu vardı fakat kulisi yoktu. Büyük salonu 180 kol-tuktan 157 koltuğa düşürdük. 80 kol- tuklu küçük salonu iptal edip, kulis haline getirdik. Koltuklar, duvarlar, ışıklar her şey yenilendi. Şimdi pasajın girişine dekorasyon yapıyoruz. Keyifli bir yer olacak. Tiyatrodan keyif alan herkesin kendine özel bir şeyler bulabileceği bir repertuar tiyatrosu yapıyoruz.

* Kadıköylülerin oyunlara ilgisi nasıl olacak sizce?
K.K: İyi bir iş yaptığınız zaman ve bunu iyi bir kadroyla yaptığınız zaman, tanımı da iyi olursa seyirci buluyorsunuz. Kadıköy seyircisi tiyatrocuların hep dilindedir, “Çok iyidir” diye. Hem tepki hem de ilgi bazında. Dolayısıyla iyi bir yerde olduğumuzu düşünüyoruz. Biz de Kadıköylüyüz, buralarda büyüdük. Şimdi de hizmet etmeye hazırız.

* Avrupa yakasından gelmek isteyenler için servis uygulaması olacak mı?
S.Ö: İlk etapta öyle bir şey olamayacak. Ama İstanbul içinde turneler yapmayı düşünüyoruz. Belki Kadıköy Belediyesi bizi duyar ve destek olur. Çünkü bu civarda hem özel hem de devlet tiyatroları var. Burayı bir tiyatro merkezi yapıp, genel bir servis uygulaması düşünülebilir.
K.K: Kadıköy bizim çocukluğumuzda tiyatro merkeziydi. Yine o günlerine döneceğini umuyoruz.

TiYATRONUN EN YENiSi AK’LA KARA


SEZONUN OYUNLARI

Haberin Devamı

TOM, DICK VE HARRY (Ray Cooney)
Vodvil tiyatrosunun tartışmasız en büyük yazarının son oyunlarından biri Türkiye’de ilk defa sahneleniyor. Tom ve Linda’nın evliliklerindeki tek eksik şey bir çocuktur. Bu yüzden evlat edinmek isterler. Bu konu üzerinden hikaye ilerler. Haldun Dormen süpervizörlüğünde sahneye konacak oyun sezonun en iddialı komedisi.
Yönetmen: Ali Gökmen Altuğ
Oyuncular: Ece Uslu, Savaş Özdural, Kerem Kobanbay, Hakan Altuntaş, Nur Subaşı, Nazan Diper, Mustafa Dinç, Beril Senvarol, Taylan Atlıhan.

SİHİRBAZ (Özgür Özdural)
Oyun, II. Dünya Savaşı zamanı Fransa’da yetim olarak doğan Harry La Fontain adlı bir sihirbazın hikayesini anlatıyor. O dönem yaptığı illüzyon gösterilerinden de örnekler verilecek sahnede. Drama ve illüzyonun iç içe geçtiği bir seyir tiyatrosu.
Yönetmen: Özgür Özdural
Oyuncular: Özgür Özdural, Alayça Öztürk, Doruk Ülgen, Selim Başarır.

PİZZA ÜLKESİ (Çocuk oyunu) Müzikli ve danslı çocuk oyunu, seyircisine iyi insan olmanın anahtar cümlelerini eğlenceli bir yolla gösteriyor.
Yönetmen: Kerem Kobanbay
Oyuncular: Derya Aslan, Şirvan Akan, Eren Genç, Gülnur Badakal, Bihter Gülgeç, Özge Soyal, Gizem Yağız
Müzikler: Harun Can
Koreografi: Seda Alpay

FARE KAPANI (Agatha Christie)Polisiye gerilim kraliçesinden sürpriz sonuyla muhteşem bir oyun. Tiyatro tarihinde en uzun süre (59 yıl ve hâlâ Londra St. Martin Tiyatrosu’nda oynanmakta olup Guinness rekorlar kitabına geçmiştir) sahnede kalmayı başaran Fare Kapanı, Agatha Christie’nin eserlerinin arasında en tanınmış olanlardan biri.
Yönetmen: Burak Karaman-Elif Erdal
Oyuncular: Ruhi Sarı, Bedia Ener Öztep, Ahmet Uz, Özgür Özdural, Sibel Akdeniz, Merve Anlağan, Can Şıkyıldız, Deniz Şen.

ÜCRETSiZ STAND-UP

Haberin Devamı

Tiyatro Ak’la Kara’da, oyunların yanı sıra herkese açık stand-up gösterilere de yer verilecek. Yapılan seçmeler sonunda isteyenler 10’ar dakikalık gösterilerini ücretsiz sahneleyebilecek.