Mevsim dönümlerinin sık görülen hastalığı alerjik rinik, yaşam kalitesini düşürüyor. Sonbaharı yaşadığımız bugünlerde vakalarda artış yaşanıyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Metin Önerci, hastalıktan korunmada atılacak adımlar hakkında sorularımızı yanıtladı.

ALERJİYİ EVE HAPSETMEYİN

Alerjik rinit nedir?

Alerjik rinit, burun içi ve çevresindeki sinüsleri kaplayan mukozanın belli maddelere karşı hassas olmasıdır. Bunları kendisine yabancı kabul eder, böylece mukoza şişer ve fazla salgı yapar. Hastalık, son 50 yılda tüm dünyada daha sık görülmeye başladı. Hayatı tehdit etmediği için hastalar doktora başvurmada geç kalır. Ancak konsantrasyonu bozarak, okul başarısını olumsuz etkiler. Çalışanların verimliliğini azaltır. Bu nedenle kesinlikle tedavi edilmeli.

Haberin Devamı

Hasta ne gibi şikayetlerle doktora başvuruyor?

Hasta; su gibi şeffaf burun akıntısı, burun ve gözlerde kaşıntı, hapşırma, tıkanıklık, bazen de baş ağrısı gibi şikayetlerle doktora başvuruyor.

Alerjik rinit için mevsimsel/dönemsel bir hastalık diyebilir miyiz?

Mevsimsel olabileceği gibi, tüm yıl süren rinit şeklinde de ortaya çıkabilir. Kendiliğinden geçme olasılığı çok düşüktür. Çoğunlukla ömür boyu sürer ancak ileri yaşlarda şiddeti azalabilir. En sık görülme nedeni, polenlerdir. Ev tozu alerjisi de önemli faktörlerdendir.

Hangi hastalıklarla karıştırılıyor?

Beyinden sıvı gelmesi, diğer burunda reaksiyona yol açan fakat alerjik olmayan diğer rinitler veya burun tıkanıklığına yol açan sinüzitle karışabilir. Bu nedenle mutlaka KBB ve baş-boyun cerrahisi uzmanı tarafından değerlendirilmeli.

Koruyucu önlem almak mümkün müdür? Doktora hangi aşamada başvurulmalı?

Alerji tedavisinin temeli, hastanın kendini alerjenden korumasıdır. Şikayeti ortaya çıktığında, doktora başvurmalı.

Hastanın hikayesinden neye karşı hassasiyeti olduğu anlaşılabilir. Gerekirse deri veya kan testleriyle alerjen saptanmaya çalışılır. Alerjinin tipine göre evde bazı tedbirler alınabilir:

Toz alerjisi: Yatak ve yorganlarınızı yıkanabilir kılıflarla kaplayın. Kumaş döşemeli koltuklarınızı değiştirin, deri, vinil veya ahşap tercih edin.

Haberin Devamı

Halıları kaldırın. Nemi higrometrelerle ölçün, oranını yüzde 30-50 arasında tutun. İdeal olanı, yüzde 35’tir. Giysi ve yatak örtülerini haftada bir sıcak suyla yıkayın. Hepa filtreleri kullanın. Nem azaltıcı ve artırıcıları tercih edebilirsiniz.

Polenler: Kenarları kapalı gözlükleri tercih edin. Eve girdiğinizde duş alın. Alerjinizin tipini bilin ve polen sayımlarını takip edin, buna göre dışarıya çıkacağınız zamanı ayarlayın.

Hayvan allerjileri: Ev hayvanlarını sık sık yıkayın. Yatak odasından uzak tutmaya çalışın.

Mantarlar: Nemi azaltın, bodrum katı gibi yerlerde nemi düşürücü aletler kullanın. Küflü mobilyaları, oyuncakları, duvar kağıtlarını atın. Çamaşır suyuyla duvarları silin, banyodan sonra duvarları kuru havluyla temizleyin. Su kaçaklarını onarın.