15-50 yaş arasındaki kadınlarda sık görülen pelvik ağrılar, hem fiziksel hem de psikolojik sorunlara yol açıyor. Genelde doğum yollarıyla ilgili olan bu ağrılar, mutsuzluk nedeni!

Adet sancılarından kistlere, idrar yolu enfeksiyonundan miyomlara pek çok sebebi bulunan pelvik ağrı, kadınların yaşam kalitesini düşürüyor. Uzmanlar, aniden ve şiddetli ortaya çıkan ya da kötüleşen ağrı durumunda derhal bir doktora gidilmesini tavsiye ediyor.

Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Flora Çitgez, kadınlara bu ağrıyla başa çıkmanın yolları hakkında bilgi verdi ve tavsiyelerde bulundu.

Haberin Devamı

- Pelvik ağrı nedir?

Pelvis, karnın alt kısmında bulunan leğen kemiği ve içindeki organları tarif eden bir kelimedir. Pelvik ağrı ise bu bölgede bulunan bağırsak, mesane, rahim ve yumurtalıklara bağlı olarak ortaya çıkar.

- Ağrıların nedenleri nelerdir?

Kronik pelvik ağrı denildiğinde altı aydan daha uzun süredir var olan, âdet döngüsüyle ilgi olmayan, devamlı ya da aralıklarla gelen ağrılardır. Genellikle orta şiddettedir, ani başlangıçlı olabildiği gibi, gittikçe artan şekilde de olabilir. Genellikle karnın alt kısmında, kasık bölgesinde tarif edilir. Ağrının ne zaman ortaya çıkacağı tahmin edilemez. Cinsel ilişki esnasında, tuvalette hatta merdiven çıkarken bile başlayabilir. Uzun süre ayakta durmak da ağrı sebebi olabilir.

Pelvik ağrıların büyük çoğunluğu kadın doğum yollarıyla ilgilidir. Bazen altta patolojik bir sorun yatabilir, kimi zaman da psikolojik kaynaklıdır. Üreme sistemine bağlı pelvik ağrı nedenleri arasında; dış gebelik, düşük, âdet sancıları, yumurtalık kist ve kanserler, abse, endometriozis ve miyomlar vardır. Diğer sebeplerse idrar yolu enfeksiyonu, apandisit, irritabl bağırsak sendromu, kas spazmları, fibromiyalji, ağrılı mesane sendromudur. Enfeksiyona bağlı gelişen yapışıklıklar, kadın anatomisini bozup ağrı nedeni haline de gelebilir.

- Ağrılar ve şikayetler yaşam kalitesini ne kadar düşürür?

Kadınların yaklaşık yüzde 10’unda var olan ve sosyal yaşamlarını derinden etkileyebilen bir sorundur. Kronik pelvik ağrı varlığında depresyon, gerginlik, cinsel isteksizlik, mutsuzluk, uyku problemleri, iştahsızlık ve halsizlik de ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

- Ağrıların cinsel ilişkiyle bir ilgisi var mıdır?

Cinsel ilişkiyle beraber pelvik enfeksiyon riski artar. Bu enfeksiyonlar, genelde vajen ve rahim ağzında sonlandırılır. Bazen enfeksiyon; rahim, tüp ve yumurtalara ilerleyebilir. Karın içerisinde tuboaryen abse denilen abselere yol açabilir. Bu durumdada şiddetli ağrı meydana gelebilir. Endometriozisi olan kadınlarda cinsel ilişki sırasında ve sonrasında kasık ağrıları ortaya çıkabilir. Derin cinsel temas sonrası da şiddetli ağrı meydana gelebilir.

- Ne zaman tedavi gerektirir?

Pelvik ağrının süresi önemlidir. Aniden ve şiddetli ortaya çıkarsa ya da kötüleşiyorsa derhal bir doktora görünmelisiniz. Kronik pelvik ağrının nedenini saptamak her zaman kolay değildir. Altta yatan kesin neden bulunmuşsa, tedavi buna göre şekillenir. Ağrı kesici, hormon tedavileri, antibiyotikler ve antidepresanlar kullanılabilinir. Ağrının altında yatan sorunu düzeltmek için ameliyat önerilebilir. Psikolojik sorunlar içinse profesyonel destek almak önemlidir.

Haberin Devamı

- Ağrı kesici almanın sakıncası var mı?

Nedeni belli olmadıkça, özellikle ani başlangıçlı şiddetli ağrılarda ağrı kesici kullanılmamalı. Ancak nedeni belli olan ağrılarda bazı ağrı kesiciler kısmi rahatlama sağlayabilir. Karın bölgesine sıcak ya da soğuk uygulamalar, masaj, pelvik egzersiz ve gevşeme teknikleriyle ağrı düzelme gösterebilir.

- Evde ağrıları geçirmek için yapılanlar ne kadar etkili?

Çeşitli yağlarla karın masajı, ayağa krem sürmek, baharat ve bitki çayı tüketmenin günümüzde kanıtlanan bilimsel bir faydası yok.

Âdet dönemine özel beslenme

Bir hafta öncesinde ve âdet döneminde tuz tüketiminin azaltılması, vücutta oluşan ödemin ya da hissedilen şişkinliğin azalmasını sağlar. Bu süreçte, bol su tüketin. Kafeinli ve asitli içeceklerden uzak durun.

Aşırı tatlı ihtiyacı artabileceği için seçiminizi az şekerli sütlü tatlılar veya kuru meyvelerden yana yapın. Demir eksikliği olan kadınların bu dönemde kırmızı et tüketimini artırmasında fayda var.