Teknolojinin içine doğan çocuklar, maalesef sanal dünyada kaybolabiliyor. Eskiden doktor ya da öğretmen olmak isteyen minikler, artık vlogger ya da YouTuber olmayı hayal ediyor!

DOKTOR DEĞİL VLOGGER’LAR YETİŞİYOR

Son zamanlarda özellikle çocukların internet ve sosyal medyayla ilişkileri farklı bir boyuta geçti. Artık sadece video izlemekle yetinmeyen çocuklar, kendi videolarını çekip, yayınlıyor. Bu yaş grubundaki artış, dikkat çekici boyutta. Uzmanlar, sosyal medyanın yetişkinler ve gençler üzerindeki olumsuz etkilerini tartışırken, artık minikler de aynı tehlike altında.

Haberin Devamı

Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Ali Korkmaz, çocukların internet üzerinden sanal kimlikler oluşturmaları ve bunun yaratacağı olumsuz etkilerle ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Aileler maddi kazanç bekliyor

Çok sayıda yaşı küçük, popüler vlogger’ın olması ve bunların iyi para kazanmaları, hem çocukların ve hem ailelerin ilgisini çekiyor. Aileler, çocuğun ileride karşılaşacağı muhtemel zararları bilmiyor ya da maddi kazanç beklentisiyle bu girişimi destekliyor. Hatta sınırlama bile yapmıyor. Çocukların video paylaşımı yapmasının, sürekli bunları izlemesinin etkilerini ve onu korumak için yapılması gerekenleri birlikte değerlendirmek lazım. Çocuklar çoğunlukla sanal oyun, oyuncak tanıtımı, makyaj ve müzik içerikli videolarla ilgileniyor.

Özgüven zedelenir, kaygı artar

Çocuklar video çekerken, daha fazla ilgi görmek ve izlenmek için ileride rahatsızlık duyacağı davranışlar sergileyebilir. Sanal ortama yüklenen görüntülerin kolayca silinememesi, arkadaşlarının alay etmesine ve çocuğun pişmanlık yaşamasına sebep olabilir. Çocukların özgüveni ve özerklik duygusu zedelenir. Sanal ortamda daha çok vakit geçirmeye başlar. Yaratıcılık, sosyal ve kültürel etkinliklere ayrılan zaman azalır. Zihinsel yorgunluğa bağlı kaygı, huzursuzluk, dikkat eksikliği ve uyku sorunları ortaya çıkabilir.

Öğretmen gitti, youtuber geldi

Çocuklara “Büyüyünce ne olacaksın?” sorusunu sorduğumuzda aldığımız cevaplarda da ciddi değişimler var. Eskiden çocuklar meslek tercihlerini doktor, öğretmen, polis ve hemşire olarak sıralardı. Şimdilerdeyse, vlogger ya da YouTuber’lığı meslek olarak gören ve hedefleyenlerin sayısı arttı.

Haberin Devamı

Kaç yaşında, ne kadar süre izin verilmeli?

- Çocuklar 0-2 yaş döneminde sanal ortam ve televizyondan uzak tutulmalı.

- 2-5 yaş döneminde içeriğinin çocuğa uygun olması ve yetişkin kontrolü koşuluyla en fazla iki saat süreyle izin verilmeli.

- Çoğu sosyal medya platformu, 13 yaşın altında kullanıma izin vermese de pratikte yaş sınırına uyulmuyor.

- Aileler 10-14 yaş aralığındaki çocuklara kendi gözetiminde sosyal medyada çev- rimiçi olmaya izin vermeli.

- 15-18 yaş aralığında ise evin herkese açık alanlarında, gözetimsiz çevrimiçi olabilirler.

DOKTOR DEĞİL VLOGGER’LAR YETİŞİYOR

Teknolojiyi yasaklamayın!

Çocuklar istek, arzu ve dürtülerini kendi kendilerine kontrol etmekte güçlük yaşadıkları için, 15 yaşına gelmeden önce şahsi bilgisayar, tablet ve akıllı telefona sahip olmaması gerekir. Çünkü aileler, teknolojik aletler çocuğun kendisine ait olduğunda kısıtlamada ve takip etmede daha çok zorlanır. Çocukları yetiştirirken, yaşayacağı dönemin şartlarını da göz önüne almak gerekir. Onları internetten ve teknolojik aletlerden tamamen mahrum bırakmak doğru değil. Aileler, akılcı yaklaşarak, çocuğa sınır ve kural koyarak, etkili denetim yaparak teknolojik araç ve internet kullanımını sağlamalıdır.

Haberin Devamı