Cadde 'Türkiye'de artık star kavramı olmayacak'

'Türkiye'de artık star kavramı olmayacak'

30.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Rober Hatemo, “Türkiye’de artık star kavramı olmayacak. Şarkıcılar ekrana çıkamıyor, çünkü sesimizi duyurabileceğimiz program yok” dedi

Türkiyede artık star kavramı olmayacak

Rober Hatemo, Ferdi Tayfur’un ‘Canına Okuyacağım’ parçasını yeniden yorumladı. Şarkıcı, bir dönem piyasadan çekilmesine, “O benim tercihim değildi, olaylar öyle gelişti. 2010-2015 yılları arasında kabuğuma çekildim. Artık kaybolma gibi bir şansım yok” dedi. Hatemo’yla yeni şarkısını ve sektörü konuştuk.

Haberin Devamı

- Ferdi Tayfur’un ‘Canına Okuyacağım’ arabesk şarkısını yeniden yorumlama fikri nasıl ortaya çıktı?

Parçanın arabesk değil, protest olduğunu düşünüyorum. Stüdyoya girmeden önce kafamda, nasıl okuyacağımı tasarlamıştım. Her şey tam düşündüğüm gibi oldu. Aranjör Alper Atakan’la duyguyu tam yakalayabilmek için, bir sene üzerinde çalıştık.

- Ferdi Tayfur’dan nasıl bir tepki geldi?

İstanbul dışında olduğu için ilk başta kızı Tuğçe’yle iletişime geçtim. O da, “Onca şarkı varken neden bunu seçtin?” dedi. Bu parçadan iyi bir şey çıkacağını hissetmiştim. Okuduktan sonra Ferdi Abi ve Yıldız Tilbe’ye gönderdim, çok beğendiler.

- Bir dönem ortadan kaybolmanınızın sebebi neydi?

O benim tercihim değildi, olaylar öyle gelişti. 2010-2015 yılları arasında kabuğuma çekildim. Kendimle ve piyasayla ilgili sıkıntılar yaşadım. Üstesinden gelmem, zaman aldı. Biraz da kendime zaman ayırdım diyebilirim. Artık kaybolma gibi şansım yok.

Haberin Devamı

- Popülerlikten mi bunaldınız?

Kimseyi umursayan biri değilim. Piyasada destek yerine, köstek olanları gördüm. Bunlarla çok savaştım.

- Yeni single ya da albüm çalışmanız var mı?

Sırada Yıldız Tilbe şarkısı var. Ondan sonra büyük ihtimalle, ‘Rober Hitleri’ diye bir albüm yapmak istiyorum. Eski şarkılarım halen çalınıyor.

- Pop müzik yorumcularının arabesk türünü yorumlamasına ne diyeceksiniz?

Pop müzik aslında, eller havaya şarkıları değil. Ülkenin o anlık durumuna, popüleritisine göre yazılan sözler ve sound’lardan oluşuyor. İnsanlar, ‘Eller havaya, bir sağa, bir sola, kaşını indir, bıyığını kaydır’ sözlerinden sıkıldı. O yüzden arabesk söylemeye başladı ama çoğu kötü yorumluyor.

- Halen 90’lı yıllardaki sanatçıların popüler olmasını neye bağlıyorsunuz?

Türkiye’de artık star kavramı olmayacak. Şarkıcılar ekrana çıkamıyor, çünkü sesimizi duyurabileceğimiz program yok. Sadece sosyal medyada kendimizi duyurabiliyoruz. 90’lı yıllarda her yerde kendimize yer bulabiliyorduk. Şimdi Instagram’da 200 bin takipçim var, 90’lı yıllarda bu platform olsaydı milyonları geçerdim.

Haberin Devamı

‘Yıldız Tilbe anlayışla karşıladı’

- Neden hiçbir şarkıcı Avrupa’ya açılamıyor?

Dilimize bile sahip çıkamıyoruz. Milyon tıklanan şarkıların ancak 20’nci saniyesinde Türkçe olduğunu anlıyorum. Gerçi tıklanmalar bile sahte. Rihanna bile 100 milyon dinlenirken, bizimkilerde daha fazla rakam görünmesi komik. Ulusal sektör değiliz. Kliplere harcanan parayla, oraya giremeyiz.

- Arkadaşınız Yıldız Tilbe’nin tribute albümünde ilk beklenen isim sizdiniz ama yer almadınız. Sebebi ne?

İkimizle ilgili bir durum değil. 2-3 tane şarkı seçtim ama başkaları almıştı. En son ‘Yarabbim’ kalmıştı, onun da aranjesini beğenmedim. Sonra Yıldız anlayışla karşıladı. İkincisi yapacak, o zaman yer alırım. İstediğim şarkıyı okumadıktan sonra yer almamın anlamı yoktu. Zaten yıllarda sahnede onun parçalarını söylüyorum.