Cadde Üsküp'te Elif Çağlar konseri

Üsküp'te Elif Çağlar konseri

17.11.2017 - 13:50 | Son Güncellenme:

Türk caz sanatçısı Elif Çağlar, müziğin kendisi için çok önemli bir güç ve tutku olduğunu belirterek, "Müzik eşittir hayat" dedi.

Üsküpte Elif Çağlar konseri

Üsküp Yunus Emre Enstitüsü'nün (YEE) katkılarıyla düzenlenen 18. Sonbahar Müzik Festivali'nde sahne almak üzere Makedonya’nın başkenti Üsküp’e gelen caz sanatçısı Elif Çağlar, çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Haberin Devamı

Uzun süren caz eğitiminin ardından yıllardır 'kendi sesini bulmak' için caz müziği ile sevdiği diğer müzik türlerini harmanladığını belirten Çağlar, "Türkiye’de ilk defa bütün aranjmanlarını, söz ve müziklerini bir kadın müzisyeninin yazdığı ilk İngilizce albümü çıkardım. Bir Türk olarak hikayelerimizi böyle biraz daha evrensel anlaşılır kılmak adına, bütün dünyayla paylaşmak adına böyle bir yol seçtim" ifadelerini kullandı.

Daha önce Kosova’nın başkenti Priştine’deki Priştine Caz Festivali'nde birkaç kez sahne aldığını aktaran Çağlar, Kosova’daki havanın her zaman muhteşem olduğunu, müzikseverlerin kendilerine yoğun ilgi gösterdiğini anlattı.

Çağlar, "Bu konuda biraz çekingenliğimizi kırıp, biz de evrensel müzik yapıp, kendimizi de kimliğimizi de içine katıp buradayız diyebiliyoruz. Sesimizi çıkartabiliyoruz. Ben de caz konusunda Türkçe çalışmalarımın yanı sıra İngilizce parça ve bestelerle bu yolda ilerlemeyi hedefliyorum" dedi.

Haberin Devamı

Her zaman kendini geliştirmeye çalışmakla, açık fikirli olup samimi şekilde müzik yapmanın başarıya ulaşmada büyük önem taşıdığını vurgulayan Çağlar, başarılı olmak için belli adımlar izlemek gibi bir stratejisi olmadığını, müziğin bu tarz stratejilerle ilerlediğine inanmadığını kaydetti.

Çağlar, davet aldıkça müziğinin Türkiye dışında yeni dinleyicilerle buluşturulmasından mutluluk duyduğunu söyledi. Sanatçıların uluslararası alanda yer bulabilmesine olanak tanıyan festivaller sayesinde ilerlediklerini dile getiren Çağlar, festival dışındaki iş birliklerine de her zaman açık olduklarına dikkati çekti.

Türkiye’de evrensel caz dilini konuşabilen çok iyi müzisyenler bulunduğunu aktaran Çağlar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yurt dışındaki dinleyici, genelde bizim daha çok etnik isimlendirebileceğimiz bir caz yaptığımızı daha çok biliyorlar. Mesela benim müziğimde de hissedeceksiniz İngilizce olmasına rağmen belki başta daha farklı bir hissiyat verirken, birazcık melodilere ya da ritimlere farklı bir kulak kabarttığınızda hep kendi kimliğimizden gelen o ufak tatları göreceksiniz. Yurt dışı konserlerinde, Balkan ülkeleri dışında Amerika’da, İtalya’da turne yaptık, farklı yerlerde de müziğin böyle ortak bir dili olduğunu bizzat yaşamış olduk, hiç fark etmiyor nerede olduğunuz. O hikayeleri samimi şekilde ulaştırıyorsanız herkesi etkiliyor. En çok aldığım yorum da ‘Hiç biz Türkiye’de bu tarz müziğin yapıldığının farkında değildik’, ‘Bundan sonra takip edeceğiz’ gibi. Bu açıdan kendimizi anlatma isteğimizi bu şekilde de göstermek istiyoruz. Sadece Türkiye’den tek bir tarz müzik çıkıyormuş gibi düşünmemesini istiyoruz yurt dışındaki dinleyicinin. Çünkü Türkiye birçok medeniyetin birleştiği, beslendiğimiz bir yer. Ondan gelen birçok etki var, bir yandan da hepimiz müziklerle evrensel bir iş yapmaya çalışıyoruz."

Haberin Devamı

YEE’nin kültür alanındaki katkılarına da değinen Çağlar, "Bu tarz şeyler çok önemli, kültür sanat vasıtasıyla iki tarafta başka bir köprü kurmuş oluyor. Zaten burada Türk vatandaşları çok fazla var, ekstra bir bağlılık var Türkiye ile Makedonya arasında ama bunun da müzikle pekiştirilmesi çok kıymetli bir şey bence, umarım bu iş birlikleri uzun seneler devam eder" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Müziğin kendisi için hem hayatın içinden hem hayata bağlayan, bazen hayattan uzaklaştıran bazen de tam ortasına atan çok önemli bir güç, bir tutku olduğunu söyleyen Çağlar, "Müzik eşittir hayat" dedi.