Cadde YAZ HAMiLELERiNE ÖNERiLER

YAZ HAMiLELERiNE ÖNERiLER

29.07.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Ödem oluşmaması için kısa yürüyüşler yapın, güneşten sakının ve bol bol su için. İnce, terinizi alacak kıyafetler tercih edin

YAZ HAMiLELERiNE ÖNERiLER

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, hamileliğin ilk aylarından itibaren oluşan rahatsızlıkları, tavsiyelerde bulundu:
“Vücut ısıları yükselen, tartıları ve kan hacimleri artan, akciğer kapasiteleri daralan hamileler için sıcaktan korunmak önemli. Özellikle hamileliğin ilk yarısında hipotansiyon sık rastlanan bir şikayettir. Yaz aylarında ısı ve terlemeyle oluşan sıvı kaybı yerine konmazsa bayılmalara neden olabilir. Bu nedenle, her zaman olduğu gibi, 1.5-2 litre sıvı, özellikle de su içilmesi gerekir. Sık aralıklarla az miktarda su içmek ve yemek yemek hem sıvı açığının oluşmasını engeller hem de düşük kan şekeri nedeniyle görülebilecek rahatsızlıkları ortadan kaldırır. Bebeğin gelişimi için yeterince protein ve kalsiyum alınması da çok önemlidir. Yaz ayları dondurmasız geçmez. Ancak aşırıya kaçmamak şartıyla.
Hamilelikte mide boşalma süresi uzadığından, hazmı zor, kızartma, aşırı yağlı ve şekerli yiyeceklerden kaçınmak gerekir.”

Ödeme karşı Yürüyüş!
Gebelikte kan hacmi ve damar geçirgenliğinin artmasıyla özelikle ayak ve bacaklarda ödem oluşabilir. Ödeme sıcakların etkisiyle toplardamarların genişlemesi de eklenince, hamileler giyecek ayakkabı bulamayabilirler. Uzun süre ayakta durmak, oturmak ya da güneşte kalmak ödemi artırır. Kısa yürüyüşler yapmak ve yatarak ayakları yükseltmek alınabilecek önlemlerdendir.


Hamilelere yüzme
Kanama, düşük tehdidi, yüksek tansiyon, erken doğum gibi hamileliği riske sokan bir durum yoksa, son aya kadar deniz veya havuzun temiz olması koşuluyla yüzme sıcaklarla mücadele etmenin en güzel yollarından biridir. Ayrıca aktif olmak kan şekerini düzenler, oksijen kullanımını artırır, tartı alımını dengede tutar.

Rahatlığı tercih edin
Hamile giyimi, diz kalça ve belde rahat olmalı, yaz aylarında gereksinime göre eklenip çıkartılabilecek özellikte ince parçalardan oluşmalıdır. Gün ortasında doğrudan güneş altında kesinlikle bulunulmamalı, şapka, güneşlik, giysiler ve yüksek koruma faktörlü ürünlerle güneşin zararlı etkilerinden korunmalıdır. Ayrıca annenin vücut ısısının artması, bebeğe zarar verebileceğinden, uzun güneş banyoları ve solaryum önerilmez.